Greenpeace: Ακτιβιστές σε ειρηνικές διαμαρτυρίες στο Νταβός – Ζητούν φορολόγηση των υπερπλούσιων
Διαβάζεται σε 4'Η Greenpeace και οι σύμμαχοί της ζητούν εγχώριες και διεθνείς μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου των υπερπλουσίων του πλανήτη.
- 22 Ιανουαρίου 2025 14:40
Ακτιβιστές της διεθνούς Greenpeace διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός της Ελβετίας. Άνοιξαν πανό στην αίθουσα του συνεδρίου με το μήνυμα “Φορολογήστε τους υπερπλούσιους! Χρηματοδοτήστε ένα πράσινο και δίκαιο μέλλον”, ενώ παράλληλα ακούστηκε το εξής ηχητικό μήνυμα: “Ήρθε η ώρα να φορολογήσουμε τους υπερπλούσιους για να χρηματοδοτήσουμε ένα δίκαιο και πράσινο μέλλον”. Την προηγούμενη ημέρα, ακτιβιστές της διεθνούς Greenpeace από όλη την Ευρώπη πραγματοποίησαν δυναμική, ειρηνική δράση στο ελικοδρόμιο του Νταβός, καθώς έφταναν οι αντιπρόσωποι της συνόδου.
Λόγω των άδικων παγκόσμιων φορολογικών κανόνων, οι πολύ πλούσιοι πληρώνουν ελάχιστους φόρους, οι οποίοι είναι πλήρως δυσανάλογοι με τον τεράστιο πλούτο τους, τον αντίκτυπό τους στο κλίμα και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Η Greenpeace σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις ζητούν εγχώριες και διεθνείς μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας για τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για τη Διεθνή Φορολογική Συνεργασία, που θα επιτρέψουν την ανακατανομή της εξουσίας και του πλούτου, ώστε να απελευθερωθούν οι πόροι που απαιτούνται για κοινωνική, περιβαλλοντική και κλιματική δράση[2].
Υπάρχουν αρκετά χρήματα για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων. Σύμφωνα με μία νέα μελέτη της διεθνούς Greenpeace για τη φορολογία, μόνο από τη φορολόγηση του πλούτου των υπερπλουσίων στην Ευρώπη θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 185 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μελέτη υπογραμμίζει πώς η δίκαιη φορολογία, σε συνδυασμό με κυρώσεις για μη βιώσιμες επενδύσεις όπως τα ορυκτά καύσιμα ή τα αδιαφανή περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να δημιουργήσει πόρους για την αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων και της κοινωνικής ανισότητας. Τα κεφάλαια θα μπορούσαν να επενδυθούν προς όφελος των ανθρώπων και του πλανήτη, όπως στην εξοικονόμηση ενέργειας, την προσιτή πράσινη κατοικία, τις δημόσιες μεταφορές και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης[3].
Η Clara Thompson, εκπρόσωπος της Greenpeace στο Νταβός, δήλωσε: “Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι πολιτικοί, διευθύνοντες σύμβουλοι και η ισχυρή ελίτ συγκεντρώνονται στο Νταβός και συζητούν ατελείωτα για τις παγκόσμιες προκλήσεις, όσο ο κόσμος καίγεται και οι άνθρωποι αγωνίζονται για την κάλυψη βασικών αναγκών και την αντιμετώπιση των επιδεινούμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η ανισότητα και η κλιματική και η περιβαλλοντική κρίση συνδέονται στενά μεταξύ τους. Υπάρχει διέξοδος: οι υπερπλούσιοι πρέπει να πληρώσουν το δίκαιο μερίδιο των φόρων που τους αναλογεί. Δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων για την αντιμετώπιση των κρίσεων, απλώς βρίσκονται σε λάθος τσέπες: είναι καιρός να πληρώσουν οι πλούσιες ρυπογόνες ελίτ. Το να έχουμε δισεκατομμυριούχους σε ηγετικές θέσεις, οι οποίοι κυβερνούν ατιμώρητοι, είναι μια έντονη υπενθύμιση του επικίνδυνου συνδυασμού ακραίου πλούτου και πολιτικής, και του αντίκτυπου που έχει στη δημοκρατία, τους ανθρώπους και τον πλανήτη.”
Οι δράσεις αυτές έρχονται λίγες εβδομάδες αφού επιβεβαιώθηκε ότι το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με όλο και πιο συχνά και έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, και με την ανισότητα να αυξάνεται. Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έγιναν πλουσιότεροι, ενώ πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως γίνονται φτωχότεροι[4][5].
Η Greenpeace και οι σύμμαχοί της ζητούν εγχώριες και διεθνείς μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου των υπερπλουσίων του πλανήτη. Η Greenpeace εντάσσεται στο πλευρό 200 φορέων της κοινωνίας των πολιτών και των συνδικάτων διεθνώς, καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών σε όλο τον κόσμο, που υποστηρίζουν τη Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για τη Διεθνή Φορολογική Συνεργασία, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μέχρι το 2027.