Cloud Streets: Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε στη Γροιλανδία

Cloud Streets: Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε στη Γροιλανδία
Γροιλανδία istockphoto

Μια υπέροχη οργάνωση Cloud Streets εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες και καταγράφηκε από τη NASA. Η ανάλυση του φαινομένου από τον Θοδωρή Κολυδά.

Μερικές φορές κάθε άνοιξη, ο ουρανός πάνω από τη Θάλασσα του Λαμπραντόρ γεμίζει με σειρές από μακριές, παράλληλες ζώνες από πυκνά σύννεφα. Η υπέροχη οργάνωση αυτών των νεφών, γνωστών ως Cloud Streets, εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες όταν τραβήχτηκε η παρακάτω εικόνα στις 19 Απριλίου 2022.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΛΥΔΑΣ

Καταγράφηκε με το φασματοραδιόμετρο απεικόνισης μέτριας ανάλυσης (MODIS) στον δορυφόρο Aqua της NASA, και η εικόνα δείχνει αυτούς τους δρόμους με τα σύννεφα να σαρώνουν τα ανοιχτά νερά μεταξύ Λαμπραντόρ, Καναδά και νοτιοδυτικής Γροιλανδίας.

Η εμφάνιση των δρόμων με σύννεφα δείχνει ότι ισχυροί, ψυχροί άνεμοι έπνεαν προς τα νοτιοανατολικά πάνω από συγκριτικά θερμότερα νερά. Την άνοιξη, ο θαλάσσιος πάγος έχει ήδη εισέλθει στην περίοδο τήξης, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς πάγος πάνω από τη γη και τη θάλασσα για να παράγει πολύ κρύο, ξηρό αέρα. Υπάρχει επίσης αρκετό νερό από το οποίο αυτός ο αέρας μπορεί να αντλήσει υγρασία και να σχηματίσει σύννεφα.

Το σχέδιο είναι το αποτέλεσμα του παγωμένου αέρα που θερμαίνεται από την επιφάνεια του ωκεανού και σχηματίζει ισχυρά ρεύματα αέρα που κινείται προς τα πάνω ή θερμικά. Ο υγρός αέρας ανεβαίνει μέχρι να συναντήσει μια θερμοκρασιακή αναστροφή , η οποία λειτουργεί σαν καπάκι και αναγκάζει τον αέρα να κυλήσει και να σχηματίσει παράλληλους κυλίνδρους περιστρεφόμενου αέρα.

Στην επάνω πλευρά αυτών των κυλίνδρων (στον ανερχόμενο αέρα), σχηματίζονται σύννεφα. Κατά μήκος της προς τα κάτω πλευράς και καθώς ο αέρας κατεβαίνει), ο ουρανός γίνεται καθαρός.

Η ευρεία προβολή αποκαλύπτει ακόμη πιο συναρπαστικά μοτίβα σύννεφων. Παρατηρήστε ότι οι δρόμοι σύννεφων είναι δίπλα σε μια περιοχή δίνων στα ανοιχτά της νοτιοανατολικής ακτής της Γροιλανδίας. Σύμφωνα με την Gunilla Svensson, μετεωρολόγο στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, αυτά τα σύννεφα πιθανότατα σχετίζονταΙ με μια στενή ζώνη ισχυρών ανέμων που είναι γνωστή ως «πίδακας κορυφής». Ένας πίδακας κορυφής πιστεύεται ότι προκαλείται από τον άνεμο που επιταχύνεται καθώς αναγκάζεται να περάσει από την απότομη τοπογραφία του Cape Farewell.

Ανάλογο φαινόμενο δημιουργείται και στις Κυκλάδες μετά από ένα πολύ ενισχυμένο βόρειο ρεύμα.

Πηγή: Nasa

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα