Action Aid: Πώς η κλιματική κρίση επιβαρύνει τις γυναίκες
Η σύνδεση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και ισότητας των φύλων μπορεί να μην είναι εμφανής, αλλά υπάρχει. Η Action Aid μέσα από αληθινές ιστορίες, την κάνει περισσότερο αντιληπτή
- 03 Νοεμβρίου 2022 21:33
Δύο από τα θέματα που επανέρχονται διαρκώς στην επικαιρότητα των τελευταίων ετών είναι η κλιματική αλλαγή και οι γυναίκες. Από τη μία σύνοδοι κορυφής για το κλίμα και στιγμιότυπα ακραίων καιρικών φαινομένων στη διεθνή ειδησεογραφία κι από την άλλη μια ευρύτερη κουβέντα περί ισότητας των φύλων, με την εκπροσώπηση των γυναικών, αλλά και την ανάληψη θέσεων ισχύος από γυναίκες να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Το ερώτημα είναι κατά πόσον τα δύο αυτά καίρια θέματα, η κλιματική αλλαγή δηλαδή και οι γυναίκες, συνδέονται τελικά μεταξύ τους.
Η σύνδεση μπορεί να μην είναι εμφανής, αλλά υπάρχει. Γίνεται μάλιστα περισσότερο αντιληπτή μέσα από αληθινές ιστορίες. Ας πάρουμε για παράδειγμα το Cooch Behar, μια περιοχή της Ινδίας στα σύνορα με το Μπανγκλαντές, που πλήττεται διαρκώς από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως σφοδρές καταιγίδες, ισχυρές βροχοπτώσεις και έντονες πλημμύρες, σε συνδυασμό με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ασφυκτική υγρασία στην ατμόσφαιρα. Η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει επιδεινωθεί λόγω της κλιματικής κρίσης, με τις γυναίκες να χάνουν ολοένα και περισσότερες παραγωγικές ώρες από την εργασία τους εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, σε βαθμό που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για να μη μείνουν άνεργες.
«Όταν βρέχει κι όταν έχει καύσωνα, εμείς πρέπει κανονικά να πάμε να μαζέψουμε τσάι, χωρίς ομπρέλα ή κάτι για σκιά – κι άμα δε μαζέψουμε την ποσότητα που μας λένε, τότε δεν μας πληρώνουν όλο το μεροκάματο. Οπότε αναγκαζόμαστε να φύγουμε από εδώ και να αλλάξουμε δουλειά», λέει η Lily Oraon από το Alipurduar. Το ίδιο ακριβώς ισχυρίζεται και μια άλλη εργάτρια, η Moni Tudu, που απασχολείται επίσης στον αγροτικό κλάδο: «Στο επάγγελμά μας ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής είναι τεράστιος. Όταν βρέχει, δεν μπορούμε να δουλέψουμε πολλή ώρα κι έτσι χάνουμε ημέρες εργασίας. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 200 μέρες δουλειάς, με αξιοπρεπές μεροκάματο.»
Η αλήθεια είναι πως οι γυναίκες έδωσαν μεγάλο αγώνα για να μπορέσουν να εργαστούν διεκδικώντας κι εκείνες μισθό, αφού σε όλο σχεδόν τον κόσμο θεωρείται δεδομένο πως θα αναλάβουν τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών ή/και των ηλικιωμένων μελών της οικογένειας, χωρίς ωστόσο να αμείβονται. Κι ενώ κατάφεραν να βγουν από το σπίτι και να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας, βρίσκονται σήμερα άνεργες εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών. Στην περίπτωση της Ινδίας, μιλάμε για γυναίκες που εργάζονται στα χωράφια ως αγρότισσες ή στη βιομηχανία παραγωγής τσιγάρων, που εξαρτάται άμεσα από τις καλλιέργειες.
Με τη γεωργία να θεωρείται πλέον ευάλωτος κλάδος, εκατομμύρια άτομα στην Ινδία αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα χωριά και να εγκατασταθούν στις πόλεις. Οι γυναίκες της επαρχίας υφίστανται μεγάλο πλήγμα, καθώς συχνά εξαρτώνται από τους φυσικούς πόρους για να εξασφαλίσουν εισόδημα, αναλαμβάνουν οι ίδιες τις περισσότερες αγροτικές εργασίες, όπως επίσης και το κουβάλημα του νερού και καύσιμης ύλης. Με την κλιματική αλλαγή, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους αυξάνονται και ο μισθός τους μειώνεται, ωθώντας τες σε έναν νέο κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό.
Τα τελευταία 10 χρόνια, η ActionAid στην Ινδία συνεργάζεται στενά με τις γυναίκες της περιοχής, καθώς και με τις εργάτριες στις φυτείες τσαγιού, ενώ τον περασμένο μήνα διοργάνωσε συνέδριο στο Cooch Behar, με θέμα την Κλιματική αλλαγή, τα Φύλα και την Εργασία. Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν περισσότερες από 800 εργάτριες, με σκοπό την έναρξη διαλόγου για τα μόνιμα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες: καλύτεροι μισθοί, καλύτερες συνθήκες εργασίας, αξιοπρέπεια και κοινωνική ασφάλιση, υπό το πρίσμα παράλληλα της κλιματικής αλλαγής. Γιατί μην ξεχνάμε ότι οι γυναίκες συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε κρατικές επιδοτήσεις, αλλά ούτε και δικαίωμα στην ιδιοκτησία γης. Οι ανισότητες που πρέπει να αρθούν είναι πολλές για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για δικαιοσύνη. Και βέβαια οι γυναίκες δεν πρέπει να αποκλείονται, αλλά αντιθέτως να συμμετέχουν ενεργά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, εκφράζοντας τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους, που εκ φύσεως οι ίδιες γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.
Σύμφωνα με την Sandeep Chachra, Γενική Διευθύντρια της ActionAid στην Ινδία: «Η κλιματική κρίση έχει προσθέσει και μια ακόμα διάσταση στον αγώνα των εργαζόμενων γυναικών για δικαιοσύνη – τη διασφάλιση της αναγνώρισης και της αποζημίωσης για τις ζημίες που υφίστανται στον κόσμο της εργασίας, στα σπίτια και στο περιβάλλον στο οποίο ζουν. Η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει απλώς με διαφορετικό τρόπο τις γυναίκες που εργάζονται, αλλά πολλές φορές εκείνες ακριβώς είναι που επωμίζονται το φορτίο και το κόστος των αντισταθμιστικών μέτρων για την κλιματική αλλαγή. Για να υπάρξει μια δίκαιη μετάβαση, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να δεχθούμε, να αναγνωρίσουμε και να αποζημιώσουμε τις εργάτριες για τη ζημία που έχουν υποστεί και που εξακολουθούν να υφίστανται. Ως ActionAid είναι τιμή μας που δουλεύουμε μαζί με τις γυναίκες στον αγώνα τους για έναν πιο δίκαιο κόσμο.»
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid εδώ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις