Ένας χρόνος… μηδενικών αποβλήτων στην Τήλο
Σήμερα, χάρη στο μεράκι των 600 μόνιμων κατοίκων και της Polygreen, το απομακρυσμένο νησί των Δωδεκανήσων πετυχαίνει 100% εκτροπή από την ταφή αποβλήτων και ποσοστό ανακύκλωσης 87%
- 10 Απριλίου 2023 16:48
Μία πρότυπη κοινότητα μηδενικών αποβλήτων για όλο τον κόσμο. Αυτό ακριβώς είναι σήμερα η Τήλος, η οποία έκανε πραγματικότητα αυτό που πριν μερικό καιρό φάνταζε ακατόρθωτο. Σήμερα, έναν χρόνο μετά την έναρξη του καινοτόμου προγράμματος «Just Go Zero Tilos» της Polygreen, το πανέμορφο νησί των Δωδεκανήσων συνιστά ένα παγκόσμιο παράδειγμα για το πώς μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας.
Σήμερα, η Τήλος αποτελεί το πρώτο νησί που έχει πετύχει την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αστικών στερεών απορριμμάτων σε ποσοστό 87% -τη στιγμή που ο ≪εθνικός στόχος≫ έως το 2025 έχει οριστεί στο 55%- με μηδενικές ποσότητες αποβλήτων να οδηγούνται στην ταφή.
Σήμερα, χάρη στο μεράκι και τη δουλειά των κατοίκων, η Τήλος αποτελεί το πρώτο νησί που πέτυχε 100% εκτροπή από την ταφή αποβλήτων με ποσοστό ανακύκλωσης 87%.
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου πλήρους λειτουργίας του προγράμματος, ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Polygreen, Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, με την ομάδα της εταιρείας, τη Δημοτική Αρχή και τους περίπου 600 μόνιμους κατοίκους του απομακρυσμένου νησιού, γιόρτασαν στην πλατεία των Λιβαδιών.
Εκεί, όλοι μαζί παρακολούθησαν ένα ντοκιμαντέρ για την πορεία του έργου, το οποίο περιείχε συνεντεύξεις κατοίκων, υπαλλήλων της Polygreen, συνεργατών και όλων όσων συνέβαλαν σ’ αυτό το μεγάλο επίτευγμα.
Ο κ. Πολυχρονόπουλος τόνισε στους κατοίκους πόσο έχει συμβάλλει ο κάθε ένας από αυτούς σε αυτή την ιστορική στιγμή, με την Τήλο να γίνεται το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης σε όλο τον κόσμο.
«Καταφέραμε να κάνουμε την Τήλο τον πρώτο με νησί με το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης στον κόσμο. Στόχος μας από εδώ και πέρα, είναι να διατηρήσουμε το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα κι αυτό θα επιτευχθεί μόνο με τη συνεχή προσπάθεια των κατοίκων για μείωση της παραγωγής αποβλήτων και ταυτόχρονα τον σωστό διαχωρισμό των υλικών στην πηγή» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πολυχρονόπουλος.
Φυσικά, επειδή βρισκόμαστε στο Αιγαίο, δεν θα μπορούσε να λείπει και η διασκέδαση. Έτσι, όλο το νησί γιόρτασε με φαγητό, τραγούδι και χορό. Και όλα έγιναν με zero waste λογική, καθώς ειδικοί κάδοι είχαν στηθεί στον χώρο της γιορτής, ώστε να γίνει σωστός διαχωρισμός στην πηγή.
Πώς ξεκίνησαν όλα
Το πρωτοποριακό project ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, όταν οι εργαζόμενοι της Polygreen άρχισαν να ενημερώνουν τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες πόρτα – πόρτα για τους στόχους και τα οφέλη του προγράμματος. Μοιράστηκε ειδικός εξοπλισμός για τη διευκόλυνση του διαχωρισμού των υλικών σε τρεις κατηγορίες: οργανικά, ανακυκλώσιμα, μη-ανακυκλώσιμα.
Τα οργανικά απόβλητα συλλέγονται σε ξεχωριστή βιοδιασπώμενη σακούλα, ενώ τα αποτσίγαρα συγκεντρώνονται σε ειδικά μεταλλικά δοχεία. Η συλλογή των υλικών πραγματοποιείται με ηλεκτροκίνητα οχήματα τα οποία περνούν από το κάθε σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα (το καλοκαίρι τέσσερις) και από τις επιχειρήσεις καθημερινά για να παραλάβουν τα υλικά, τα οποία οδηγούνται στο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας, το σύγχρονο και πρότυπο κέντρο επεξεργασίας και διαχείρισης που έχει αντικαταστήσει τον παλαιό ΧΥΤΑ.
Εκεί γίνεται η περαιτέρω διαλογή των ανακυκλώσιμων σε 22 ρεύματα, η μετατροπή των οργανικών σε εδαφοβελτιωτικό, δηλαδή λίπασμα, το οποίο παραμένει για τον εμπλουτισμό του εδάφους στο νησί και η πρώτη επεξεργασία των μη ανακυκλώσιμων προκειμένου να προωθηθούν για την παραγωγή δευτερογενούς εναλλακτικού καυσίμου για χρήση στην τσιμεντοβιομηχανία.
Από τις αρχές του 2022 μέχρι και σήμερα, 360 τόνοι υλικών έχουν ανακυκλωθεί και έχει αποτραπεί η απόρριψή τους στη χωματερή του νησιού η οποία είναι πλέον ανενεργή.
Το επόμενο βήμα
Το επόμενο βήμα της Τήλου είναι να ενταχθεί το νησί στο πρόγραμμα «Zero Waste Cities», μέσα από την έναρξη της συνεργασίας με το «Mission Zero Waste Academy», το «Zero Waste Europe» και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, ο ένας χρόνος «Just Go Zero Tilos» συνέπεσε με τον πρώτο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μηδενικών Αποβλήτων, ο οποίος ορίστηκε από τον ΟΗΕ στις 30 Μαρτίου του 2023, με στόχο την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και στην ενημέρωση του κοινού για τη σημασία των μηδενικών αποβλήτων.