Η αλήθεια για το διαβολόψαρο που εμφανίστηκε στα ρηχά – Δείτε βίντεο

Διαβάζεται σε 3'
Σπάνιο διαβολόψαρο από τα βάθη της θάλασσας, στα ρηχά της Τενερίφης
Σπάνιο διαβολόψαρο από τα βάθη της θάλασσας, στα ρηχά της Τενερίφης Condrik Research via AFP

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη στον κόσμο θέαση ενήλικου μαύρου διαβόλου στο φως της ημέρας, και στην επιφάνεια της θάλασσας.

Θαλάσσιοι βιολόγοι της περιβαλλοντικής οργάνωσης Condrik της Τενερίφης κατέγραψαν για πρώτη φορά στο φως της ημέρας ένα Melanocetus johnsonii, γνωστό και ως “μαύρο διαβολόψαρο”.

Το παράδοξο, είναι πως το εν λόγω ψάρι καταγράφηκε κοντά στην επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού, ενώ είθισται να απαντάται σε μεγάλα βάθη από 200 έως 2.000 μέτρα. Η εμφάνισή του έγινε στα μόλις δύο χιλιόμετρα από την παραλία San Juan στις 26 Ιανουαρίου 2025, και τα πλάνα ήρθαν τώρα στη δημοσιότητα προκαλώντας ποικίλα σχόλια στα social media όλου του κόσμου.

Η Laia Valor, θαλάσσια βιολόγος της ΜΚΟ Condrik-Tenerife, συμμετείχε σε μια αποστολή μελέτης καρχαριών όταν είδε το ψάρι. Κατά την επιστροφή της στο λιμάνι, παρατήρησε ένα ασυνήθιστο μαύρο αντικείμενο στα αβαθή, που δεν έμοιαζε με πλαστικό. Μετά από προσεκτικότερη παρατήρηση, συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για ένα διαβολόψαρο, ένα είδος που δεν είχε ξαναδεί ζωντανό σε τόσο ρηχά βάθη ανοιχτά της Τενερίφης. Η ομάδα πέρασε αρκετές ώρες παρατηρώντας το θηλυκό ψάρι, το οποίο, δυστυχώς, ήταν ήδη τραυματισμένο και επέζησε μόνο για λίγες ώρες, όπως δημοσιεύει η Marca.

Δείτε παρακάτω το βίντεο της οργάνωσης Condrik και του βιντεογράφου David Jara Boguñá που έκανε τον γύρο του διαδικτύου:

Αφού απεβίωσε, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φύσης και Αρχαιολογίας (MUNA) στη Σάντα Κρουζ, προκειμένου το σώμα του να μελετηθεί περαιτέρω. Ο λόγος της παρουσίας του ψαριού σε τόσο ρηχά νερά είναι αβέβαιος. Όπως αναφέρει η Condrik, θα μπορούσε να οφείλεται σε ασθένεια, ανοδικό ρεύμα, φυγή από αρπακτικό ή κάτι άλλο. Μπορεί να πρόκειται για ένα τυχαίο περιστατικό, ή να αποτελεί ένδειξη μιας ευρύτερης αλλαγής στο θαλάσσιο οικοσύστημα, κάτι που διερευνάται.

Πρακτικά πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη στον κόσμο θέαση ενήλικου μαύρου διαβόλου στο φως της ημέρας, και στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα υπάρχοντα ως σήμερα αρχεία, όπως αναφέρει η οργάνωση, αντιστοιχούσαν σε νεκρά ενήλικα δείγματα πληθυσμού ή σε υποβρύχιες κινηματογραφήσεις.

Το Melanocetus johnsonii είναι ένα από τα πλέον δυσεύρετα πλάσματα των ωκεανών. Ανήκει στην οικογένεια των πεσκανδρίτσων και είναι γνωστό για την απόκοσμη εμφάνισή του, με κοφτερά δόντια και ένα χαρακτηριστικό “κέρατο” που εκπέμπει φως, προσελκύοντας ανυποψίαστα θηράματα (όπως είχαμε δει “Finding Nemo”).

Το είδος του ενδημεί σε τροπικές και υποτροπικές θάλασσες, αλλά σπάνια εμφανίζεται έξω από το φυσικό του περιβάλλον. Σημειώνεται πως δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί μόνο οκτώ αρσενικά δείγματα, οι πληροφορίες σχετικά με τα αρσενικά είναι περιορισμένες.

Σε κάθε περίπτωση, η παρουσία του “διαβολόψαρου” στα νερά της Τενερίφης αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της μοναδικής βιοποικιλότητας που χαρακτηρίζει την περιοχή των Καναρίων Νήσων. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα νερά αυτά φιλοξενούν μια πληθώρα σπάνιων θαλάσσιων οργανισμών, καθιστώντας τα έναν σημαντικότατο χώρο επιστημονικής έρευνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα