Εθνική Τράπεζα: Σημαντικές δράσεις για το φυσικό περιβάλλον και στήριξη σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Διαβάζεται σε 6'
Εθνική Τράπεζα: Σημαντικές δράσεις για το φυσικό περιβάλλον και στήριξη σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Με αίσθημα ευθύνης και σεβασμό απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, η Εθνική Τράπεζα παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για δημιουργία ενός θετικού αποτυπώματος.

Σήμερα αλλά και διαχρονικά, συνεισφέρει με πράξεις στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, διασφαλίζοντας έτσι ένα βιώσιμο αύριο για όλους.

Η προστασία από τις πυρκαγιές και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος αποτελούν προτεραιότητα για την Εθνική Τράπεζα, η οποία, μέσα από στοχευμένες δράσεις και συνεργασίες με Φορείς και Κοινωφελή Ιδρύματα, προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, ενισχύει το έργο των εθελοντών δασοπυροσβεστών και στηρίζει συστηματικά περιοχές που βρίσκονται σε ανάγκη. Παράλληλα, ενδεικτική ως προς τη δέσμευση και την ευαισθητοποίησή της, είναι η άμεση κινητοποίηση της Τράπεζας στις πρόσφατες πυρκαγιές της Β.Α. Αττικής.

Στήριξη όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Από την πρώτη στιγμή, η Τράπεζα στάθηκε με ουσιαστικό τρόπο στο πλευρό των ανθρώπων καθώς και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που βίωσαν τις επιπτώσεις των πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, προχώρησε στην άμεση διαμόρφωση και ενεργοποίηση μέτρων με στόχο να προσφέρει λύσεις και υποστήριξη.

Μερικά από τα εξατομικευμένα μέτρα στήριξης και διευκόλυνσης των πληγέντων δανειοληπτών, ανάλογα με τις ειδικότερες ανάγκες τους, είναι: η αναστολή πληρωμών για ενήμερους δανειολήπτες, η παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις, η δυνατότητα μετατροπής κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό για συγκεκριμένα δάνεια και προγράμματα διευθέτησης οφειλών για όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες μονιμότερου χαρακτήρα.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα ενεργοποίησε άμεσα αποκλειστική γραμμή επικοινωνίας, ενημέρωσης και υποβολής σχετικών αιτημάτων, για την άμεση εξυπηρέτηση των πληγέντων πελατών της. Η γραμμή λειτουργεί εργάσιμες ημέρες από τις 9.00-17.00.

Πρωτοβουλίες όπως οι παραπάνω αντανακλούν την πάγια δέσμευση της Τράπεζας να υποστηρίζει τους πελάτες της ανταποκρινόμενη στην εμπιστοσύνη τους όπως, αντίστοιχα, έπραξε στηρίζοντας τους πυρόπληκτους προηγούμενων ετών με άμεσα και ουσιαστικά μέτρα.

Δράσεις δασοπυροπροστασίας και εκπαίδευσης εθελοντών

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο και την ευθύνη που της αναλογεί απέναντι στις προκλήσεις και τα προβλήματα που αφορούν στη χώρα, η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες και ενέργειες που οδηγούν σε ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, συνδράμει σε δράσεις προστασίας από τις πυρκαγιές και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Ενδεικτικά η Εθνική Τράπεζα, ενώνοντας τις δυνάμεις της με το Ίδρυμα Αθηνά Ι. Μαρτίνου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, συγχρηματοδότησε το πανελλαδικό πρόγραμμα υποστήριξης εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας που υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δεσμού, του WWF Ελλάς και του «HIGGS», στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 2». Μέσω αυτού του προγράμματος ενισχύθηκαν με εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών συνολικά 1.936 εθελοντές από 50 ομάδες δασοπυρόσβεσης, από τη Ρόδο μέχρι τον Έβρο, ενώ παράλληλα, 574 εθελοντές από 118 ομάδες σε όλη την επικράτεια έλαβαν εξειδικευμένη κατάρτιση. Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν η πρόληψη και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δασοπροστασίας, μειώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις των πυρκαγιών και προστατεύοντας πολύτιμους φυσικούς πόρους και την ανθρώπινη ζωή.

Λαμβάνοντας υπόψη τον θετικό αντίκτυπο που είχε το πρόγραμμα, την εμπειρία που αποκτήθηκε, αλλά και τις μεγάλες ανάγκες που συνεχίζουν να υπάρχουν, η Εθνική Τράπεζα στηρίζει και τον επόμενο διετή κύκλο του Προγράμματος (2024-2026), ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένη ενίσχυση πεζοπόρων τμημάτων εθελοντών, στοχευμένη βιωματική εκπαίδευση αλλά και δράσεις εκπαίδευσης των τοπικών κοινωνιών για θέματα πρόληψης.

Δράσεις αποκατάστασης του περιβάλλοντος
Συνεχίζοντας τον μακρύ κατάλογο δράσεων και δεσμεύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε τη μελέτη και ανάπτυξη του Master Plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και του Master Plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής του ακριτικού Έβρου μετά τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του 2021 και του 2023 , αντίστοιχα. Τα δύο Master Plan βασίζονται στους κύριους άξονες των σχετικών ευρωπαϊκών στρατηγικών (έξυπνη, πράσινη, τοποκεντρική) για μια ήπια ανάπτυξη που θα αξιοποιεί όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα προάγει την κοινωνική συνοχή και θα στηρίζεται στην εδαφικότητα και την τοπική συμμετοχή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων.

Η Νότια Ρόδος επίσης υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών το καλοκαίρι του 2023, καθώς τεράστιες δασικές και γεωργικές εκτάσεις κάηκαν, σπίτια καταστράφηκαν και ξενοδοχεία και καταλύματα υπέστησαν ζημιές. Για όλες τις πληγείσες περιοχές υπήρχε άμεση και επείγουσα ανάγκη να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα προστασίας και αποκατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα χρηματοδότησε τη μελέτη των έργων που απαιτούνται για αντιπλημμυρική και αντιολισθητική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών.

Επιπλέον, με την κλιματική αλλαγή να δημιουργεί όλο και περισσότερες προκλήσεις, οι ακραίες βροχοπτώσεις από την καταιγίδα «Δανιήλ» που οδήγησαν σε καταστροφικές πλημμύρες στην Κεντρική Ελλάδα στις αρχές Σεπτεμβρίου 2023, προκάλεσαν όχι μόνο ανθρώπινες απώλειες, αλλά και σημαντικές ζημιές σε υποδομές και γεωργικές εκτάσεις. Η Εθνική Τράπεζα δέσμευσε 12,5 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης και ανάπτυξης νέων υποδομών στην περιοχή της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο της στήριξης ύψους 50 εκατ. ευρώ από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες συνολικά, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών («ΕΕΤ»).

Στρατηγικός στόχος η προστασία του περιβάλλοντος

Βασική αρχή της φιλοσοφίας της Τράπεζας είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Τράπεζα προωθεί, με πράξεις, την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης και αναλαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες και έργα με θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Η προώθηση της βιώσιμης χρηματοδότησης και των επενδύσεων, η ανάπτυξη προϊόντων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, η ενσωμάτωση περιβαλλοντικών αρχών στην καθημερινή λειτουργία της Τράπεζας, η μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και η στήριξη πρωτοβουλιών με θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας στο πλαίσιο της ενίσχυσης της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαφύλαξης της ευημερίας της κοινωνίας και της οικονομίας, σήμερα και στο μέλλον.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα