Στα Αρσάκεια Σχολεία υπάρχει μια προτεραιότητα: το μέλλον των μαθητών
Διαβάζεται σε 10'Οι “Ημέρες Σταδιοδρομίας” που διοργανώνονται στα Αρσάκεια Σχολεία, μέσα σε μια σειρά από άλλες δράσεις, αποδεικνύουν ότι το μέλλον των μαθητών που φοιτούν αποτελούν βασική προτεραιότητα.
- 09 Δεκεμβρίου 2024 17:32
Στα Αρσάκεια Σχολεία, ο επαγγελματικός προσανατολισμός των μαθητών τους δεν είναι κάτι που το έχουν πάρει αψήφιστα. Επαγγελματίες του είδους διοργανώνουν δράσεις, για να βοηθήσουν τα παιδιά να κάνουν την καταλληλότερη επιλογή για εκείνα.
Στο πλαίσιο εφαρμογής του θεσμού του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στα Αρσάκεια Γυμνάσια Ψυχικού διοργανώθηκε και φέτος με επιτυχία, για 15η συνεχή χρονιά, η εκδήλωση με τίτλο “Ημέρες Σταδιοδρομίας”, η οποία διοργανώθηκε από τους Παντελή Κατηνιώτη και Κατερίνα Σουφλιά, καθηγητές του σχολείου με εξειδίκευση στον Επαγγελματικό Προσδιορισμό.
Η εν λόγω ενέργεια, στην οποία συμμετείχε ενεργά και η 24MEDIA, δεν ήταν ακόμη μια κοινότυπη ημερίδα. Στις “Ημέρες Σταδιοδρομίας”, όπως έχει καθιερωθεί άλλωστε, γονείς μαθητών του σχολείου, καθένας από αυτούς καταξιωμένος στο χώρο του, μίλησαν με απόλυτη ειλικρίνεια μπροστά στο πιο απαιτητικό κοινό: τα δικά τους παιδιά.
“Αυτή η εκδήλωση, οι Ημέρες Σταδιοδρομίας, που κάνουμε κάθε χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια, από κοινού τα δύο Γυμνάσια, τα δύο Αρσάκεια Γυμνάσια Ψυχικού, εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού, ο οποίος ξεκινάει από την Α’ Γυμνασίου με προγράμματα διαχείρισης χρόνου και οργάνωσης μελέτης.
Στη Γ’ Γυμνασίου με την εκδήλωση αυτή και διάφορες άλλες παρεμβάσεις που κάνουμε. Με την κ. Σουφλιά είμαστε δίπλα τους σε συμβουλευτικό επίπεδο με ατομικές συνεδρίες και βέβαια, για τους μαθητές του Λυκείου, έχουμε τον ρόλο του συμβούλου. Ενώ στο Γυμνάσιο είμαστε καθηγητές, τα κάνουμε να μας εμπιστεύονται. Στο Λύκειο, με δική τους πρωτοβουλία, κλείνουν ραντεβού, έρχονται και μιλάμε μαζί τους και τα βοηθάμε να επιλέξουν ομάδα προσανατολισμού στη Β’ Λυκείου, να επιλέξουν σχολές μετά το Λύκειο. Είμαστε οι τελευταίοι άνθρωποι που βλέπουν πριν φύγουν από το σχολείο, γιατί είμαστε δίπλα τους στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού”, δήλωσε στο NEWS 24/7 ο Παντελής Κατηνιώτης.
Στην εκδήλωση μίλησαν πέντε καταξιωμένοι επαγγελματίες και γονείς μαθητών του σχολείου. Μια πολιτική μηχανικός, ένας δικηγόρος, μια διευθύντρια εμπορικού, ένας κτηνίατρος κι ένας ψυχολόγος. Ο καθένας βρέθηκε ενώπιον των παιδιών και μίλησε ανοιχτά για τις απαιτήσεις του επαγγέλματος, τις προκλήσεις, αλλά και τον δύσκολο δρόμο που ακολούθησαν μέχρι να φτάσουν εκεί.
Η Κωνσταντίνα Ζαχαροπούλου, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Χρονικού Προγραμματισμού της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., έφερε ενώπιον των μαθητών μερικά μόνο δείγματα από έργα, για την υλοποίηση των οποίων είναι απαραίτητη η συνεργασία με Πολιτικό Μηχανικό.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη εμπειρία, το να μιλήσει σε παιδιά τέτοιας ηλικίας. Αν είχε να δώσει μια συμβουλή σε ένα παιδί που θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του πολιτικού μηχανικού, θα του έλεγε τα εξής: “Να κάνει όσα περισσότερα πράγματα μπορεί, να πάρει όσα περισσότερα εφόδια μπορεί, εφόδια εννοώ χαρτιά, μεταπτυχιακά, εξειδικεύσεις.
Γι’ αυτό θα έλεγα στα νέα παιδιά, τελειώνοντας το Πολυτεχνείο, εφόσον θέλουν να ακολουθήσουν αυτό το επάγγελμα και έχοντας πλέον καταλάβει τι τομέας του ταιριάζει, να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες εξειδικεύσεις σε αυτό τον τομέα”.
Ο Ευάγγελος Παπακωνσταντίνου, Καθηγητής Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βρυξελλών (VUB), δικηγόρος, είπε τα πράγματα όπως είναι. Είπε όσα χρειάζονται για να ακολουθήσει κάποιος τη νομική και στη συνέχεια να επιλέξει την ειδίκευση που θέλει, αφού νομική δεν ισούται απαραίτητα με δικηγορία.
“Μου φαίνεται διαφορετικό, αλλά ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο και για τα παιδιά”, δήλωσε στο NEWS 24/7 για την εμπειρία του. Κι αν είχε κι εκείνος να δώσει μια συμβουλή, θα ήταν η εξής: “Να το κάνει, τίποτα άλλο. Να παραμείνω ευέλικτο”.
Η Ντέπη Παπάζογλου, Group Commercial Director της 24MEDIA, “έφερε” τη δουλειά στο αμφιθέατρο του Αρσάκειου. Παρουσιάζοντας ένα μικρό μόνο δείγμα των project που έχει αναλάβει με επιτυχία για τον όμιλο, κατάφερε να επικοινωνήσει έμπρακτα τι κάνει το εμπορικό τμήμα μιας εταιρείας.
Κατάφερε ωστόσο, να πει κάτι πολύ σημαντικό για την αξία των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φέρνοντας το δικό της παράδειγμα, που σπούδασε φιλολογία και έχει καταλήξει μετά από χρόνια στο χώρο του Marketing, θέλησε να δώσει στους μαθητές να καταλάβουν τα εξής: πόσο σημαντική, αλλά και πόσο “ασήμαντη” είναι η επιλογή των σπουδών.
Κι αυτό, διότι δεν κατέληξε να ασκεί με κάποιο τρόπο Ιστορία και Αρχαιολογία, αλλά κέρδισε τόσα πολλά από αυτή.
Η εμπειρία της στην εκδήλωση, όπως δήλωσε στο NEWS24/7, ήταν ιδιαίτερη. “Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη να μιλάς σε τόσο τρυφερές ηλικίες. Μιλάμε για παιδιά τρίτης Γυμνασίου. Δεν είμαι σίγουρη ότι κατανοούν ακριβώς τι λέμε για το κάθε επάγγελμα.
Εγώ προσπαθώ να πάρουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, την ενέργεια που χρειάζεται για να κάνεις το δικό μου επάγγελμα. Αυτό προσπάθησα να κάνω και νομίζω την ενέργεια την αντιλήφθηκαν”.
Κι αν είχε να δώσει μια συμβουλή σε ένα νεαρό παιδί, θα ήταν η εξής: “Θα του έλεγα πριν αποφασίσει τι επάγγελμα να κάνει, να δώσει στον εαυτό του το δικαίωμα, αν τελικά είναι λάθος επιλογή, να την αλλάξει”.
Ο Γεώργιος Πατάπης, Κτηνίατρος Μικρών Ζώων, μίλησε για την επαγγελματική του επιλογή ως μια “πρόκληση”, την οποία φυσικά δεν έχει μετανιώσει.
“Ήθελα να δω πώς είναι να μην σου μιλάει κάποιος και να πρέπει να βρεις τι έχει”. Αυτή ήταν η δική του πρόκληση.
Για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, έκανε λόγο για κάτι τιμητικό, που είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά.
“Έρχονται άμεσα σε επαφή με επαγγελματίες του χώρου. Πραγματικά ερωτήματα, πραγματικές απαντήσεις για την πραγματική ζωή. Εγώ το χάρηκα αρκετά, θα ήθελα να έχουν και περισσότερες ερωτήσεις. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία”, δήλωσε.
Κι αν έπρεπε να δώσει μια συμβουλή, θα ήταν η εξής: “Πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος ότι είναι μια επιλογή δύσκολη, ότι έχει κόπο, όπως κι όλες οι σχολές και σε επαγγελματικό επίπεδο είμαστε σε καλό σημείο και σε επίπεδο αποκατάστασης, είμαστε ακόμα σε καλή κατάσταση, δεν έχουμε κορεσμό ιδιαίτερο στη χώρα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να έχει και ψυχικά αποθέματα, γιατί είναι αρκετά ψυχοφθόρο επάγγελμα, σε βάθος ετών σε φθείρει ψυχικά και πρέπει να είναι προετοιμασμένος και γι’ αυτό. Κατά τα άλλα όμως, είναι μια καλή επιλογή, σε μια απαιτητική σχολή”.
Τέλος, ο Χρήστος Τσόπελας, Ψυχίατρος, Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής Ενηλίκων 2ο ΨΤΕ, Ψ.Ν.Α., ξεκίνησε με έναν ανορθόδοξο τρόπο την ομιλία του, “προειδοποιώντας” ότι πρόκειται να πει πράγματα που δεν έχει ακούσει ούτε ο γιος του.
“Ήταν πολύ διαφορετικό από ότι συνήθως, θα ήθελα να είχα λίγο περισσότερο χρόνο για να υπάρχει μεγαλύτερη διάδραση, γιατί εγώ πιστεύω ότι πρέπει να συμμετέχει το κοινό κι όχι να είμαι μόνο εγώ που μιλάω”, είπε σχολιάζοντας την εμπειρία του.
Και η δική του συμβουλή: “Η ψυχιατρική είναι μια συναρπαστική ειδικότητα, γιατί πραγματικά γνωρίζεις τους άλλους ανθρώπους. Κι αυτό ήθελα να το προσθέσω στο τέλος, ότι έχεις τη δυνατότητα σε μια ζωή να ζήσεις χίλιες ζωές, αλλά εδώ υπάρχει ένα μικρό ‘αγκαθάκι’, μια υποσημείωση, ότι αυτές οι χίλιες ζωές δεν είναι χίλιες ζωές χαράς, υπάρχει πολύς πόνος. Οπότε γνωρίζεις τις δύσκολες ζωές αυτών των χιλίων ανθρώπων. Το καλό είναι ότι μπορείς να τους βοηθήσεις σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ή τουλάχιστον, σε πολλές από αυτές”.
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα Αρσάκεια
Η συμβουλευτική υπηρεσία υπάρχει εδώ και 25 χρόνια στα Αρσάκεια Γυμνάσια. Ο Παντελής Κατηνιώτης και η Κατερίνα Σουφλιά διευθύνουν τη συμβουλευτική υπηρεσία στα σχολεία και με τη χρήση στοχευμένων πρακτικών, όπως δήλωσαν στο NEWS 24/7, προσπαθούν να πλησιάσουν τα παιδιά με την οργάνωση χρόνου, να μπαίνουν λίγο στο κλίμα, να συζητάνε μεταξύ τους, αλλά και να γνωριστούν.
“Εδώ και δύο χρόνια έχουμε προσθέσει και τα θερινά σχολεία, μαθητές που τελειώνουν τη Γ’ Γυμνασίου και την Α’ Λυκείου το καλοκαίρι που τελειώνουν οι εξετάσεις, έχουμε κανονίσει με τα Πανεπιστήμια και πηγαίνουν για μερικές ημέρες και παρακολουθούν τα εργαστήρια, φοιτητές που παρουσιάζουν τις πτυχιακές τους εργασίες και γενικώς, διαβαίνουν στους χώρους του Πανεπιστημίου. Υπάρχει ένα ‘πακέτο’ που το ζητάνε οι γονείς, αλλά και στα παιδιά αρέσει πάρα πολύ. Και είναι και για εμάς μια καλή ευκαιρία, από το Γυμνάσιο κιόλας, να χτίσουμε μια καλή επικοινωνία”, δήλωσε η Κατερίνα Σουφλιά.
“Στον κλάδο αυτό του επαγγελματικού προσανατολισμού, υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν σπουδάσει και ήρθαν συγκεκριμένα γι’ αυτό. Δεν είναι κάποιοι καθηγητές οι οποίοι συμπληρώνουν το ωράριό τους, κάνοντας επαγγελματικό προσανατολισμό. Εμείς έχουμε προσληφθεί στα σχολεία -και οι συνάδελφοι που είναι στην Εκάλη- έχουμε σπουδάσει, έχουμε μεταπτυχιακές σπουδές, μάστερ, διδακτορικό στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Οπότε, θεωρούμε η προσφορά μας είναι και επιστημονική, δηλαδή βασίζεται και στις σπουδές μας, πέρα από τη διάθεση που έχουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά”, πρόσθεσε με τη σειρά του ο Παντελής Κατηνιώτης.