Βρετανικό μοντέλο security στα ΑΕΙ προτείνει η ΝΔ

Βρετανικό μοντέλο security στα ΑΕΙ προτείνει η ΝΔ
Occupations by students and administrators in the UOA (University of Athens), on 21 Oct., 2014/ ( ), 21 , 2014 Sooc

Εκδήλωση της ΝΔ με θέμα "δημιουργικό σοκ στα πανεπιστήμια". Διαβάστε τι προτείνει ο Πολ Γιάνγκ, υπεύθυνος ασφαλείας του πανεπιστήμιου Μπράντφορντ στην Αγγλία για την ασφάλεια των ελληνικών ΑΕΙ

Στα πλαίσια της δεδηλωμένης επιθυμίας της κυβέρνησης και της ΝΔ ειδικότερα να μπει “τάξη” στα ελληνικά πανεπιστήμια, φαίνεται πως το κόμμα της συγκυβέρνησης τάσσεται ανοιχτά υπέρ ενός μοντέλου που μοιάζει πολύ με αυτό που υιοθετείται στην Μεγάλη Βρετανία.

Η εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Ένα δημιουργικό σοκ στα Πανεπιστήμια, 4 άξονες για μια ανταγωνιστική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε σήμερα. Κεντρικοί ομιλητές του ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας κ. Σάκης Ιωαννίδης, ο Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο Phd Cross Border Higher Education and Quality Management κ. Ευάγγελος Τσιλιγκίρης και ο Πρόεδρος και CEO της Hellenic Seaplanes κ. Νικόλας Χαραλάμπους. Εκτός από τις ομιλίες προβλήθηκε και η συνέντευξη του Βρετανού υπεύθυνου ασφαλείας, η οποία και έδινε τις βασικές γραμμές για τη φύλαξη που επιθυμεί το κόμμα της ΝΔ να υιοθετήσει και στην Ελλάδα.

Το πανεπιστήμιο ορίζει τον τρόπο φύλαξή του

Όπως δήλωσε στη συνέντευξη ο Πολ Γιάνγκ “το καθεστώς φύλαξης των Πανεπιστημίων της Μεγάλης Βρετανίας καθορίζεται εξ’ ολοκλήρου από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτά καθορίζουν τους κανόνες, την πειθαρχία και τις διαδικασίες προς τα «κάτω»” ενώ συμπλήρωσε πως σε περίπτωση εθνικής οδηγίας “τότε πρέπει να προσαρμοστούμε στο επίπεδο που ορίζει η βρετανική κυβέρνηση, υψηλό, μέσο ή χαμηλό. Η γενικότερη πολιτική καθορίζεται από τα ίδια Πανεπιστήμια και όλο το προσωπικό και οι φοιτητές πρέπει να τις ακολουθούν”.

Σεκιούριτι που μπορούν να συλλαμβάνουν και να παρέχουν προσωπικά δεδομένα στις αρχές

Φέροντας ως παράδειγμα το πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ στο οποίο είναι ίδιο υπεύθυνος, ανέφερε πως διαθέτει 37 άτομα προσωπικό ασφαλείας. “Όλοι φορούν ειδικές στολές, ενσωματωμένες κάμερες σώματος που καταγράφουν ήχο και εικόνα.Επίσης έχουμε 24ωρο κέντρο ελέγχου με το οποίο μπορεί να επικοινωνεί το προσωπικό, οι φοιτητές και οι επισκέπτες”. Όπως σημειώνει τα μέλη αυτά “έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν σύλληψη και το δικαίωμα να προχωρήσουν σε κράτηση οποιουδήποτε ατόμου που προκάλεσε ή φέρεται ύποπτο να προκαλέσει ζημιές ή να ασκήσει βία σε άλλα άτομα. Στη συνέχεια, αφού τον συλλάβουμε, θα καλέσουμε την Αστυνομία και αυτοί θα έρθουν να τον παραλάβουν και να τον οδηγήσουν στο Αστυνομικό Τμήμα”.

Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει η απάντηση του Βρετανού και στο θέμα της ανάγκης να ζητάται η άδεια από τις αρχές του Πανεπιστημίου για την είσοδο της αστυνομίας στους χώρους του. “Όχι δε χρειάζονται την εκ των προτέρων άδεια για να εισέλθουν στο Πανεπιστήμιο”. Για την ακρίβεια ο Γιάνγκ ανέφερε πως η υπηρεσία ασφαλείας του πανεπιστημίου έχει τη δικαιοδοσία να παρέχει πληροφορίες “σχετικά με το προσωπικό ή τους φοιτητές. Η παράδοση (των στοιχείων) αφορά περιπτώσεις εγκλημάτων ή προσωπικά ζητήματα και πρέπει να γίνεται έπειτα από τη συμπλήρωση ειδικής φόρμας. Και στη συνέχεια μπορούν να παρέχονται τα όποια στοιχεία. Χωρίς την υπογραφή του αρμόδιου αστυνομικού όμως, δεν τους επιτρέπεται να λάβουν την οποιαδήποτε πληροφορία για οποιοδήποτε άτομο” σημειώνει.

Συνεχίζοντας στο θέμα της αγαστής συνεργασίας με τις αστυνομικές αρχές, τονίζει πως η τοπική Αστυνομία επισκέπτεται δύο φορές καθημερινά τους υπεύθυνους ασφαλεία του Πανεπιστημίου, “ενημερώνουν για οποιοδήποτε έγκλημα συμβαίνει στην περιοχή και παράλληλα τους ενημερώνουμε για οποιεσδήποτε πληροφορίες φτάνουν σε μας από το προσωπικό ή τους φοιτητές, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε από κοινού. Σε περίπτωση που χρειαστούμε περαιτέρω ενίσχυση στο Πανεπιστήμιο για κάποια διαμαρτυρία ή ατύχημα ή οτιδήποτε άλλο συμβεί, έχουμε μία απευθείας γραμμή επικοινωνίας προκειμένου να μπορέσουν να ενημερωθούν και να έρθουν να μας βοηθήσουν”. σημειώνει.

Το πανεπιστήμιο στο δρόμο του Big Brother

Αντίστοιχα ο Βρετανός εξήγησε πως όλοι οι χώροι του Πανεπιστημίου καλύπτονται από κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που “επιτρέπει στην ομάδα ασφαλείας να παρακολουθεί αυτόματα μέσα στον πανεπιστημιακό χώρο οποιοδήποτε άτομο μέσω οπτικής επαφής ή μέσω φωτογραφίας που έχει ληφθεί. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε που βρίσκεται οποιοδήποτε άτομο, ανά πάσα στιγμή, όπου και αν κινείται” σημειώνει.

Επιπλέον, όπως εξηγεί κάθε φοιτητής και διοικητικό προσωπικό πρέπει να φέρει την ταυτότητά του, ενώ και τα κτίρια είναι υπό το καθεστώς της ελεγχόμενης πρόσβασης. “Αν έχεις μάθημα για παράδειγμα στη Φαρμακευτική και θέλεις να μπεις σε ένα κτίριο των Μηχανικών, τότε η κάρτα δε θα σου επιτρέψει την είσοδο στο κτίριο, επειδή δεν υπάρχει λόγος να είσαι σε αυτό το κτίριο. Συνεπώς, όλα τα μέρη είναι προγραμματισμένα για κάθε άτομο ξεχωριστά, ανάλογα με το ποιο πρόγραμμα παρακολουθούν και σε ποια περιοχή (του Πανεπιστημίου) πρέπει να δουλεύουν”.

Άλλωστε και ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Νέας Δημοκρατίας κ. Σάκης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε εμμέσως στο θέμα της ασφάλειας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων: “Οι καταλήψεις είναι παράνομες όταν μειοψηφίες 30 ατόμων εκμεταλλεύονται την έλλειψη κανόνων για να κλείνουν τις σχολές και να εξυπηρετούν τους κομματικούς τους σκοπούς, κρατώντας ομήρους χιλιάδες φοιτητές. Επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του φοιτητικού κινήματος, των συλλόγων και των παρατάξεων. Επιπλέον, είναι αναγκαία η εκπροσώπηση των φοιτητών μέσω των συλλόγων στα όργανα των ιδρυμάτων, ώστε να μην εμφανίζονται αυτόκλητοι εκπρόσωποι. Επισημαίνω ότι στα θέματα της παιδείας δεν χωράνε δογματισμοί και ιδεοληψίες και πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο και σταθερό Εκπαιδευτικό σύστημα, ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα