Εξαφανίστηκε το Ντιγκόνγκ, το ζώο που ενέπνευσε χιλιάδες παραμύθια για γοργόνες

Εξαφανίστηκε το Ντιγκόνγκ, το ζώο που ενέπνευσε χιλιάδες παραμύθια για γοργόνες
Ντιγκόνγκ istock

Ο πιο ευγενικός γίγαντας του ωκεανού έπεσε θύμα της ανθρώπινης δραστηριότητας στην Κίνα, οδηγώντας τον στην εξαφάνιση. Πρόκειται για το μοναδικό χορτοφάγο θαλάσσιο θηλαστικό.

Την εξαφάνιση του θηλαστικού που έχει εμπνεύσει χιλιάδες παραμύθια για γοργόνες και σειρήνες με το όνομα Ντιγκόνγκ δημοσιοποίησαν οι κινεζικές Αρχές.

Μόλις τρεις άνθρωποι που συμμετείχαν σε έρευνες στις παράκτιες κοινότητες της Κίνας ανέφεραν ότι είδαν ένα Ντιγκόνγκ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Γνωστός ως ο πιο ευγενικός γίγαντας του ωκεανού, φαίνεται να μην κατάφερε να επιβιώσει πιθανόν λόγω της αργής, χαλαρής συμπεριφοράς του και έγινε ευάλωτος στην υπεραλίευση και τα ναυτικά ατυχήματα, σύμφωνα με το BBC.

Το Ντιγκόνγκ εξακολουθεί να υπάρχει σε άλλες περιοχές στον κόσμο, αλλά κι εκεί αντιμετωπίζει παρόμοιες απειλές.

Ο καθηγητής Samuel Turvey, από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), ο οποίος συνέγραψε την ερευνητική μελέτη, χαρακτήρισε την πιθανή εξαφάνιση του Ντιγκονγκ στην Κίνα “καταστροφική απώλεια”.

Οι επιστήμονες της ZSL και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών εξέτασαν όλα τα ιστορικά δεδομένα σχετικά με το πού είχαν βρεθεί στο παρελθόν τα Ντιγκόνγκ στην Κίνα.

Διαπίστωσαν ότι δεν είχε υπάρξει καμία επαληθευμένη παρατήρηση από επιστήμονες από το 2000.

Επιπλέον, οι ερευνητές στράφηκαν στην “επιστήμη των πολιτών” για να πάρουν συνέντευξη από 788 μέλη της κοινότητας που ζουν στις εν λόγω παράκτιες περιοχές που εντοπίστηκαν, για να προσδιορίσουν πότε οι ντόπιοι είχαν δει για τελευταία φορά ένα από τα θηλαστικά.

Ντιγκόνγκ iStock

Κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι ανέφεραν ότι είχαν να δουν κάποιο Ντιγκόνγκ εδώ και 23 χρόνια, ενώ μόνο τρεις άνθρωποι είχαν δει ένα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές να κηρύξουν το Ντιγκόν “λειτουργικά εξαφανισμένο” – που σημαίνει ότι “δεν είναι πλέον βιώσιμο για να διατηρηθεί στη ζωή”, δήλωσε στο BBC η Heidi Ma, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ZSL.

Η ιστορία του Ντιγκόνγκ

Το Ντιγκόνγκ είναι ένας μοναδικός χαρακτήρας της θάλασσας. Με βάρος σχεδόν μισό τόνο, είναι το μοναδικό χορτοφάγο θαλάσσιο θηλαστικό.

Παρόμοιο στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά με τον Τρίχεχο (manatee), διακρίνεται από την ουρά του που μοιάζει με φάλαινας.

Λόγω της ευγενικής και φαινομενικά καλοπροαίρετης διάθεσής του έχει οδηγήσει ορισμένους να πιστεύουν ότι ενέπνευσε αρχαίες ναυτικές ιστορίες για γοργόνες.

Όμως, ο βιότοπός του κοντά στην ακτή της Κίνας το άφησε ευάλωτο στους κυνηγούς του 20ου αιώνα, οι οποίοι αναζητούσαν το ζώο για να του πάρουν το δέρμα, τα οστά και το κρέας του.

Ντιγκόνγκ istock

Μετά από μια αξιοσημείωτη μείωση του πληθυσμού, το Ντιγκόνγκ έγινε από το Κινεζικό Κρατικό Συμβούλιο το 1988 εθνικό προστατευόμενο ζώο πρώτης κατηγορίας.

Όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι η συνεχιζόμενη καταστροφή του βιοτόπου του – συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης θαλάσσιων λιβαδιών για τροφή – έχει προκαλέσει “ταχεία κατάρρευση του πληθυσμού”.

Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ εκτιμά ότι το 7% των βιοτόπων με θαλασσια χόρτα χάνεται παγκοσμίως κάθε χρόνο λόγω της βιομηχανικής και γεωργικής ρύπανσης, της παράκτιας ανάπτυξης, της ανεξέλεγκτης αλιείας και της κλιματικής αλλαγής.

Ο καθηγητής Turvey δήλωσε ότι η εξαφάνισή του στην Κίνα θα πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για άλλες περιοχές που τα φιλοξενούν -συμπεριλαμβανομένων της Αυστραλίας και της Ανατολικής Αφρικής- χαρακτηρίζοντάς το “μια απογοητευτική υπενθύμιση ότι η εξαφάνιση μπορεί να συμβεί προτού αναπτυχθούν αποτελεσματικές δράσεις διατήρησης“.

Το είδος συναντάται σε 37 άλλες τροπικές περιοχές του κόσμου – ιδίως στα ρηχά παράκτια ύδατα του Ινδικού και του δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού – αλλά κατατάσσεται ως “ευάλωτο” στον κόκκινο κατάλογο των απειλούμενων ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN).

Οι χώρες συναντώνται αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη για να υπογράψουν μια νέα θαλάσσια συνθήκη του ΟΗΕ, η οποία θα θέσει το 30% των παγκόσμιων ωκεανών προστατευόμενες περιοχές.

Η Kristina Gjerde, σύμβουλος πολιτικής για τις ανοικτές θάλασσες της IUCN, δήλωσε στο BBC: “Η περίπτωση του Ντιγκόνγκ είναι ένα θλιβερό παράδειγμα του τι συμβαίνει στο θαλάσσιο περιβάλλον όπου υπάρχει αυξανόμενη επέμβαση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα