Πώς ο Νόμος Κεραμέως καταστρέφει τις ζωές των εκπαιδευτικών – Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα

Διαβάζεται σε 5'
Σχολείο
Σχολείο ISTOCK

Ιδιωτικό σχολείο των βορείων προαστίων, εκμεταλλευόμενο το νόμο Κεραμέως για την απελευθέρωση των απολύσεων, απέλυσε εκπαιδευτικό μεσούσης της σχολικής χρονιάς προκαλώντας την οργή μαθητών και γονέων.

Νόμος 4713/2020, άρθρο 10

Οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά και στα ισότιμα σχολεία εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται και απασχολούνται δυνάμει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και υπάγονται ως προς τα ζητήματα πρόσληψης, απασχόλησης και λύσης των εργασιακών τους σχέσεων στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της κοινής εργατικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και ιδίως, του άρθρου 36 του παρόντος νόμου.

Νόμος 4713/2020, άρθρο 9β

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, εφόσον δεν συμπληρώνουν το ωράριο του διοριστηρίου τους με βάση το υποχρεωτικό ή το διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα της σχολικής μονάδας στην οποία εργάζονται, απασχολούνται λιγότερες ώρες από αυτές του διοριστηρίου τους, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους.

Τα παραπάνω άρθρα του περιβόητου νόμου Κεραμέως έχουν ουσιαστικά απελευθερώσει τις απολύσεις εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία καθώς το προηγούμενο προστατευτικό “πλέγμα” δεν ισχύει πια, ακριβώς από την ώρα που το παραπάνω νομοσχέδιο έγινε νόμος του κράτους.

Στις ζωές πολλών εκπαιδευτικών, αυτή η αλλαγή προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Επαγγελματικά, καθημερινά αλλά και ψυχολογικά.

Η ιστορία της εκπαιδευτικού, φιλολόγου στην ειδικότητα, που απομακρύνθηκε από τη θέση της κατείχε σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο των βορείων προαστίων της Αθήνας είναι αρκούντως διδακτική.

Η εν λόγω εκπαιδευτικός άρχισε τη σταδιοδρομία της στα εκπαιδευτήρια το 2022. Τα δύο πρώτα χρόνια της παρουσίας της στο σχολείο είχε συνολικά 20 εκπαιδευτικές ώρες εβδομαδιαίως και τις ανάλογες αξιοπρεπείς αποδοχές.

Τον Ιούλιο, όπως η ίδια καταγγέλλει, ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τη διοίκηση του σχολείου ότι οι ώρες της θα μειώνονταν στο μισό (10). Το ίδιο φυσικά θα συνέβαινε και με τις αποδοχές της. Το σχολείο επικαλέστηκε γι’ αυτήν την απόφασή του, μείωση τμημάτων.

Η απόφαση αυτή ήταν σοκαριστική για την εκπαιδευτικό. Οπως η ίδια τονίζει αναγκάστηκε να βρει και άλλη δουλειά για να συμπληρώνει τα προς το ζην. Την ίδια ώρα προτίμησε να μετακομίσει πίσω στο πατρικό της για να μην πληρώνει ενοίκιο. Λογική αλλά υποχρεωτική επιλογή.

Στις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος στην εκπαιδευτικό γνωστοποίηθηκε η απόλυσή της. Η διοίκηση, κοινοποιώντας την απόφαση στους γονείς, επικαλέστηκε διοικητικούς και παιδαγωγικούς λόγους.

Η είδηση της απόλυσης της εκπαιδευτικού, όπως πληροφορήθηκε το NEWS 24/7, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη σχολική κοινότητα του εκπαιδευτηρίου. Τα παιδιά, τα οποία έκαναν μάθημα μαζί της, αντέδρασαν με… αποχή από τα μαθήματα, γεγονός πρωτάκουστο για ιδιωτικό σχολείο.

Οι γονείς, ανάστατοι, ζητούσαν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες επικοινωνώντας με όλους τους πιθανούς τρόπους. H φιλόλογος αποχώρησε χωρίς, όπως ισχυρίζεται, να της επιτραπεί να χαιρετήσει τα παιδιά παρά μόνο μετά από επίμονες εκκλήσεις της.

Ηταν μία εκπληκτική εκπαιδευτικός, εξαιρετική στο μάθημά της, βοήθησε πολύ όλα τα παιδιά, όχι μόνο τους καλούς μαθητές. Εκανε πάρα πολλή δουλειά με τους μαθητές και τις μαθήτριές της κάτι που τα παιδιά εκτίμησαν. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω ότι απολύθηκε” τόνισε κηδεμόνας μαθητή στο NEWS 24/7.

Η εκπαιδευτικός ισχυρίζεται ότι δεν είχε ειδοποιηθεί για την απόλυσή της, διαψεύδει τις πληροφορίες που την ήθελαν να έχει κακές σχέσεις με το σύλλογο διδασκόντων, διαψεύδει επίσης το επιχείρημα ότι ανέβασε υλικό με τους μαθητές της στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στα social media.

Για την απόλυσή της η εκπαιδευτικός έστειλε εξώδικο διαμαρτυρίας στο σχολείο

Μεταξύ άλλων, καλούσε το σχολείο να προβεί στις εξής ενέργειες:

Α) “ενημερώσετε τους μαθητές και τους γονείς τους ότι ουδεμία γνώση της απόλυσής μου είχα, πριν από την ημερομηνία που μου ανακοινώθηκε αιφνιδίως, ήτοι την 3/2/2025.

Β) ανακαλέσετε τον ισχυρισμό σας ότι εγώ τάχα υποκίνησα τις όποιες αντιδράσεις μαθητών και γονέων που ακολούθησαν την απόλυσή μου, με δήλωσή σας προς εμένα η οποία να αποσταλεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.

Γ) προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πειθαρχική τιμωρία του εκπαιδευτικού πληροφορικής (τα στοιχεία του στη διάθεσή σας), ο οποίος με συκοφάντησε προς εσάς, ανακαλώντας πλήρως όλα όσα «ελαφρά τη καρδία» δεχθήκατε ως αληθή, διά της ίδιας ως άνω δήλωσής σας και ανεξάρτητα από τις δικές μου ενέργειες σε βάρος του για τις οποίες επιφυλάσσομαι ρητά.

Δ) απόσχετε από κάθε αναφορά στο όνομά μου και στην εκπαιδευτική μου επάρκεια σε οποιονδήποτε τρίτο (γονέα ή τρίτη επιχείρηση εκμετάλλευσης ιδιωτικού σχολείου).

Σε αντίθετη περίπτωση σας δηλώνω ότι θα ασκήσω εναντίον σας όλα τα νόμιμα μέσα, ενώπιον των αρμόδιων Αρχών (Δ/νση Εκπαίδευσης) και Δικαστηρίων (αστικών ή/και ποινικών) για την αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής μου καθώς και της ηθικής βλάβης που υπέστην, επιφυλασσόμενη για κάθε δικαίωμά μου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που αφορά τον δικαστικό έλεγχο του κύρους της από 3/2/2025 καταγγελίας της σύμβασης εργασίας μου”.

Το σχολείο, όπως πληροφορούμαστε, δεν έχει απαντήσει στο εξώδικο.

Απευθύνθηκαμε στα εκπαιδευτήρια  μέσω e-mail, όπως άλλωστε θα έπρεπε να κάνουμε για δεοντολογικούς λόγους, και υποβάλλαμε τα εξής δύο ερωτήματα:

1. Γιατί προχωρήσατε στην απόλυση μεσούσης της σχολικής χρονιάς και γιατί είχατε επιβάλλει μείωση ωραρίου στην εν λόγω εκπαιδευτικό από το καλοκαίρι;

2. Γιατί δεν έχετε απαντήσει, προσώρας, στο εξώδικο του πληρεξούσιου δικηγόρου της;

Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε λάβει απάντηση στα ερωτήματά μας

Οι αποφάσεις της μείωσης του ωραρίου και της απόλυσης της εκπαιδευτικού είναι τυπικά σύννομες. Το αν είναι ηθικές και παιδαγωγικά τεκμηριωμένες το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα