H μεγάλη ανάκτηση πάγου στις Αρκτικές Περιοχές το 2020
Αν και οι πάγοι λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, φέτος παρατηρήθηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό. Πού οφείλεται το φαινόμενο.
- 13 Φεβρουαρίου 2020 15:11
Ο φετινός χειμώνας ήταν -μέχρι στιγμής- μάλλον ήπιος σε μεγάλο μέρος της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής, με εξαίρεση την Αλάσκα και ορισμένες περιοχές του Καναδά. Παρόλα αυτά ο πολικός ψυχρός αέρας που παρέμεινε στον πολικό κύκλο, βοήθησε στι να διατηρηθούν πολύ μεγάλες ποσότητες πάγου στον Αρκτικό Ωκεανό και τις γύρω περιοχές, λόγω του ισχυρού Πολικού Στροβίλου και της θετικής Αρκτικής Ταλάντωσης (ΑΟ).
Όπως γραφει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς κατά τη διάρκεια του ήπιου φετινού χειμώνα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη, η παγίδευση του ψυχρότερου αέρα στον πολικό κύκλο ήταν ευεργετική για την ανάπτυξη και την ανάκτηση του πολικού πάγου. Κάθε χειμώνα ο αρκτικός ωκεανός παγώνει, φτάνοντας σε μια μέγιστη έκταση πάγου θαλάσσης γύρω στον Μάρτιο.
Μετά από σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώνεται οτι δεν έχει υπάρξει τόσο μεγάλη έκταση πάγου τουλάχιστον από το 2010! Αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερα ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον φετινό χειμώνα. Τα τελευταία 20 χρόνια, το 2020 βρίσκεται στην 7η καλύτερη θέση, με την μεγαλύτερη έκταση πάγου στις αρχές Φεβρουαρίου. Ακριβώς πάνω από τη μέση τιμή της περιόδου 2001-2010.