ΚΚΕ: Το 68% των σχολείων στον δήμο Θεσσαλονίκης είναι κτισμένα πριν το 1985

Διαβάζεται σε 2'
Σημαίες του ΚΚΕ (φωτογραφία αρχείου)
Σημαίες του ΚΚΕ (φωτογραφία αρχείου) ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI

Ελλείψεις στο θέμα της σχολικής στέγης και της κτιριακής υποδομής των σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης, επισημαίνει το ΚΚΕ.

Ελλείψεις στο ζήτημα της σχολικής στέγης, υποχρηματοδότηση, θέματα καταλληλότητας των υπαρχόντων κτιρίων και παλαιότητας της υποδομής, επισήμαναν στελέχη του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ, στον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Στο 70% έφτασε η περικοπή των κρατικών κονδυλίων για τη σχολική στέγη τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια του “εξορθολογισμού” του κόστους στην εκπαίδευση, όπως βαφτίζουν όλες οι κυβερνήσεις την υποχρηματοδότηση» είπε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής, στην παρέμβασή του και πρόσθεσε πως στον δήμο Θεσσαλονίκης όλες οι διοικήσεις του αφήνουν σε τρίτη και τέταρτη μοίρα τα σχολεία της πόλης, επιτρέποντας να αποχαρακτηριστούν τα τελευταία είκοσι χρόνια, πάνω από είκοσι θεσμοθετημένοι χώροι για σχολεία, οι δεκαπέντε εξ αυτών για νηπιαγωγεία.

Ο κ. Δελής τόνισε ότι η εμπορευματοποίηση δεν έχει θέση στα σχολεία, σημείωσε πως θα πρέπει να συσταθεί ένας «ενιαίος δημόσιος φορέας» για την ανέγερση και τη συντήρηση της σχολικής υποδομής και πρόσθεσε πως πολλά σχολεία, ιδίως στο κέντρο των πόλεων, έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1959, δηλαδή χωρίς καμία αντισεισμική μελέτη. Χαρακτήρισε επιτακτικά αναγκαίο ένα πανελλαδικό τεχνικό πρόγραμμα για τη σχολική στέγη, εξειδικευμένο και ιεραρχημένο τοπικά -κατά δήμο και περιφέρεια, και υπογράμμισε πως πρέπει να προχωρήσει, με επείγοντα τρόπο, ο προσεισμικός έλεγχος και οι μελέτες πυροπροστασίας.

«Ειδικά στον δήμο Θεσσαλονίκης, με βάση τα στοιχεία του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, το 68% των σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα πριν το 1985, δηλαδή με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς», συμπλήρωσε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τομπουλίδης.

Ο ίδιος επισήμανε την ανυπαρξία νέων κατασκευών, τη στέγαση νηπιαγωγείων ακόμη και σε κοντέινερ (kibo) ως προσωρινή λύση, «που τείνει να γίνει μόνιμη», ενώ κατέθεσε τον προβληματισμό του για τα πέντε λυόμενα σχολεία στην περιοχή της παραλίας, την έλλειψη αιθουσών, γυμναστηρίων, εξοπλισμών κ.ά.

Κάλεσε, τέλος, τους πολίτες να διεκδικήσουν μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ περισσότερη χρηματοδότηση, περισσότερες νέες και καλύτερες σχολικές μονάδες, με δεκαπέντε μαθητές ανά τμήμα, έλεγχο και συντήρηση των παλαιότερων κτισμάτων κ.λπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα