Ας μη νικήσουν τα λόμπι και το “πράσινο ξέπλυμα”
Υπάρχει ανησυχία ότι τελικά οι φωνές που πρέπει να ακουστούν, από τις χώρες και τις κοινότητες που πλήττονται ήδη από την κλιματική καταστροφή, υπερκαλύπτονται από τους λομπίστες.
- 12 Νοεμβρίου 2022 08:49
Ποια είναι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες εκπροσώπησης στη φετινή Διάσκεψη για το Κλίμα; Ίσως οι ΗΠΑ, που οφείλουν να αναλάβουν σοβαρή κλιματική δράση, ή η Ινδία; Κι όμως όχι. Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα εκπροσώπησης στην COP27 (μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που φιλοξενούν την επόμενη COP) είναι… το λόμπι των ορυκτών καυσίμων. Εκείνοι δηλαδή που ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική κρίση, έχουν τις περισσότερες φωνές μέσα σε ένα συνέδριο που προσπαθεί να την καταπολεμήσει.
Φέτος, το λόμπι των ορυκτών καυσίμων είναι κατά 25% αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, με 636 άτομα στην ομάδα εκπροσώπησης. Τις πληροφορίες αυτές δημοσίευσαν οι οργανώσεις Corporate Accountability, Global Witness και Corporate Europe Observatory, και προφανώς υπάρχει ανησυχία ότι τελικά οι φωνές που πρέπει να ακουστούν, από τις χώρες και τις κοινότητες που πλήττονται ήδη από την κλιματική καταστροφή, υπερκαλύπτονται από τους λομπίστες.
Ωστόσο, η ομάδα υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για τις δεσμεύσεις σχετικά με τις μηδενικές εκπομπές έθεσε στην COP27 το θέμα του greenwashing (“πράσινο ξέπλυμα”) και απαίτησε να μπουν κόκκινες γραμμές ώστε να σταματήσει η στήριξη νέων έργων εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων και κατάχρησης του συστήματος αντιστάθμισης άνθρακα. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε πριν λίγους μήνες από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, António Guterres, και τόνισε ότι χρειάζονται ουσιαστικές δεσμεύσεις που θα βάλουν σε προτεραιότητα μεγάλες μειώσεις στις απόλυτες εκπομπές ΑτΘ (Αερίων του Θερμοκηπίου), ώστε τα συστήματα αντιστάθμισης άνθρακα να χρησιμοποιούνται μόνο για επιπλέον μειώσεις κι όχι ως βασικό μέτρο μείωσης των εκπομπών στο πλαίσιο των συμφωνημένων στόχων.
Τα συστήματα αντιστάθμισης άνθρακα συχνά χρησιμοποιούνται από εταιρείες και κυβερνήσεις για να πληρώσουν για μειώσεις εκπομπών ΑτΘ αλλού, αντί να μειώσουν τους ρύπους που οι ίδιες παράγουν. Πολλές φορές λοιπόν, οι υποσχέσεις αυτές αποτελούν περιπτώσεις “πράσινου ξεπλύματος”: οι μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων υπόσχονται ότι θα έχουν μηδενικές εκπομπές ΑτΘ ως το 2050, αλλά ταυτόχρονα επενδύουν σε νέα έργα εκμετάλλευσης λιγνίτη, πετρελαίου και αερίου, επειδή βασίζονται στην αντιστάθμιση άνθρακα. Άρα, δεν υπάρχει πραγματική μείωση των ρύπων τους ή κλιματική δράση. Επίσης, χρειάζονται αυστηρότεροι κανόνες στο σύστημα αντιστάθμισης άνθρακα ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι αντισταθμίσεις είναι υψηλής ποιότητας και προέρχονται από αξιόπιστη πηγή που μπορεί να εξακριβωθεί.
Τις τελευταίες ημέρες είχαμε και κάποια θετικά νέα: η Νορβηγία θα αφήσει λίγο πιο ήσυχη την Αρκτική, αφού η εταιρεία Equinor ανακοίνωσε ότι τα σχέδια για εκμετάλλευση του βορειότερου πετρελαϊκού κοιτάσματος, του Wisting, παγώνουν, επειδή είναι ασύμφορο οικονομικά (όσο εμείς στην Ελλάδα ανακοινώνουμε περήφανα έρευνες και εξορύξεις), ενώ η προστασία της βιοποικιλότητας ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα. “Το αποτέλεσμα της COP27 θα είναι καθοριστικό όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και για να διασφαλιστεί ένα μέλλον για τη φύση”, δήλωσε η επικεφαλής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, Elizabeth Maruma Mrema, συμπληρώνοντας ότι τα αποτελέσματα της Διάσκεψης στην Αίγυπτο θα είναι πολύ σημαντικά για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τη Βιοποικιλότητα που θα διεξαχθεί τον Δεκέμβριο στο Μόντρεαλ του Καναδά.
Την Παρασκευή, 25 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας οικονομίας (ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Κίνα, ο Καναδάς και η Γερμανία), ανακοίνωσαν σχέδιο για 25 “δράσεις προτεραιότητας” ώστε να επιταχύνουν την απανθρακοποίηση σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η γεωργία, η παραγωγή υδρογόνου και τα κτίρια, οι οποίοι συνολικά εκπέμπουν περισσότερο από το μισό των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων. Το σχέδιο θα παραδοθεί στην επόμενη COP, κι ελπίζουμε να μην είναι ήδη πολύ αργά μέχρι τότε.
Όσο συμβαίνουν όλα αυτά, συμμετέχοντες στην COP από την κοινωνία των πολιτών αναφέρουν θέματα στενής παρακολούθησής τους, καχυποψίας απέναντί τους και σχεδόν εκφοβισμού από τις αρχές της χώρας. Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να προσπαθούν να ακουστούν και να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά, ώστε να περάσουν το μήνυμα για κλιματική δικαιοσύνη. Μια Διάσκεψη όπου οι απλοί άνθρωποι γίνονται στόχος και οι λομπίστες των ορυκτών παρελαύνουν, είναι σίγουρα μια αποπροσανατολισμένη Διάσκεψη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις