Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου – “Ένας υποβρύχιος καθεδρικός ναός”
Διαβάζεται σε 4'Η ερευνητική ομάδα του National Geographic προχώρησε σε μια σπουδαία ανακάλυψη στις Νήσους Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εντυπωσιακά βίντεο.
- 14 Νοεμβρίου 2024 17:17
Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έφερε στο φως η ερευνητική αποστολή του National Geographic στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, όπου εντοπίστηκε ο μεγαλύτερος κοραλλιογενής σχηματισμός που έχει καταγραφεί ποτέ.
Το “μέγα-κοράλλι”, όπως το αποκαλούν οι επιστήμονες, αποτελείται από αμέτρητους μικροσκοπικούς οργανισμούς που σχηματίζουν ένα ενιαίο οικοσύστημα. Εκτιμάται ότι έχει ηλικία άνω των 300 ετών ενώ η διάμετρός του ξεπερνά ακόμα και το μήκος μιας γαλάζιας φάλαινας.
“Βούτηξα σε ένα σημείο όπου ο χάρτης έδειχνε ένα ναυάγιο και ξαφνικά αντίκρισα κάτι μοναδικό”, εξήγησε μιλώντας στο BBC ο δύτης, Μάνου Σαν Φέλιξ. “Ήταν σαν να αντικρίζαμε έναν υποβρύχιο καθεδρικό ναό. Ήταν πραγματικά συγκινητικό”, πρόσθεσε, τονίζοντας πως ένιωσε “απεριόριστο σεβασμό, για κάτι που παραμένει ακλόνητο και επιβιώνει εδώ και αιώνες. Αυτό υπήρχε εδώ όταν ζούσε ο Ναπολέων, σκέφτηκα”.
Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του National Geographic οι διαστάσεις του κοραλλιογενή σχηματισμού είναι 34 μέτρα πλάτος, 32 μέτρα μήκος και 5,5 μέτρα ύψος.
Τα κοράλλια απειλούνται από την κλιματική αλλαγή
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη συμπίπτει με τις συνομιλίες της διάσκεψης για το κλίμα COP29 στο Μπακού, όπου μικρά νησιωτικά κράτη, όπως οι Νήσοι Σολομώντα, -όπου σημειώθηκε η σημαντική αυτή ανακάλυψη- προσπαθούν να διασφαλίσουν την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων τους.
Ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής των Νήσων Σολομώντα, Τρέβορ Μανεμαχάγκα, δήλωσε στο BBC ότι η χώρα του είναι υπερήφανη για αυτήν τη σπουδαία ανακάλυψη και υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των κοραλλιών για την επιβίωση του έθνους του. «Θέλουμε ο κόσμος να γνωρίζει ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο τόπο που χρειάζεται προστασία», τόνισε. «Βασιζόμαστε κυρίως στους θαλάσσιους πόρους για την οικονομική μας επιβίωση, επομένως η προστασία των κοραλλιών είναι εξαιρετικά σημαντική», είπε.
Οι κοραλλιογενείς σχηματισμοί αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), το 44% των κοραλλιών που ζουν σε θερμά νερά απειλείται με εξαφάνιση, με την απειλή αυτή να έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο από το 2008.
Το κοράλλι είναι θαλάσσιος οργανισμός που αποτελείται από μικροσκοπικά, πολυκυτταρικά ζώα, γνωστά ως πολύποδες (polyps). Κάθε πολύποδας έχει το δικό του σώμα και στόμα και είναι στενά συνδεδεμένος με τους άλλους πολύποδες, σχηματίζοντας αποικίες.
Οι πολύποδες εκκρίνουν ασβεστολιθικά εξωτερικά σκελετικά τοιχώματα, τα οποία σκληραίνουν και προστατεύουν τους οργανισμούς. Καθώς πολλοί από αυτούς μεγαλώνουν και ενώνονται, δημιουργούν τεράστιες δομές που αποτελούν αυτό που ονομάζουμε κοραλλιογενείς υφάλους.
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παρέχουν καταφύγιο και τροφή για πολλά θαλάσσια είδη, όπως ψάρια, γαρίδες και καβούρια. Είναι ουσιαστικά “υποβρύχια δάση” που υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα των ωκεανών και παίζουν κρίσιμο ρόλο στην ισορροπία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.
Ο ερευνητής κοραλλιών, Έρικ Μπράουν, που συμμετείχε στην αποστολή, ανέφερε ότι η υγεία του συγκεκριμένου κοραλλιού είναι “εξαιρετικά καλή”. “Ενώ οι κοντινοί ρηχοί ύφαλοι είχαν υποστεί ζημιές λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, αυτός ο μεγάλος κοραλλιογενής σχηματισμός σε βαθύτερα νερά αποτελεί φάρο ελπίδας”, τόνισε.
Ο συγκεκριμένος σχηματισμός ανήκει στο είδος Pavona clavus και φιλοξενεί γαρίδες, καβούρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Η ηλικία του λειτουργεί ως «παράθυρο» στην ιστορία των ωκεάνιων συνθηκών του παρελθόντος, ενώ οι επιστήμονες ελπίζουν να το μελετήσουν για να κατανοήσουν καλύτερα πώς έχει επιβιώσει.
Στη διάσκεψη COP29, αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν περισσότερη χρηματοδότηση από τα πλουσιότερα κράτη για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Μανεμαχάγκα υπογράμμισε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει τις Νήσους Σολομώντα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας που δεν θα βλάπτουν τους κοραλλιογενείς υφάλους, μειώνοντας την εξάρτηση από τη δασοκομία, η οποία αποτελεί το 50-70% των ετήσιων εξαγωγών της χώρας αλλά προκαλεί ρύπανση που βλάπτει τα κοράλλια.