Η Ευρώπη αλλάζει, η οικολογία μπαίνει στη ζωή μας. Πως θα την υποδεχθούμε;
Τις αλλαγές που θα φέρει η πανδημία στις ζωές μας, επισημαίνει η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, Οικονομολόγος, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.
- 10 Ιουλίου 2020 14:12
Η κρίση του κορονοϊού απέδειξε ότι ο τρόπος που επεμβαίνει ο άνθρωπος στη φύση, ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός και κυρίως ο τρόπος που λειτουργούμε στην καθημερινότητά μας επηρεάζει δραματικά το αύριο του πλανήτη μας.
Γίνεται σαφές ότι η στροφή προς μια πιο καθημερινότητα όπου θα σκεφτόμαστε τι καταναλώνουμε και πως απορρίπτουμε όσα δεν μας είναι πλέον απαραίτητα, είναι αναγκαία. Η συζήτηση για την κυκλική οικονομία, την επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών έχει ήδη ξεκινήσει και ο λόγος από τους πολιτικούς, περνά στους πολίτες της χώρας μας που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν γιατί είναι απαραίτητο να ανακυκλώνουν στην καθημερινότητά τους. Η αρχή έγινε με τη μείωση της αλόγιστης χρήσης της λεπτής πλαστικής σακούλας. Τώρα έρχεται η σειρά των πλαστικών μιας χρήσης τα οποία πρέπει να καταργηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ 2019/904 και 2015/720. Τι εννοούμε όταν λέμε πλαστικά μιας χρήσης; Ποια ήδη είναι προς κατάργηση; Στην Ελλάδα υπάρχει ένας σημαντικός κλάδος παραγωγής πλαστικών με εξαγωγικό χαρακτήρα. Πως θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα;
Το 2021 στόχος είναι να καταργηθούν επτά κατηγορίες πλαστικών προϊόντων. Συγκεκριμένα: τα καλαμάκια, οι αναδευτήρες, τα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα, τα οξοβιοδιασπώμενα πλαστικά, τα δοχεία φαγητού και ποτών από διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) και τα πλαστικά στηρίγματα για μπαλόνια (τα οποία βρίσκουν εφαρμογή και στη βιομηχανία).
Είναι ξεκάθαρο ότι η αγορά θα αλλάξει και θα προσαρμοστεί. Σίγουρα δεν πρέπει να διαμονοποιούμε το πλαστικό που βρίσκει πολλές εφαρμογές στη ζωή μας και αποτελεί ένα χρήσιμο υλικό που όμως απαιτεί λελογισμένη χρήση και κυρίως ορθή απόρριψη προκειμένου να ξαναπεράσει στην αλυσίδα της παραγωγής. Με λίγα λόγια θα πρέπει να ανακυκλώσουμε ένα μπουκάλι γιατί αυτό μαζί με πολλά άλλα μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα μπουφάν κ.ο.κ.
Θα πρέπει όμως παράλληλα να καταλάβουμε πως αν δεν αλλάξουμε το σύστημα που γίνεται η απόρριψη των αποβλήτων μας, τότε και πάλι θα βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η εποχή της ευθύγραμμης οικονομίας βρίσκεται στη δύση και πως η κυκλική οικονομία που προσφέρει λύσεις στην επαναχρησιμοποίηση υπαρχόντων προϊόντων, μέσα από την αξιοποίηση των υλών τους, θα αποτελέσει όχι μόνο λύση για το περιβάλλον, αλλά και για την ίδια την οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμορφώσει τo GREEN NEW DEAL μια μεγαλεπήβολη μεν, καινοτόμο δε πολιτική προσέγγιση που έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις που εκφράζουν τα οικολογικά πράσινα κόμματα της Ευρώπης.
Πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί στους πολίτες ότι η οικολογία δεν είναι μονοθεματική. Οι θέσεις των οικολογικών πράσινων κομμάτων πανευρωπαϊκά αφορούν την οικονομία, την εργασία, την παιδεία, την αγροτική ανάπτυξη, τον τουρισμό, την εξωτερική πολιτική και πολλούς σημαντικούς τομείς που σχετίζονται με την καθημερινότητά μας. Πρέπει λοιπόν όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως η οικολογία μπαίνει πολύ πιο δυναμικά στη ζωή μας, όχι μόνο γιατί αποτελεί μια παγκόσμια τάση, αλλά κυρίως γιατί θέτει σοβαρά ζητήματα ισόρροπης ανάπτυξης και δίνει λύσεις μέσα από την κυκλική οικονομία και τις πράσινες θέσεις εργασίας για ένα καλύτερο, βιώσιμο αύριο.
Η Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα είναι οικονομολόγος, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ