Παρουσιάστηκε το Νέο Λύκειο

Παρουσιάστηκε το Νέο Λύκειο
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ /PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Μείωση των μαθημάτων και αύξηση των ωρών διδασκαλίας τους, ανακοίνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου. Τέλος στη μονόωρη διδασκαλία. Υποχρεωτική η Ιστορία. Τι θα ισχύει με τα Θρησκευτικά. Τρεις οι κατευθύνσεις στη Γ' Λυκείου. Καθιέρωση "πτυχιακής" εργασίας. Εισαγωγικές εξετάσεις, χωρίς καθορισμένη εξεταστέα ύλη

Τις αλλαγές στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα φιλόδοξα σχέδια σταδιακής μετατροπής των Ενιαίων Λυκείων σε σχολεία εξειδίκευσης και σωστής προετοιμασίας για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η Α’ τάξη θα είναι γενικής παιδείας με επτά υποχρεωτικά μαθήματα και η Β’ Λυκείου θα έχει δύο κατευθύνσεις, ενώ ο αριθμός των μαθημάτων θα μειωθεί σε 12 από 17.

Η πρώτη τάξη θεωρείται “γέφυρα” γενικής κατάρτισης και παιδείας για τις επόμενες τάξεις.

Στην Γ’ Λυκείου οι κατευθύνσεις γίνονται τρεις, καθώς προστίθεται στην θετική και θεωρητική κατεύθυνση και αυτή των οικονομικών, με μείωση των μαθημάτων σε 10 από 16, αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των ωρών διδασκαλίας.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις ώρες διδασκαλίας ανά μάθημα.

Μίνι πτυχιακή εργασία

Και στις τρεις τάξεις εισάγεται η ερευνητική εργασία, ένα είδος μίνι πτυχιακής εργασίας που θα πρέπει να εκπονεί ο μαθητής ανά τετράμηνο.

Μέσα από ευρεία θεματολογία που θα αφορά στον πολιτισμό, την κοινωνία , το περιβάλλον κλπ., θα αντλείται η θεματολογία των παιδιών που θα εργάζονται ομαδικά πάνω στο ίδιο θέμα και στο τέλος θα συνθέτουν τις πληροφορίες και τις γνώσεις που έχουν πάρει από τις πηγές.

Με αυτό τον τρόπο θα αναπτύσσεται τόσο η κριτική τους ικανότητα, αλλά και η ικανότητα της ομαδικής συνεργασίας. Το πόσο σημαντικό θα είναι αυτό το μάθημα, φαίνεται από το γεγονός ότι θα προσμετράται ο βαθμός του στην όλη επίδοση του μαθητή και συγχρόνως, μελετάται και το ενδεχόμενο να συνυπολογίζεται και στην εισαγωγή για τα Πανεπιστήμια.

Υποχρεωτικό θα είναι το μάθημα της Ιστορίας και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα Θρησκευτικά θα είναι υποχρεωτικά στην Α’ και Β’ τάξη και επιλογής στη Γ΄ Λυκείου.

Το σχέδιο για τις πανελλαδικές

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η μορφή και το είδος των εισαγωγικών εξετάσεων θα έχουν διαφορετικά στοιχεία που δε θα απαιτούν αποστήθιση.

“Στόχος είναι το λύκειο να γίνει αυτόνομη μονάδα εκπαίδευσης των νέων και στη συνέχεια να καθιερωθεί ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ από το 2014”, είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Όσο για το νέο σύστημα επιλογής για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δεν αναμένεται να ανακοινωθούν τώρα οι λεπτομέρειές του.

Ωστόσο, οι βασικές αρχές του είναι λιγότερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ δεν θα υπάρχει καθορισμένη εξεταστέα ύλη με την μορφή που υπάρχει σήμερα, αφού θα διερευνάται όλο το γνωστικό υπόβαθρο του μαθητή.

Τα Πανεπιστήμια επίσης, θα έχουν σημαντικό λόγο και ρόλο για τους φοιτητές που θα εισάγουν στις σχολές τους και γι’ αυτό θα κληθούν να θέσουν συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα που θα αποφασίσουν.

Οι εξετάσεις θα διεξάγονται πανελλαδικά και με διαδικασίες που διασφαλίζουν το αδιάβλητο.

“Όλο το λύκειο παίζει ρόλο” ήταν η απάντηση της υπουργού στο ερώτημα αν θα προσμετράται η βαθμολογία και των τριών τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Επίσης, η υπουργός πρόσθεσε ότι μετά το Πάσχα θα ανακοινώσει το νομοσχέδιο για την τεχνική εκπαίδευση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα