Δημιούργησε έναν κήπο στο μπαλκόνι σου

Δημιούργησε έναν κήπο στο μπαλκόνι σου

Δεν χρειάζεται να έχεις εξειδικευμένες γνώσεις για να μετατρέψεις την άχαρη προέκταση του σπιτιού σου σε μία μικρή όαση

Πόσες φορές είπες από μέσα σου “πρέπει να ασχοληθώ κάποια στιγμή με το μπαλκόνι μου”; Πόσες φορές θαύμασες την πρασινάδα και την καλαισθησία ενός φροντισμένου μπαλκονιού; Ανεξάρτητα από το αν αυτή τη στιγμή στο μπαλκόνι σου κατοικοεδρεύουν ελάχιστες και διασκορπισμένες γλάστρες, ή αν ήδη έχεις φτιάξει ένα μικρό καταφύγιο που απλά χρειάζεται ορισμένες διορθωτικές κινήσεις, το επόμενο βήμα αναβάθμισης είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι.

1) Ο μεγαλύτερος μύθος σχετικά με το πώς να μετατρέψεις το μπαλκόνι σου σε κήπο έχει να κάνει με την παρεξήγηση πως πρέπει να έχεις εξειδικευμένες γνώσεις κηπευτικής. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να έχεις υπερβολικά πολλά φυτά και ειδικά στην αρχή μπορείς να επιλέξεις αποκλειστικά όσα θεωρούνται άκρως ανθεκτικά και εξωτερικού χώρου.

2) Φρόντισε να επενδύσεις σε όμορφες γλάστρες που εξυπηρετούν και τις ανάγκες του εκάστοτε φυτού. Μην περιοριστείς σε πολύ μικρά μεγέθη, οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν και θα χρειαστούν μεταφύτευση. Καλύτερα στην πρώτη σου αγορά διάλεξε μια μικρή ποικιλία μεγεθών. Μην παραλείψεις να πάρεις και τα αντίστοιχα κασπώ, δεν είναι είδος πολυτελείας, αλλά είδος πρώτης ανάγκης!

3) Ένα μπαλκόνι με άφθονη πρασινάδα μπορεί να λειτουργήσει και ως ένας όμορφος “φράχτης” ιδιωτικότητας, ώστε να μην σε βλέπουν για παράδειγμα οι απέναντι. Αν αυτός είναι εξ αρχής ο στόχος σου επίλεξε μια όμορφη τέντα, ψηλά φυτά, ή ακόμα και πανιά που παράλληλα με την διακόσμηση θα έχουν και τον ρόλο του “παραβάν”. Αν θέλεις μπορείς να δεις και την επιλογή του «φράχτη» στο πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς των Praktiker και να εμπνευστείς.

4) Όπως και κάθε κήπος, έτσι και το μπαλκόνι, πρέπει να έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, δηλαδή να το ζεις. Δεν έχουν σημασία τα τετραγωνικά του, όσο στενό ή φαρδύ και αν είναι μπορείς να βρεις τα αντίστοιχα έπιπλα: ένα σετ με καρέκλες και τραπέζι θα σου επιτρέπουν να διαβάσεις, να κάτσεις με το λάπτοπ σου, ακόμα και να οργανώσεις ένα μίνι δείπνο που θα σε μεταφέρει νοερά σε ένα εξωτικό και χαλαρωτικό μέρος. Μην παραλείψεις να βάλεις και λίγη μουσική που θα καλύψει τυχόν θορύβους του δρόμου.

5) Προκειμένου να βελτιώσεις στο μέγιστο την βραδινή ατμόσφαιρά που σου χαρίζει το μπαλκόνι σου επίλεξε φωτιστικά χώρου που ταιριάζουν στο στιλ σου. Από ηλιακές μπαλίτσες μέχρι φαναράκια και στύλους, το μπαλκόνι σου θα καταλήξει να γίνει ο αγαπημένος σου χώρος χαλάρωσης. Μην ξεχάσεις μόνο τα εντομοαπωθητικά, γιατί κανενός είδος κουνούπι δεν θα είναι καλεσμένο στην προσωπική σου όαση!

 Για ακόμα περισσότερες ιδέες διακόσμησης και επιπλέον έμπνευση τόσο για τον κήπο, όσο και για το σπίτι, παρακολούθησε τη νέα web series των Praktiker #MonosToSpiti. Ο γνωστός ηθοποιός Γιώργος Πυρπασόπουλος πρωταγωνιστεί και σου δίνει έξυπνες ιδέες και tricks, ενώ παράλληλα έχεις τη δυνατότητα να επηρεάσεις την εξέλιξη της σειράς και να κερδίσεις δωροεπιταγές αγορών μέσα από την πιο κεφάτη διαδικασία!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα