Πανεπιστήμια: Οι διαδικτυακές εξετάσεις, το ChatGPT και το πείραμα Μπελαβίλα

Διαβάζεται σε 10'
Αμφιθέατρο πανεπιστημίου (φωτογραφία αρχείου)
Αμφιθέατρο πανεπιστημίου (φωτογραφία αρχείου) iStock

Ηλεκτρονικά θα διεξαχθούν οι εξετάσεις στα περισσότερα πανεπιστήμια της χώρας. Ωστόσο, εγείρεται ανησυχία ως προς το κατά πόσο μπορεί να διασφαλιστεί ο αδιάβλητος χαρακτήρας τους.

Οι Σύγκλητοι σε αρκετά πανεπιστήμια της χώρας συνεδρίασαν χτες, Τρίτη (30/1) και σήμερα, Τετάρτη (31/1), προκειμένου να συζητήσουν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά οι εξετάσεις των φοιτητών, λόγω των καταλήψεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε δεκάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα, κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ, όπως είχε προτείνει και το Υπουργείο Παιδείας με σχετική εγκύκλιο.

Σημειώνεται ότι μετά τη γνωστοποίηση της εγκυκλίου από το υπουργείο, σύμφωνα με την οποία οι ηλεκτρονικές εξετάσεις προβλέπονται ρητά, όταν είναι αδύνατη η διά ζώσης διεξαγωγή της αξιολόγησης των φοιτητών ή η χρήση των υποδομών του ΑΕΙ για τη διεξαγωγή της εξεταστικής διαδικασίας”, πραγματοποιήθηκε και έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, τη Δευτέρα (31/1), προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι, με τους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεων.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, με επίσημη ανακοίνωσή της, η Σύνοδος των Πρυτάνεων ανέφερε ότι “εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές διαδικασίες, για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση των μαθημάτων και την διεξαγωγή των εξετάσεων με αντικειμενικό σκοπό να μην χαθεί το εξάμηνο, μεταξύ των οποίων και η ψηφιακή διδασκαλία και η ψηφιακή εξέταση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα αντιμετωπίζουν τεχνικά ζητήματα και θα διασφαλίζουν το αδιάβλητο των εξετάσεων”.

Ακολούθησε η συνεδρίαση των Συγκλήτων των εκάστοτε πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, oι οποίες και συνεχίζονται. Μέχρι στιγμής, στην πλειοψηφία τους, οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων τάχθηκαν ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία υπέρ της ηλεκτρονικής διεξαγωγής των εξετάσεων, ωστόσο, καταγράφηκαν έντονοι προβληματισμοί όσον αφορά το αδιάβλητο της διαδικασίας, με ορισμένα ιδρύματα μάλιστα, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, να τάσσονται κατά της εξ αποστάσεως αξιολόγησης των φοιτητών/τριών.

Συγκεκριμένα, υπέρ των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα αποφάσισε η σύγκλητος του ΕΚΠΑ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), του Πανεπιστήμιο Κρήτης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όχι στις διαδικτυακές εξετάσεις από το Πανεπιστήμιο Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί μέχρι στιγμής το μοναδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα του οποίου η Σύγκλητος διαπίστωσε, πως οι ηλεκτρονικές εξετάσεις δεν διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας, με αποτέλεσμα να αποφασίσει “διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου”.

Ο λόγος που επικαλείται είναι η Σύγκλητος του πανεπιστημίου είναι οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), και η ενδεχόμενη χρήση της από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών:

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών (υπ’ αριθ. 229/31.1.2024 έκτακτη συνεδρίαση) διαπιστώνει ομόφωνα ότι:

Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και αποφασίζει ομόφωνα ότι:

  1. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η εξέταση με διαδικτυακά μέσα των φοιτητών Erasmus, καθώς και των πτυχιακών, μεταπτυχιακών – διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών
  2. Τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου που δεν θα εξεταστούν στην παρούσα εξεταστική περίοδο, θα εξεταστούν σε διευρυμένη εξεταστική μαζί με τις εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου.
  3. Οι περιπτώσεις (1) και (2) είναι εφαρμοστέες για τα Τμήματα, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.
  4. Η περίοδος 10-18 Φεβρουαρίου 2024 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διενέργεια εξετάσεων.
Αμφιθέατρο πανεπιστημίου (φωτογραφία αρχείου)
Αμφιθέατρο πανεπιστημίου (φωτογραφία αρχείου) TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

ΕΜΠ: Διαδικτυακά οι εξετάσεις αν διασφαλίζεται το αδιάβλητο

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, αν και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η ηλεκτρονική διεξαγωγή των εξετάσεων, εκφράστηκε ο προβληματισμός σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί ο αδιάβλητος χαρακτήρας της αξιολόγησης των φοιτητών/τριών.

Στην ανακοίνωση της Συγκλήτου διαβάζουμε χαρακτηριστικά πως αποφασίζεται “να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας”.

Συγκεκριμένα η απόφαση της Συγκλήτου αναφέρει:

“Όλα τα διοικητικά, όμως, όργανα του Ιδρύματος είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΜΠ και στον παρόντα χρόνο την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου και την έναρξη του εαρινού εξαμήνου, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που παρέχει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Προς τούτο η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφασίζει κατά πλειοψηφία τα ακόλουθα:

  • Να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά τα μαθήματα σε όσες σχολές δεν έχουν συμπληρωθεί οι 13 εβδομάδες διδασκαλίας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου.
  • Να διενεργηθούν οι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου εξ αποστάσεως σε όσες περιπτώσεις, σύμφωνα με τους διδάσκοντες, διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.
  • Να αρχίσει στις 12/2/2024, σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο, το εαρινό εξάμηνο”.

Ολόκληρη η απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ εδώ.

Να σημειωθεί, βέβαια, ότι οι Γενικές Συνελεύσεις 4 σχολών του ΕΜΠ αποφάσισαν επίσης τη μη διεξαγωγή των εξετάσεων διαδικτυακά, επικαλούμενοι ανησυχίες ως προς το αδιάβλητο της διαδικασίας. Πρόκειται για τις σχολές:

  • Χημικών Μηχανικών
  • Αρχιτεκτόνων
  • Ηλεκτρολόγων
  • ΣΕΜΦΕ

Το πείραμα Μπελαβίλα

Επί του θέματος, τοποθετήθηκε και ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Νίκος Μπελαβίλας, με ένα πείραμα που διεξήγαγε, με το οποίο απέδειξε, όπως ισχυρίζεται, ότι “οι δικτυακές εξετάσεις πλέον είναι διαβλητές”.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπελαβίλας έκανε δύο εικονικές εξετάσεις, καλώντας το ChatGPT να αναλάβει τον ρόλο του εξεταζόμενου. Όπως διαπίστωσε, το μηχάνημα πέρασε και τις δύο [..] Με προσπάθεια λίγων λεπτών ακόμη μπορεί να πετύχει το “Άριστα» δηλαδή 9 ή 10″.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Νίκου Μπελαβίλα:

“Έστησα δύο εικονικές δικτυακές πανεπιστημιακές εξετάσεις με την τεχνητή νοημοσύνη στο ChatGPT. Το μηχάνημα πέρασε και τις δύο. Απασχόληση μόλις μισής ώρας, δίνοντας στο ChatGPT για δύο μαθήματα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ. «θέματα» και σε 5’’ οι απαντήσεις. Θα τις δείτε πιο κάτω. Αν γνωρίζετε αρχιτεκτονική και πολεοδομία βαθμολογήστε. Σίγουρα προβιβάσιμοι βαθμοί προς το «Πολύ Καλά» δηλαδή 7-8. Με προσπάθεια λίγων λεπτών ακόμη μπορεί να πετύχει το “Άριστα» δηλαδή 9 ή 10.

Σε ερωτήσεις κρίσεως, το ChatGPT γράφει σίγουρα «Άριστα». Πέτυχε επίσης η δοκιμή σε ερώτηση σύγκρισης αρχιτεκτονικών ρευμάτων του 20ου αιώνα. Φαίνεται ότι γραπτές δικτυακές εξετάσεις σε θεωρητικά μαθήματα είναι αδύνατον να υπάρξουν. Η άγνοια του Υπουργείου Παιδείας είναι πρωτοφανής.

Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για το αν οι φοιτητικές καταλήψεις είναι νόμιμες ή παράνομες, κάποιος πρέπει να ενημερώσει το Υπουργείο Παιδείας ότι οι δικτυακές εξετάσεις πλέον είναι διαβλητές. Ιδού το πείραμα με δύο ερωτήσεις σε δύο διαφορετικά μαθήματα.

  • Ερώτηση για το μάθημα Ιστορίας Αρχιτεκτονικής 3ου έτους:

Αναλύστε το μνημείο της Μονής Δαφνιού, την αρχιτεκτονική του, τις εικόνες βυζαντινής τέχνης και την αποκατάσταση του.

Απάντηση ChatGPT:

«Η Μονή Δαφνίου είναι ένα σημαντικό μνημείο που βρίσκεται στον λόφο του Δαφνίου, κοντά στην Αθήνα. Το μνημείο αυτό είναι γνωστό και ως Εκκλησία της Παναγίας του Δαφνίου. Κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 11ου αιώνα και αποτελεί ένα από τα λίγα δείγματα βυζαντινής τέχνης που σώζονται στην περιοχή.
Η εξωτερική εμφάνιση του μνημείου είναι συγκλονιστική με την παλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική της. Το κτίσμα είναι σταυροειδές με έναν κεντρικό ναό που περιβάλλεται από τρεις αψίδες. Ο τοίχος της εξωτερικής πλευράς διακοσμείται με πλούσια μωσαϊκά και γλυπτά. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία είναι το μεγάλο μωσαϊκό της Παναγίας με το Παιδί, που βρίσκεται στην αψίδα του Ιερού Βήματος.

Στο εσωτερικό της Μονής Δαφνίου, η ατμόσφαιρα είναι εντυπωσιακή, με πολυάριθμα μωσαϊκά που απεικονίζουν βιβλικές σκηνές και αγίους. Το ιερό βήμα χαρακτηρίζεται από πολύτιμα μωσαϊκά, ενώ οι τοίχοι διακοσμούνται με αγιογραφίες.

Η Μονή Δαφνίου έχει υποστεί πολλές φορές ζημιές από διάφορα αίτια, όπως σεισμούς και πολέμους, αλλά η αξία της σαν ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο παραμένει αναμφισβήτητη. Η Μονή Δαφνίου ανήκει στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προσδίδοντας της έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Η αναστήλωση της Μονής Δαφνίου έγινε μετά από σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 1999 στην περιοχή της Αττικής. Ο σεισμός αυτός προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε πολλά ιστορικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και η Μονή Δαφνίου.

Η αναστήλωση του μνημείου διήρκεσε αρκετά χρόνια, καθώς προϋπέθετε σοβαρές εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης. Το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 21ου αιώνα, και από τότε η Μονή Δαφνίου έχει αποκατασταθεί και είναι προσβάσιμη για το κοινό, επιτρέποντας στους επισκέπτες να θαυμάσουν την εκπληκτική βυζαντινή αρχιτεκτονική και τα μοναδικά μωσαϊκά της.

Η Μονή Δαφνίου αποτελείται από ένα κεντρικό κτίριο, τον κεντρικό ναό, που είναι σταυροειδής και περιβάλλεται από τρεις αψίδες. Αυτή η κεντρική εκκλησία περιλαμβάνει το ιερό βήμα, όπου τοποθετούνται οι πανέμορφες μωσαϊκές σκηνές.

Πέρα από τον κεντρικό ναό, η μονή μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα κτήρια που χρησιμοποιούνται για διάφορες λειτουργίες, όπως κτίρια κατοικιών για τους μοναχούς, αίθουσες συνεδριάσεων, αποθήκες, και άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται για τη λειτουργία μιας μονής. Ωστόσο, ο αριθμός αυτών των κτιρίων μπορεί να ποικίλλει και εξαρτάται από την ιστορία και την εξέλιξη της μονής μέσα στα χρόνια”.

OpenAI
OpenAI AP Photo/Michael Dwyer, File
  • Ερώτηση για το μάθημα Πολεοδομίας και Χωρικού Σχεδιασμού 3ου έτους:

Εξηγήστε τι είναι οι πολεοδομικοί συντελεστές και πως χρησιμοποιούνται στον σχεδιασμό.

Απάντηση ChatGPT:

«Οι πολεοδομικοί συντελεστές είναι αριθμητικές τιμές που χρησιμοποιούνται στον τομέα του αστικού σχεδιασμού και της πολεοδομίας για να καθορίσουν την ποιότητα και την πυκνότητα του χτισίματος σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Αναφέρονται συνήθως σε κανονιστικές προδιαγραφές που ορίζουν τα όρια και τις παραμέτρους για τον τρόπο κατασκευής και τη χρήση του εδάφους.

Οι πολεοδομικοί συντελεστές μπορεί να περιλαμβάνουν τον ύψος των κτιρίων, τον αριθμό των ορόφων, την επιτρεπόμενη πυκνότητα κατοικημένων περιοχών, τον όγκο κτιρίων σε σχέση με το έδαφος, τον αριθμό των χώρων στάθμευσης και άλλα. Η χρήση αυτών των συντελεστών βοηθά στην επίτευξη ομοιομορφίας και συνοχής στον αστικό σχεδιασμό, προωθώντας την βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφαλή χρήση του χώρου.

Ο συντελεστής δόμησης είναι ένας πολεοδομικός συντελεστής που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον όγκο ή τον αριθμό των κτιρίων που επιτρέπεται να κατασκευαστούν σε σχέση με το συνολικό έκταση του οικοπέδου ή της περιοχής. Συνήθως, ο συντελεστής δόμησης υπολογίζεται ως ο λόγος του συνολικού όγκου ή επιφάνειας κατασκευών προς το συνολικό έκταση του εδάφους.

Οι τοπικές και εθνικές αρχές καθορίζουν συνήθως τους συντελεστές δόμησης μέσω πολεοδομικών κανονισμών και ορισμένες φορές αναγράφονται ως περιοριστικοί παράγοντες για την ανέγερση κτιρίων σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Υψηλοί συντελεστές δόμησης συνήθως υποδηλώνουν υψηλή πυκνότητα δόμησης και ενδέχεται να επιτρέπουν την κατασκευή υψηλότερων κτιρίων.

Ο συντελεστής δόμησης είναι σημαντικός για τον αστικό σχεδιασμό, καθώς επηρεάζει τον τρόπο που αξιοποιείται το έδαφος και την ύπαρξη των αστικών δομών σε μια περιοχή.

Το ποσοστό κάλυψης αναφέρεται στο ποσοστό του εδάφους ενός οικοπέδου που καλύπτεται από την έδραση ή τον όγκο ενός κτιρίου. Συνήθως, υπολογίζεται ως ο λόγος της επιφάνειας που καλύπτεται από το κτίριο προς το συνολικό έκταση του οικοπέδου, εκφρασμένο σε ποσοστό.

Το ποσοστό κάλυψης είναι ένας από τους παράγοντες που συνήθως ρυθμίζονται από πολεοδομικούς κανονισμούς και ορίζουν το πόσο επιτρέπεται να καλύπτεται ένα οικόπεδο από κτίρια. Υψηλά ποσοστά κάλυψης σημαίνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό του οικοπέδου καλύπτεται από κτίρια, ενώ χαμηλά ποσοστά επιτρέπουν μεγαλύτερο ανοιχτό χώρο.

Οι πολεοδομικοί κανονισμοί μπορεί να περιλαμβάνουν ποσοστά κάλυψης για να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, όπως η διατήρηση ανοιχτών χώρων, η βελτίωση της αστικής ποιότητας ζωής ή η διαχείριση των πόρων».

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα