Αμαζόνιος: Γιατί η καταστροφή του μας επηρεάζει όλους

Αμαζόνιος: Γιατί η καταστροφή του μας επηρεάζει όλους
Εικόνα από τον Αμαζόνιο στη Βραζιλία AP

Πέντε στοιχεία που δείχνουν γιατί οι φωτιές που καίνε εδώ και μέρες το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, πρέπει να μας απασχολούν όλους, ακόμα και αν βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά του πλανήτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο έχουν προκαλέσει οι φωτιές που καίνε εδώ και μέρες απέραντες εκτάσεις στον Αμαζόνιο, προκαλώντας μια τεράστια και ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.

Το πλούσιο σε βιοποικιλότητα και φυσικούς πόρους, τροπικό δάσος του Αμαζονίου, έκτασης 5,5 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων, θεωρείται από τους επιστήμονες ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο για τους ντόπιους και τις κοινότητες των αυτοχθόνων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία όλου του πλανήτη.

Ακολουθούν πέντε στοιχεία που αποδεικνύουν γιατί ο Αμαζόνιος έχει τόσο καθοριστική σημασία:

Γλυκό νερό

Ξεκινώντας από μικρά ποτάμια στις Άνδεις, περισσότεροι από 1.100 παραπόταμοι ενώνονται για να σχηματίσουν έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Γης, αυτόν του Αμαζονίου, που έχει μήκος 6.400 χιλιόμετρα. Το 20% του γλυκού νερού που υπάρχει παγκοσμίως βρίσκεται εκεί και καταλήγει μέσω του Αμαζονίου στη θάλασσα. Ο ποταμός Αμαζόνιος παρέχει αμέτρητες υπηρεσίες στον άνθρωπο, όπως το νερό για τη γεωργία, μεταφορές και τρόφιμα. Επιπλέον, είναι ένας σημαντικός βιότοπος για αμέτρητα είδη, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.500 ειδών ψαριών και ποταμίσιων δελφινιών. Η ισορροπία, ωστόσο, του κύκλου του νερού στο τροπικό δάσος απειλείται από την αποψίλωση από την κλιματική αλλαγή.

Φαρμακευτικά φυτά

Στην περιοχή του Αμαζονίου χιλιάδες είδη φυτών χρησιμοποιούνται από τους ντόπιους ως παραδοσιακά φάρμακα. Η ελονοσία, μία από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στις τροπικές περιοχές, μπορεί να αντιμετωπιστεί από 41 διαφορετικά είδη φυτών που υπάρχουν μόνο στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας. Και το 70% των φυτών που βρέθηκαν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, υπάρχουν στο τροπικό δάσος.

Οξυγόνο

Ο Αμαζόνιος θεωρείται ότι είναι οι πνεύμονες της Γης, τραβώντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και την καύση των ορυκτών καυσίμων ενώ παράλληλα μας παρέχει το οξυγόνο που αναπνεύουμε. Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου παράγει περίπου το 20% του οξυγόνου της Γης. Τα δάση είναι η καλύτερη μας άμυνα κατά της αλλαγής του κλίματος ενώ η καταστροφή τους και η αλλαγή χρήσης της γης αποφέρει σχεδόν το 20% των εκπομπών άνθρακα παγκοσμίως.

Ορυκτά

Το Περού είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο χρυσού, χαλκού, κασσίτερου, ψευδάργυρου και ασημιού. Η εξόρυξη τους συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας, σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για μέταλλα. Ο χρυσός βρίσκεται στη βάση των Άνδεων, όπου εκατομμύρια χρόνια ιζηματογενών απορροών έχουν συσσωρεύσει μικρά κοιτάσματα. Οι εξορύξεις όμως που γίνονται εκτός του επίσημου και νομοθετημένου πλαισίου έχουν καταστρέψει το οικοσύστημα. Αυτή η μη ελεγχόμενη δραστηριότητα απορρίπτει περίπου 30 τόνους υδραργύρου στον Αμαζόνιο κάθε χρόνο.

Τρόφιμα

Τα προϊόντα του τροπικού δάσος καλύπτουν μέρος της παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα. Περίπου το 80% των τροφίμων μας προέρχεται αρχικά από τροπικά δάση, όπως ο καφές, το ρύζι, οι ντομάτες, οι πατάτες, οι μπανάνες, το μαύρο πιπέρι, ο ανανάς και το καλαμπόκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα