Τα σχολεία που θα κλείσουν λόγω καύσωνα σε όλη τη χώρα

Διαβάζεται σε 10'
Δημοτικό σχολείο
Δημοτικό σχολείο (φωτογραφία αρχείου) Menelaos Myrillas / SOOC

Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι της χώρας ανακοινώνουν το κλείσιμο των σχολείων τις επόμενες ημέρες λόγω της επέλασης του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών.

Θερμοκρασίες που θα φτάσουν ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου τοπικά και ακραίο κύμα ζέστης συνθέτει από σήμερα το σκηνικό του καιρού σε όλη τη χώρα, με τον καύσωνα να κορυφώνεται την Πέμπτη και να θέτει σε επιφυλακή τον κρατικό μηχανισμό.

Ήδη, λόγω του καύσωνα το Δημόσιο λειτουργεί με τηλεργασία, ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι της χώρας αποφασίζουν την αναστολή της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, προστατεύοντας τους μαθητές και τις μαθήτριες από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το μεσημέρι της Τρίτης (11/06), ο Δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως την Τετάρτη (12/06) και την Πέμπτη (13/06) όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που βρίσκονται εντός του δήμου θα παραμείνουν κλειστά, ενόψει του επικείμενου καύσωνα, αναφέροντας μάλιστα πως η κατάσταση για την Παρασκευή θα επανεκτιμηθεί την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως όσο περνούν οι ώρες, ενδέχεται να πληθαίνουν τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά, με τους πολίτες να καλούνται να ενημερώνονται από τις δημοτικές αρχές.

Κλειστά τα σχολεία στο Ηράκλειο

Το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων ακολούθησαν και άλλοι δήμοι της Αττικής, με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Νίκο Μπάμπαλο να αποφασίζει το κλείσιμο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων την Τετάρτη.

Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με τους υπεύθυνους του Τμήματος Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κλειστά τα σχολεία στην Πετρούπολη

Λόγω των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για πολύ υψηλές θερμοκρασίες και την επικράτηση υψηλού καύσωνα καθώς και των υποδείξεων της Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Πετρούπολης αποφάσισε τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, να παραμείνουν κλειστά.

Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου θα λειτουργήσουν σε κλιματιζόμενους χώρους, ενώ οι εξετάσεις στα Γυμνάσια και στα Λύκεια θα διεξαχθούν κανονικά.

«Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους φορείς να πάρουν ουσιαστικά μέτρα και να μη μετατοπίζουν την ευθύνη τους στους Δήμους. Η ύπαρξη παλιών σχολικών κτιρίων, κοντέινερ, η έλλειψη επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης για τη συντήρησή και τον σύγχρονο ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό εξοπλισμό τους εκθέτει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς σε καιρικά φαινόμενα.

Αιτούμαστε έκτακτη χρηματοδότηση προς  τον Δήμο μας για τη θωράκιση των σχολικών υποδομών με σύγχρονα μέσα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τέλος, καλούμε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ανακοινώσει σήμερα τη δυνατότητα λήψης έκτακτων γονικών αδειών για όλους τους γονείς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Πετρούπολης

Κλειστά τα σχολεία στο Δήμο Ηλιούπολης

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία αύριο, Τετάρτη και τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία) στον Δήμο Ηλιούπολης, κατόπιν απόφασης του Δημάρχου Στάθη
Ψυρρόπουλου.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε απαραίτητη τόσο για την προστασία των μαθητών, όσο και των δασκάλων, λόγω των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στην Αττική.

Επισημαίνεται ότι οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Ηλιούπολης θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών δεν είναι υποχρεωτική.

Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση σχετικά με την λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου

Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου έκανε γνωστή την αναστολή λειτουργίας των μαθημάτων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Κλειστά τα σχολεία στο Πέραμα

Με απόφαση του Δημάρχου Περάματος λόγω έκτακτων υψηλών θερμοκρασιών τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σήμερα ολοκλήρωσαν τα μαθήματα στις 11:30 ενώ για αύριο Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστά για την πρωινή βάρδια. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν κανονικά.

Αντίστοιχες αποφάσεις, λόγω του καύσωνα, έχουν πάρει κι άλλοι δήμοι – περιφέρειες της χώρας.

Δήμος Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση για περιορισμένη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων εξέδωσε και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως “με απόφαση του Δημάρχου Στέλιου Αγγελούδη τα  νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 12 και την Πέμπτη 13 Ιουνίου μέχρι τις 11.30 π.μ. εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών που προβλέπονται.  Προκειμένου να μη διαταραχθει ο οικογενειακός πρόγραμματισμός τα σχολεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Παρακαλούνται οι γονείς να επικοινωνήσουν με τους διευθυντές των σχολείων ώστε να δηλώσουν περιπτώσεις αδυναμίας παραλαβής των παιδιών τους στην προγραμματισμένη ώρα”.

Δήμος Καλαμαριάς

Με μειωμένο ωράριο εξαιτίας των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη Θεσσαλονίκη, θα λειτουργήσουν την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6 τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στον Δήμο Καλαμαριάς. Η δημοτική αρχή και η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Πολιτισμού, σε συνεργασια με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κ. Μακεδονίας, έλαβαν την απόφαση νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία να λειτουργήσουν από την έναρξη του ωραρίου έως τις 11.30, προκειμένου να προστατευθούν από τον καύσωνα μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Η διοίκηση του Δήμου, κατανοώντας την ξαφνική ανατροπή στον οικογενειακό προγραμματισμό, ενημερώνει πως σε περίπτωση που γονείς και κηδεμόνες αδυνατούν να ανταποκριθουν στο έκτακτο ωράριο, σε όλες τις σχολικες μονάδες θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας μέχρι τη λήξη του κανονικού ωραρίου, ώστε όλες οι ανάγκες να εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δήμος Πατραίων

Κλειστά λόγω καύσωνα θα παραμείνουν αύριο, Τετάρτη 12/6) και την Πέμπτη (13/6), όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία και δημοτικά) εντός των ορίων του Δήμου Πατρέων, λόγω συνθηκών καύσωνα.

Δήμος Τρικκαίων

Ο Δήμος Τρικκαίων λαμβάνει μέτρα για τον επερχόμενο καύσωνα και τη προστασία πολιτών, παιδιών, εκπαιδευτικών αποφασίζοντας ότι τα σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) θα λειτουργούν μέχρι τις 11:30, κατά το τριήμερο 11, 12, 13 Ιουνίου 2024. Η απόφαση ελήφθη σε συνεννόηση με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων. Τα ΚΔΑΠ «ΣΤΑΘΜΟΣ», «ΦΡΟΥΡΙΟ», «ΟΜΟΝΟΙΑ» παραμένουν κλειστά το τριήμερο 11, 12, 13 Ιουνίου 2024. Στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» η α΄ βάρδια θα λειτουργεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ενώ δε θα λειτουργήσει η β΄ βάρδια, το ίδιο διάστημα (11, 12, 13 Ιουνίου).

Δήμος Μετεώρων

Σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου Μετεώρων Λευτέρη Αβραμόπουλου μειώνονται οι σχολικές ώρες σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία για τρεις μέρες ήτοι από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου αυστηρά μέχρι τις 11:30 και μετά τα σχολεία κλείνουν.

Δήμος Χαλκιδέων

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων, Ειδικού Νηπιαγωγείου και Ειδικού Δημοτικού), από αύριο Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024.

Επισημαίνουμε ότι, οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Κ.Δ.Α.Π. και Κ.Δ.Α.Π ΜεΑ του Δήμου Χαλκιδέων θα λειτουργήσουν κανονικά, καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Δήμος Χανίων

Η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία & Δημοτικά σχολεία) σε όλο το εύρος του Δήμου Χανίων αναστέλλεται για τις επόμενες δύο ημέρες, λόγω καύσωνα, σύμφωνα με απόφαση του Δημάρχου, Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Η απόφαση πάρθηκε, προκειμένου, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, να διασφαλιστεί η προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών απέναντι στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία των Αντιδημάρχων Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Αντώνη Ι. Βαρδάκη και Μανώλη Λέκκα αντίστοιχα, έπειτα από το έκτακτο Δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας,καθώς και την αναμενόμενη μεταφορά σκόνης που προβλέπεται για τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα, για τα σχολεία που έχουν προγραμματισμένους τους καθιερωμένους εορτασμούς λήξης της σχολικής χρονιάς τις ανωτέρω ημερομηνίες, συνίσταται: είτε να τους πραγματοποιήσουν μετά τις 19:30-20:00, ώστε να μην υπάρχει έντονη ζέστη ή να μεταφερθούν οι τελετές σε άλλη ημερομηνία, μετά από σχετική απόφαση της εκάστοτε σχολικής κοινότητας.

Ως προς τουΠαιδικούς/Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Χανίων, η λειτουργία τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, καθώς όλες οι αίθουσες διαθέτουν επαρκή κλιματισμό, ενώ οι εκπαιδευτικοί στις συγκεκριμένες μονάδες θα ακολουθήσουν τις συγκεκριμένες οδηγίες για περιορισμό χρήσης εξωτερικών χώρων.

Με μέτρα η λειτουργία Γυμνασίων – Λυκείων στα Χανιά

Όσον αφορά στις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια-Λύκεια) του Δήμου Χανίων, τα οποία βρίσκονται σε εξεταστική περίοδο, ο Δήμος Χανίων έχει φροντίσει να εξοπλιστούν με επιπλέον μέσα κλιματισμού (φορητά A/C, ανεμιστήρες κλπ), ώστε να μη διαταραχτεί το πρόγραμμα των εξετάσεων των μαθητών.

Επίσης υπάρχει ισχυρή σύσταση, οι εξετάσεις να πραγματοποιηθούν -κατά το δυνατόν- σε αίθουσες που δεν βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον ήλιο.

Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας

Κλειστά σχολεία για τρεις μέρες λόγω καύσωνα και στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Ειδικότερα, με ανακοίνωση του ο δήμαρχος Μαντουδίου –Λίμνης –Αγίας Άννας ενημερώνει ότι διακόπτεται η λειτουργία των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και του παιδικού σταθμού του Μαντουδίου για το τριήμερο Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου λόγω του επερχόμενου καύσωνα.

Δήμος Ερέτριας

Με απόφαση του Δημάρχου Ερέτριας ανακοινώθηκαν κλειστά σχολεία για τον καύσωνα. Ειδικότερα, ο Δήμαρχος, για την προστασία των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το κύμα καύσωνα προχωρά σε αναστολή λειτουργίας όλων των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών και των Παιδικών Σταθμών της περιοχής από την Τρίτη 11 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων

Τη διακοπή μαθημάτων και το κλείσιμο των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών από την Τρίτη 11 έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων. Ο Βρεφικός και ο Παιδικός Σταθμός του Δήμου καθώς και το Κ.Δ.Α.Π.Με.Α θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς δεν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση και η προσέλευση των παιδιών είναι προαιρετική.

Δήμος Λαμιέων

Με απόφαση του Δημάρχου Λαμιέων, μετά από επικοινωνία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, τροποποιείται η λειτουργία των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαμιέων, καθώς και όλων των βρεφικών και παιδικών σταθμών αρμοδιότητας του Δήμου Λαμιέων, για το διάστημα από Τρίτη 11 Ιουνίου 2024 έως και την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, ως προς την ώρα αποχώρησης, η οποία ορίζεται στις 11:30 π.μ.

Δήμος Θηβαίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου “Διακοπή των μαθημάτων λόγω καύσωνα αποφασίζει ο Δήμαρχος Θηβαίων

Τη διακοπή των μαθημάτων στις 11.30 π.μ. σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Θηβαίων από την Τρίτη 11/06/2024 έως την Πέμπτη 13/6/2024 λόγω καύσωνα”.

Δήμοι Ορχομενού και Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας

Επίσης, στους δήμους Ορχομενού και Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα λειτουργήσουν έως τις 11:30.

Δήμος Νάουσας

Στις 12 το μεσημέρι θα κλείσουν αύριο, Τρίτη, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Δήμου Νάουσας, λόγω του επερχόμενου κύμα καύσωνα. Την σχετική απόφαση πήρε ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Νίκος Κουτσογιάννης.

Δήμος Κορινθίων

Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στο δήμο Κορινθίων δεν θα λειτουργήσουν την Τρίτη 11 Ιουνίου 2024, ύστερα από απόφαση του δημάρχου, Νίκου Σταυρέλη, λόγω καύσωνα.

Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

Kλειστά για τρεις ημέρες θα παραμείνουν τα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε όλη τη Σάμο λόγω των συνθηκών καύσωνα που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, Πάρις Παπαγεωργίου και Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων από την Τετάρτη 12 ως την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα