“Αμαζόνιος SOS”: Ο πνεύμονας του πλανήτη είναι στις φλόγες

“Αμαζόνιος SOS”: Ο πνεύμονας του πλανήτη είναι στις φλόγες
Φωτογραφία από δορυφόρο της NASA απεικονίζει τον φλεγόμενο Αμαζόνιο AP

Ο Μπολσονάρου κατηγορεί τον Μακρόν για "αποικιοκρατική νοοτροπία", τη στιγμή που ο Αμαζόνιος φλέγεται. Το Σάββατο ξεκινά η σύνοδος της G7 στη Γαλλία. Το κίνημα που ίδρυσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ καλεί σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο.

Στη σύνοδο της G7 που ξεκινά ο Σάββατο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας θα συζητηθεί το θέμα της οικολογικής καταστροφής στον Αμαζόνιο με τις εκατοντάδες πυρκαγιές. Στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, μαίνονται πολλαπλές πυρκαγιές εδώ και μέρες με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) να κάνει λόγο για κάπου 2.500 νέες εστίες φωτιάς μέσα σε χρονικό διάστημα 48 ωρών σε όλη τη Βραζιλία.

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», τόνισε χθες ο Μακρόν μέσω Twitter.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατηγόρησε όμως τον ομόλογό του της Γαλλίας ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία», μερικές ώρες αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ραντεβού στο Μπιαρίτς στους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών-μελών της G7 για να «συζητήσουν την κατεπείγουσα κατάσταση» των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

Με δύο αλλεπάλληλες αναρτήσεις του στο Twitter ο ακροδεξιός Μπολσονάρου κατηγόρησε τον κεντροδεξιό Μακρόν ότι «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» προκειμένου να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη» και ότι έχει υιοθετήσει «εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι «ανοιχτή» στον διάλογο στη βάση όμως των «αντικειμενικών γεγονότων και του αμοιβαίου σεβασμού», υποστήριξε ο ακροδεξιός πρόεδρος. «Η εισήγηση του Γάλλου προέδρου κατά την οποία τα ζητήματα του Αμαζονίου θα συζητηθούν στη (σύνοδο κορυφής της) G7 χωρίς τη συμμετοχή (των κυβερνήσεων των χωρών) της περιοχής θυμίζει μια αποικιοκρατική νοοτροπία προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα», συμπλήρωσε.

Ο Μπολσονάρου τόνισε ακόμη ότι ο Μακρόν χρησιμοποιεί «ψευδές» φωτογραφικό υλικό, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος είχε μεταφορτώσει φωτογραφία του δάσους σε φλόγες που είχε τραβήξει φωτογράφος που πέθανε το 2003.

Νωρίτερα, ο Μπολσονάρου κατήγγειλε, σε τοποθέτησή του που αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook, ότι οι ξένες κυβερνήσεις που προσφέρουν χρήματα για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου δεν το πράττουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά επειδή θέλουν να «αναμιχθούν» στα εσωτερικά της χώρας, να καταπατήσουν την «εθνική μας κυριαρχία».

Φλέγεται ο Αμαζόνιος AP

Η Γερμανία στο πλευρό του Μακρόν

Οι πυρκαγιές στην Αμαζονία αποτελούν μια «οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) αυτό το σαββατοκύριακο, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν προς αυτή την κατεύθυνση.

«Η καγκελάριος είναι πεπεισμένη» πως το θέμα «πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη των χωρών της G7, όταν συνεδριάσουν αυτό το σαββατοκύριακο» στο Μπιαρίτς, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο. «Η καγκελάριος υποστηρίζει πλήρως τον γάλλο πρόεδρο» στο ζήτημα αυτό, πρόσθεσε.

Το κίνημα της Γκρέτα Τούνμπεργκ καλεί σε διαδηλώσεις

Το κίνημα που ίδρυσε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατά της κλιματικής αλλαγής, οι «Παρασκευές για το Μέλλον», κάλεσε να γίνουν σήμερα Παρασκευή διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές -οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα-καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες», τόνισε το κίνημα σε ανακοίνωσή του.

Φωτογραφία από δορυφόρο της NASA απεικονίζει τον φλεγόμενο Αμαζόνιο AP

«Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα», συνεχίζει το κείμενο.

Υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», το κίνημα Παρασκευές για το Μέλλον (Fridays for Future) και τα τοπικά παραρτήματά του καλούν σε διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και στα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον πλανήτη, σε διάφορες ώρες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Την έκκληση του κινήματος ενστερνίστηκαν αμέσως διάφορες ΜΚΟ.

Διαδηλώσεις προβλέπεται να γίνουν επίσης στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Σαν Πάουλου.

Φλέγεται ο Αμαζόνιος AP

«Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών», τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο πόλεμος εναντίον της φύσης πρέπει να τερματιστεί», υπερθεμάτισε μέσω Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται πάνω σε πλοίο στον Ατλαντικό, συνεχίζει το ταξίδι της προς τη Νέα Υόρκη.

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη. Αυτός ο θησαυρός βιοποικιλότητας απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας. Το τρέχον διάστημα, στο δάσος αυτό μαίνονται πυρκαγιές.

Μολονότι η κατάσταση στον Αμαζόνιο ήταν πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί χθες Πέμπτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.

Η Ιρλανδία παίρνει θέση απειλώντας πως θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου

Την ώρα που οι πυρκαγιές καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου, η Ιρλανδία προειδοποιεί ότι θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωσή και την Mercosur, αν η Βραζιλία δεν προστατεύσει την Αμαζονία.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η Ιρλανδία να ψηφίσει την συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Mercosur, εάν η Βραζιλία δεν τηρήσει τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις», προειδοποίησε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.

«Είμαι πολύ ανήσυχος από τα επίπεδα ρεκόρ της καταστροφής του δάσους του Αμαζονίου από την φωτιά φέτος», είπε.

Η ιρλανδική απειλή διατυπώνεται καθώς οι πυρκαγιές στην Αμαζονία εξαπλώνονται ανεξέλεγκτες, δημιουργώντας διπλωματικές συνέπειες και την κινητοποίηση των ακτιβιστών για το Κλίμα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα παρακολουθήσει στενά τις ενέργειες της Βραζιλίας για το περιβάλλον κατά την προσεχή διετία, η οποία θα προηγηθεί της επικύρωσης της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur.

Η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) υπεγράφη στο τέλος του Ιουνίου, έπειτα από διαπραγματεύσεις είκοσι ετών και προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα.

Στην Ιρλανδία, ανησυχεί τους εκτροφείς βοοειδών, που φοβούνται τον ανταγωνισμό του νοτιομερικανικού κρέατος.

Η συμφωνία καλύπτει μία αγορά 780 εκατομμυρίων καταναλωτών, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του παγκόσμιου πλούτου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα