Καθηγήτρια Πανεπιστήμιου σε ανάπηρη φοιτήτρια: “Θα τα περάσεις όλα με 9-10”
Διαβάζεται σε 3'Καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο της Αθήνας πρότεινε σε φοιτήτρια με κινητική βλάβη να περάσει εικονικά όλα τα μαθήματα της σχολής, με στόχο να τη “βοηθήσει”.
- 19 Φεβρουαρίου 2024 15:26
Η Ραφαέλα Φουρναράκη και ο Κώστας Κριτζιλάκης, και οι δύο εκ γενετής ανάπηροι, άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους για να μάς μιλήσουν για τη ζωή και την καθημερινότητά τους.
Οι δυο τους ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Στην πόλη των διαλυμένων πεζοδρομίων και των ανύπαρκτων υποδομών, στην πόλη που θεωρείς ότι μάλλον δεν υπάρχουν ανάπηροι, γιατί πολύ απλά δεν τους βλέπεις, επειδή η προσβασιμότητα στους δρόμους, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα καταστήματα δεν υπάρχει ή είναι ελλιπής και προβληματική.
Όπως εξηγούν στην κάμερα του NEWS 24/7, οι ανάπηροι, παρά τα τεράστια εμπόδια προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα, μπορούν να έχουν μια φυσιολογική, λειτουργική ζωή, καταρρίπτοντας διαδεδομένες και σχεδόν εδραιωμένες κοινωνικές πεποιθήσεις, όπως ότι οι άνθρωποι με κινητική βλάβη είναι δυστυχισμένοι, ότι δεν έχουν κοινωνική και προσωπική ζωή, ότι δεν διασκεδάζουν, ότι δεν κάνουν σεξ.
Το ζευγάρι θέλησε να μοιραστεί στο βίντεο του NEWS 24/7 το πώς ζει, το πώς αντιμετωπίζεται από τους ανθρώπους, το πώς αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες μιας αφιλόξενης πόλης απέναντι στα άτομα με κινητική βλάβη.
Οι δυο τους μιλούν για το τι σημαίνει να είσαι ανάπηρος στην Ελλάδα των διακρίσεων και του μισαναπηρισμού, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι ούτε ήρωες, ούτε κάτι ξεχωριστό, ούτε όμως και καημένοι.
Το μισαναπηρικό περιστατικό σε Πανεπιστήμιο της Αθήνας
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, η Ραφαέλα μίλησε στην κάμερα του NEWS 24/7 για ένα περιστατικό μισαναπηρισμού που βίωσε πριν από λίγα χρόνια ως φοιτήτρια, εντός ελληνικού Πανεπιστημίου.
Συγκεκριμένα, η ίδια ξεκίνησε να φοιτά σε Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 2016.
Όπως λέει η Ραφαέλα, ενώ βρισκόταν στο Πανεπιστήμιό της, καθηγήτρια την πλησίασε και της πρότεινε, αντί να δώσει κανονικά εξετάσεις, όπως οι υπόλοιποι σπουδαστές, να παραδώσει εργασίες, τις οποίες θα περνούσε μάλιστα με 9 ή 10, ώστε να μην χρειάζεται να πηγαίνει στη σχολή.
“Στο Πανεπιστήμιο, στις αρχές, μετά από μάθημα, μετά την παρουσίαση, έρχεται μια καθηγήτρια και μου λέει ‘μην αγχώνεσαι για τα μαθήματα και για τις εξετάσεις. Θα φροντίσω εγώ, θα πιάσω και όλους τους υπόλοιπους καθηγητές, να περάσεις τα μαθήματα με εργασίες… Και δεν χρειάζεται να γράψεις και πολλά, μια τυπική εργασία, ίσα-ίσα να έχουμε το όνομά σου, να γραφτεί στα πρακτικά ότι κάτι παρέδωσες.. Να τα περάσεις όλα με 9-10′“, είπε χαρακτηριστικά η Ραφαέλα, λέγοντας στη συνέχεια πως η απάντηση που έδωσε στην καθηγήτρια ήταν ότι δεν χρειάζεται να έχει “ειδική μεταχείριση”.
Δείτε το βίντεο του NEWS 24/7
Τι σημαίνει μισαναπηρισμός
Ο μισαναπηρισμός είναι μια μορφή διάκρισης και κοινωνικής προκατάληψης που στρέφεται σε βάρος ατόμων με αναπηρίες. Αυτός ο τρόπος σκέψης αντιμετωπίζει τους ανάπηρους ως άτομα των οποίων η προσωπικότητα ορίζεται από τη βλάβη τους.
Η στάση αυτή ξεκινά από την πεποίθηση ότι οι ανάπηροι είναι κατώτεροι και οδηγεί σε αποκλεισμούς και διακρίσεις.
Σε μισαναπηρικές κοινωνίες, η ζωή των αναπήρων υποβιβάζεται και τα άτομα αυτά να θεωρούνται λιγότερο ικανά και λιγότερο χρήσιμα.
Οι διακρίσεις κατά των ατόμων με αναπηρία μπορούν να είναι εμφανείς, μπορούν, όμως, να είναι και λιγότερο ευδιάκριτες, μέσω της ιδιαίτερης μεταχείρισης, η οποία πολλές φορές έχει “καλές προθέσεις”…
Η σημασία της αντιμετώπισης του μισαναπηρισμού είναι κρίσιμη για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι θα απολαμβάνουν ίδια δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες.