Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. – Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., κου. Μάριου Ιντζελέρ.

Διαβάζεται σε 4'
Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. – Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., κου. Μάριου Ιντζελέρ.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι Συλλογικό Συστήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.), λαμπτήρων, δοχείων τόνερ και μελανιών, εγκεκριμένο από τον Ελληνικό Οργανισμό ΑΝακύκλωσης.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. φροντίζει για τη συλλογή, τη μεταφορά, τον διαχωρισμό και την επεξεργασία των Α.Η.Η.Ε. και των κατασκευαστικών τους στοιχείων, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών για το περιβάλλον και την επανάκτηση των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων.

1) Μιλήστε μας  για την εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε, ποια ιστορία και ποιος ο στόχος της ; 

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού. 

Η εταιρεία έχει 19 χρόνια εμπειρίας στην Διαχείριση Α.Η.Η.Ε. και συνεργάζεται με 12 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας σε όλη τη χώρα, διασφαλίζοντας την ορθή διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών καθώς και δοχείων τονερ και μελανιών. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει ανακυκλώσει πάνω από 850.000 τόνους αποβλήτων Η.Η.Ε.

Στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε μια ηλεκτρική συσκευή σε λάθος σημείο ή στην άκρη του δρόμου, χωρίς σωστή περιβαλλοντική διαχείριση και με αμφίβολη κατάληξη. 

2) Για ποιο λόγο πρέπει να ανακυκλώνονται οι ηλεκτρικές συσκευές;

Ανακυκλώνοντας τις συσκευές μας έχουμε πολλαπλά οφέλη. 

Πρώτα και κύρια τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος και του όγκου αποβλήτων των νοικοκυριών μας. Στη χώρα μας εκτιμούμε ότι υπάρχουν πολλά εκατομμύρια παροπλισμένες μικροσυσκευές, κινητά, φορτιστές κ.λπ. που θα μπορούσαν να γλιτώσουν τον πλανήτη από εκατομμύρια εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα  αλλά και από χρήματα για την εξόρυξη νέων φυσικών πόρων. Επομένως ανακυκλώνοντας συνεισφέρουμε στην προστασία του περιβάλλοντος στην αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων. Υπάρχουν πρώτες ύλες που εξαντλούνται και θα πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας ότι όταν δεν ανακυκλώνουμε τις συσκευές  μας – που είτε έχουν χαλάσει είτε δεν χρησιμοποιούμε- στερούμε από την επόμενη γενιά τη δυνατότητα να καλύψει τις δικές της ανάγκες.  

3) Ποιες συσκευές μπορούμε να ανακυκλώσουμε; Για παράδειγμα ανακυκλώνουμε μόνον συσκευές που λειτουργούν ή και όσες είναι εκτός λειτουργίας ή έχουν υποστεί φθορές; 

To σύστημά μας ανακυκλώνει οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή που μπαίνει σε πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων και των δοχείων τονερ και μελανιών. Ανακυκλώνουμε από την πιο μικρή συσκευή που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, μεγάλες οικοσκευές, εξοπλισμούς τεχνολογίας, οθόνες, φωτιστικά, ηλεκτρικά εργαλεία, μέχρι ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που χρήζει ειδικής μεταχείρισης. Εννοείται πως ανακυκλώνονται όλες οι συσκευές είτε είναι λειτουργικές είτε όχι και εμείς φροντίζουμε να τις προωθήσουμε στις κατάλληλες Μονάδες Διαχείρισης ούτως ώστε να ανακυκλωθούν ή να προετοιμαστούν για επαναχρησιμοποίηση. Όπως αναφέρουμε και παραπάνω στόχος μας είναι να θυμίσουμε την ύπαρξη όλων εκείνων των ξεχασμένων συσκευών στα σπίτια μας και να βρουν το δρόμο τους σε έναν κάδο της Ανακύκλωση Συσκευών. Οι συσκευές πρέπει να αποσυναρμολογούνται μόνο στις εξειδικευμένες μονάδες. Περιέχουν επικίνδυνες ουσίες και όταν δεν τις διαχειριζόμαστε με το σωστό τρόπο ρυπαίνουμε το περιβάλλον και θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. 

4) Που θα βρίσκει κανείς σημεία ανακύκλωσης συσκευών; 

Οι κάδοι μας βρίσκονται σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, super market, δημοτικά σημεία και κτίρια υπηρεσιών των Δήμων. Στόχος μας η διεύρυνση των σημείων συλλογής έτσι ώστε η διαδικασία της ανακύκλωσης ηλεκτρικών να είναι ακόμη πιο εύκολη για τους καταναλωτές. Στο site μας www.electrocycle.gr μπορεί ο καθένας να αναζητήσει το κοντινότερο του σημείο και να βρει τους κάδους μας. 

5) Οι καταναλωτές ανταποκρίνονται στην ανακύκλωση συσκευών; Συμμετέχουν; 

Το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση του κόσμου για την ανακύκλωση συσκευών είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Κάθε χρόνο οι τόνοι ηλεκτρικών συσκευών που συλλέγουμε και οδηγούμε προς ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση αυξάνονται. Έχουμε ακόμη όμως πολλά βήματα να διανύσουμε, ούτως ώστε να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους τους πολίτες της χώρας μας και κατ’ επέκταση να διαμορφώσουμε κουλτούρα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει ούτε μια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή σε λάθος σημείο ή στην άκρη του δρόμου.

6) Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά την περισυλλογή των συσκευών για ανακύκλωση;

Εφόσον οι συσκευές παραληφθούν από τους εγκεκριμένους συνεργάτες μας με απόλυτα ορθό περιβαλλοντικά τρόπο, ακολουθεί η διαδικασία της διαλογής των συσκευών που προωθούνται είτε για επαναχρησιμοποίηση στα ειδικά Κέντρα Διαλογής και Ταξινόμησης είτε για ανακύκλωση όπου λαμβάνουν χώρα εργασίες επεξεργασίας και απορρύπανσης ακολουθώντας εξειδικευμένα βήματα, με τελικό στόχο την απομάκρυνση των επιβλαβών ουσιών και την ανάκτηση πρώτων υλών, που επιστρέφουν στην αγορά για παραγωγή νέων προϊόντων. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα