A23a: Το τεράστιο παγόβουνο βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο του ταξιδιού του
Διαβάζεται σε 3'Οι αριθμοί μίλησαν και πια μπορούμε να γνωρίζουμε περισσότερα για το μέγεθος του μεγαλύτερου παγόβουνου του κόσμου. Πόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες.
- 14 Δεκεμβρίου 2023 13:41
Η πραγματική κλίμακα του μεγαλύτερου παγόβουνου στον κόσμο, του A23a, αποκαλύφθηκε και οι αριθμοί προκαλούν δέος.
Δορυφορικές μετρήσεις δείχνουν ότι ο παγωμένος όγκος έχει συνολικό μέσο πάχος λίγο πάνω από 280 μέτρα (920 πόδια) και σε συνδυασμό με την έκταση των 3.900 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1.500 τετραγωνικά μίλια), δίνει ως αποτέλεσμα έναν όγκο περίπου 1.100 κυβικών χιλιομέτρων και μια μάζα λίγο κάτω από ένα τρισεκατομμύριο τόνους.
Το παγόβουνο σχηματίστηκε το 1986, οπότε και βγήκε από τις ακτές της Ανταρκτικής και τώρα πρόκειται να παρασυρθεί πέρα από τη Λευκή Ήπειρο, καθώς σύμφωνα με τους ερευνητές έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο του ταξιδιού του, ενώ οι επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να καθορίσουν τη μελλοντική του πορεία μέσω του Νότιου Ωκεανού.
Προκειμένου να κατανοήσουμε -ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να αντιληφθούμε- το μέγεθος του πάχους του παγόβουνου, αρκεί να αναλογιστούμε πως ο ουρανοξύστης 22 Bishopsgate του Λονδίνου έχει ύψος 278 μέτρα, τον οποίο ξεπερνά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο ο πύργος Shard των 310 μέτρων.
Οι μετρήσεις του A23a προέρχονται από την αποστολή CryoSat-2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, καθώς το συγκριμένο διαστημόπλοιο φέρει ένα ραντάρ υψομέτρου ικανό να ανιχνεύσει πόσο μεγάλο μέρος του όγκου ενός βράχου βρίσκεται πάνω από την ίσαλο γραμμή.
“Οι δορυφόροι υψομετρίας όπως ο CryoSat-2, οι οποίοι μετρούν την απόσταση από την επιφάνεια του παγόβουνου και την επιφάνεια της θάλασσας, μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε το πάχος των παγόβουνων από το διάστημα”, δήλωσε στο BBC η δρ Anne Braakmann-Folgmann, από το Πανεπιστήμιο του Tromsø – The Arctic University of Norway.
“Μας δίνουν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το παγόβουνο να λεπταίνει καθώς εκτίθεται σε θερμότερα ωκεάνια ύδατα. Και σε συνδυασμό με τη γνώση της τοπογραφίας του πυθμένα της θάλασσας, γνωρίζουμε πού θα προσγειωθεί ένα παγόβουνο ή πότε θα έχει αραιώσει αρκετά ώστε να απελευθερωθεί ξανά”, πρόσθεσε.
Ο A23a έχει πλέον φτάσει στην άκρη της Ανταρκτικής Χερσονήσου, όπου υπάρχει σύγκλιση διαφόρων ρευμάτων ταχύτατα κινούμενων υδάτων που περιστρέφονται δεξιόστροφα γύρω από την ήπειρο.
Ο τρόπος με τον οποίο θα αλληλεπιδράσει με αυτούς και τους δυτικούς ανέμους που κυριαρχούν σε αυτό το μέρος του κόσμου θα ελέγξει πού θα πάει το μεγαθήριο στη συνέχεια.
Αναμένεται όμως να ακολουθήσει μια διαδρομή που ονομάζεται “λεωφόρος των παγόβουνων” και η οποία δείχνει προς την κατεύθυνση του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους της Νότιας Γεωργίας.
Σημειώνεται πως τα τόσο μεγάλα βουνά έχουν βαθιά επιρροή στο περιβάλλον τους, με τον καθηγητή Mike Meredith από το British Antarctic Survey να δηλώνει στο BBC πως “α ναστατώνουν τα νερά των ωκεανών, φέρνοντας θρεπτικά συστατικά στην επιφάνεια, και, φυσικά, ρίχνουν επίσης πολλή σκόνη, γονιμοποιώντας τον ωκεανό – συχνά θα δείτε ανθίσεις φυτοπλαγκτού στο πέρασμά τους”.