Σχολεία: Γιατί το άνοιγμα στις 10/1 είναι τεράστιο ρίσκο για όλους και γιατί δεν συζητείται η τηλεκπαίδευση

Σχολεία: Γιατί το άνοιγμα στις 10/1 είναι τεράστιο ρίσκο για όλους και γιατί δεν συζητείται η τηλεκπαίδευση
Στιγμιότυπο από δημοτικό σχολείο, εν μέσω πανδημίας intime

Με τους περισσότερους μαθητές ανεμβολίαστους (ειδικά στις ηλικίες 6-11) και την Όμικρον να καλπάζει, πιθανό άνοιγμα των σχολείων, χωρίς ριζικά μέτρα προστασίας, φαντάζει παραλογισμός.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου μετά από 18 ημέρες χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα όταν πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις (περί ανοίγματος στις 10 του μήνα) ήταν τελείως διαφορετική. Δεν είχε αρχίσει, βλέπετε, ακόμα η επέλαση της Ομικρον στην κοινότητα η οποία άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή αμέσως μετά τα Χριστούγεννα.

Πλέον, και ενώ βρισκόμαστε μετά την Πρωτοχρονιά, τα κρούσματα είναι σταθερά σε πενταψήφιο νούμερο, πολύ πάνω από τις 15000, και μας χωρίζουν μόλις επτά ημέρες πριν από την (υποτιθέμενη) επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Υπάρχουν όμως δύο δεδομένα που η κυβέρνηση δείχνει να μην τα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν της:

  • 1ον: Παρατηρείται έλλειψη εμβολίων, ιδιαίτερα σε όσους αναζητούν ραντεβού για παιδιά μέχρι 11 ετών. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Αττική σ’αυτές τις ηλικίες, δεν υπάρχει ούτε μισό διάθεσιμο ραντεβού για τις επόμενες 15 ημέρες. Αυτό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι εμβολιασμοί σε παιδιά από 6 μέχρι 11 ετών, δεν είναι ακόμη πολλοί σημαίνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών του Δημοτικού θα παρουσιαστούν στα σχολεία ανεμβολίαστοι.
  • 2ον: Το Υπουργείο Παιδείας δεν δείχνει, προσώρας, διάθεση να αλλάξει το αναποτελεσματικό και αντιεπιστημονικό κριτήριο να κλείνει μία τάξη μόνο αν τα κρούσματα ξεπεράσουν το 50% του πληθυσμού του τμήματος συν ένας. Ο εμφανής παραλογισμός του μέτρου δεν εμποδίζει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους (τελευταίος ο Θάνος Πλεύρης την Κυριακή) να μιλούν για επιτυχία αφού έκλεισαν ελάχιστα τμήματα ανά την Ελλάδα. Μα πως να κλείσουν με τα αυθαίρετα “στάνταρ” που μπήκαν;

Εκτός των άλλων, το Υπουργείο Παιδείας, όπως πράττει με…θαυμαστή συνέπεια τα τελευταία δύο χρόνια δεν φροντίζει να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη, δεν εξοπλίζει τα σχολεία με συσκευές εξαερισμού και γενικότερα τα αφήνει όλα στην επαγγελματική ευσυνειδησία των εκπαιδευτικών και στην προσωπική ευθύνη των γονιών.

Κάπως έτσι, τα παιδιά θα επιστρέψουν τη Δευτέρα σε αίθουσες που θα έχουν περισσότερους από 24-25 μαθητές, μέσα στην καρδιά του χειμώνα (κλειστά παράθυρα) και με την Όμικρον να κυριαρχεί πλήρως πλέον. Αν αυτό δεν είναι παραλογισμός, τότε τι είναι;

Από την κυβέρνηση διέρρευσαν τεχνηέντως την Κυριακή διάφορα σενάρια. Ενδεικτικά:

  • Ανοιγμα στις 17 ή στις 24 Ιανουαρίου, παράταση δηλαδή των διακοπών.
  • Ανοιγμα στις 10 αλλά με ενισχυμένο testing το οποίο πάντως θα προβλέπει το πολύ rapid test.

Τι δεν συζητείται καθόλου; Καλά καταλάβατε, η τηλεκπαίδευση.

Την ώρα που η χώρα φλέγεται από κρούσματα,στο τραπέζι δεν μπαίνει καθόλου η πρόταση για εκπαίδευση εξ αποστάσεως αν και υποτίθεται (και το Υπουργείο κομπάζει γι’ αυτό) ότι υπάρχει πλέον όλη η απαραίτητη υποδομή. Αρα τώρα γιατί όχι;

Είναι βέβαια σαφές, και το NEWS24/7 το έχει καταγράψει εγκαίρως, ότι η τηλεκπαίδευση με τον πλημμελή τρόπο που έγινε στην Ελλάδα, άφησε πολλά μαθησιακά κενά στους μαθητές. Υπάρχει, παράλληλα, και το μέγα ζήτημα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, υπόθεση για την οποία η κυβέρνηση αδιαφόρησε παρά τις ισχυρές συστάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Πάνω απ’ όλα όμως, το ζήτημα δείχνει να είναι οικονομικό. Η τηλεκπαίδευση θα προκαλέσει ανάγκη για κονδύλια που θα καλύψουν ειδικές άδειες γονέων. Φαίνεται ότι είτε τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν είτε η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τα ξοδέψει.

Οπότε, επανερχόμαστε και πάλι στον ίδιο παρονομαστή που δεν είναι άλλος από το μεγάλο ρίσκο του ανοίγματος των σχολικών μονάδων χωρίς σοβαρά μέτρα πέρα από την ενίσχυση του testing όπως αυτό είναι εφικτό.

Η Επιτροπή των Ειδικών όλα τα παραπάνω (και κυρίως την έλλειψη των εμβολίων) τα γνωρίζει άριστα. Οπως όμως γνωρίζει και τις κυβερνητικές επιθυμίες. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιλεγεί μία λύση μεσοβέζικη η οποία κυρίως δεν θα στοιχίζει σε χρήμα. Και από εκεί και πέρα, έχει ο θεός…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα