Η κινούμενη εικόνα της NASA που αποτυπώνει τη δυναμική ομορφιά των ωκεανών του κόσμου

Η κινούμενη εικόνα της NASA που αποτυπώνει τη δυναμική ομορφιά των ωκεανών του κόσμου
istock

Το φυτοπλαγκτόν λειτουργεί ως πνεύμονας της Γης και παράγει περίπου το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε. Τι σημαίνει για την επιστήμη η παρακολούθησή του στα βάθη των ωκεανών.

Η παρακάτω κινούμενη εικόνα, που αποτελείται από μια σειρά εικόνων που λήφθηκαν από το Φασματοραδιόμετρο Μέτριας Ευκρίνειας (MODIS) στον δορυφόρο Aqua της NASA, δείχνει τις συγκεντρώσεις χλωροφύλλης στους ωκεανούς του πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Ιανουάριο του 2022. Από παγκόσμια έως περιφερειακή κλίμακα, εικόνες από δορυφόρους απεικονίζουν τη δυναμική ομορφιά των ωκεανών του κόσμου. Κάθε θέα αποκαλύπτει κάτι μοναδικό, από τους εποχιακούς παλμούς της ζωής μέχρι την πολύχρωμη υπογραφή της άνθισης του φυτοπλαγκτού.

Σχεδόν όλη η ζωή στον ωκεανό εξαρτάται από μικροσκοπικούς φωτοσυνθετικούς οργανισμούς γνωστούς ως φυτοπλαγκτόν. Αυτοί οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που μοιάζουν με φυτά που δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνουν οξυγόνο.

Το φυτοπλαγκτόν λειτουργεί ως πνεύμονας της Γης και παράγει περίπου το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε. Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν το φυτοπλαγκτόν στον ωκεανό είναι μετρώντας τις συγκεντρώσεις της χλωροφύλλης – της ένωσης που επιτρέπει στο φυτοπλαγκτόν και στα φυτά να απορροφούν ενέργεια από το ηλιακό φως. Υπάρχουν πολλά είδη χλωροφύλλης, αλλά όλα απορροφούν μπλε και κόκκινα μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος και αντανακλούν το πράσινο φως.

Στο παραπάνω βίντεο διακρίνουμε τις συγκεντρώσεις χλωροφύλλης όπου οι ανοιχτοκίτρινες περιοχές στους χάρτες δείχνουν πού η συγκέντρωση χλωροφύλλης βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και οι πιο σκούρες μπλε περιοχές, δείχνουν πού είναι χαμηλή. Καθώς οι εποχές αλλάζουν, οι συγκεντρώσεις χλωροφύλλης αλλάζουν μαζί τους.

Η χλωροφύλλη είναι ιδιαίτερα άφθονη την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού, όταν άφθονο φως και θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν τεράστιες ανθοφορίες φυτοπλαγκτού. «Το χρώμα του ωκεανού μας παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το φυτοπλαγκτόν, την υγεία του ωκεανού και το παγκόσμιο κλίμα», δήλωσε η Ivona Cetinić, ωκεανογράφος στο Morgan State University και μέλος του εργαστηρίου Ocean Ecology της NASA.

Οι περιφερειακές διαφορές στις συγκεντρώσεις χλωροφύλλης οφείλονται σε παράγοντες όπως το σχήμα του πυθμένα της θάλασσας (βαθυμετρία), τα ωκεάνια ρεύματα και η διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών. Κοντά στις ακτές, το φυτοπλαγκτόν ευδοκιμεί με άφθονα θρεπτικά συστατικά που ξεβράζονται στον ωκεανό από την ξηρά και από την ανύψωση του κρύου, πυκνού σε θρεπτικά συστατικά νερού από τα βάθη του ωκεανού. Σε πολλές περιπτώσεις αυτή ανθοφορία είναι ακίνδυνη. Αλλά η ταχεία ανάπτυξη ορισμένων τύπων φυτοπλαγκτού σε ρηχά παράκτια νερά μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς ανθήσεις φυκών, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε θανάτωση ψαριών και να παράγουν τοξίνες επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.

Μερικές από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις χλωροφύλλης μπορούν να βρεθούν στα κρύα πολικά νερά, όπου συσσωρεύονται θρεπτικά συστατικά κατά τους σκοτεινούς- χειμερινούς μήνες. Όταν επιστρέφει το φως του ήλιου την άνοιξη, το φυτοπλαγκτόν ανθίζει. Κοντά στον ισημερινό, μπορεί να φανεί μια σειρά από υψηλές συγκεντρώσεις χλωροφύλλης όπου τα θερμά νερά του ωκεανού αναμειγνύονται με τα ψυχρότερα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά νερά από τα βάθη. Αυτή η διαδικασία, γνωστή ως ισημερινή ανύψωση, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για να ευδοκιμήσει το φυτοπλαγκτόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Υψηλά επίπεδα χλωροφύλλης εμφανίζονται επίσης σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη. Στον αρχικό παγκόσμιο χάρτη, μπορείτε να παρατηρήστε την εποχιακή αφθονία της χλωροφύλλης στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής. Αυτή η περιοχή, γνωστή ως “shelf-break front”, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ωκεάνιων ρευμάτων. Τα θρεπτικά συστατικά που μεταφέρουν συχνά παράγουν εκθαμβωτικές εμφανίσεις φυτοπλαγκτού την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Αυτές οι ανθοφορίες είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές σε δορυφορικές εικόνες φυσικού χρώματος. Καθώς πλησίαζε το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, μια άνθιση φυτοπλαγκτού έγινε ορατή στις ακτές της Αργεντινής. Αυτή η εικόνα αποκτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2022, με το Φασματοραδιόμετρο Απεικόνισης Μέτριας Ανάλυσης (MODIS) στον δορυφόρο Terra της NASA. Η φουρτουνιασμένη θάλασσα στην άκρη της υφαλοκρηπίδας δημιούργησε στροβιλισμούς του νερού που έγιναν ορατές από φυτοπλαγκτόν που έβαφε το νερό μπλε και πράσινο.

«Το χρώμα των στροβιλισμών μπορεί να μας πει κάτι για τον τύπο πλαγκτόν που υπάρχει στην άνθιση», δήλωσε η Ivona Cetinić,. Σημείωσε ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε αμέσως τους τύπους φυτοπλαγκτού που υπάρχουν. Η κατανόηση των διαφορετικών τύπων φυτοπλαγκτού που υπάρχουν στον ωκεανό μπορεί να μας πει για την ανακύκλωση όχι μόνο του άνθρακα αλλά και άλλων θρεπτικών συστατικών. Αν και τα χρώματα της άνθισης του φυτοπλαγκτού στην Παταγονία είναι εντυπωσιακά, ο υπάρχων στόλος δορυφόρων της NASA έχει κάποιους περιορισμούς για την κατανόηση της οικολογίας των ωκεανών.

Ορισμένοι από αυτούς τους περιορισμούς θα μπορούσαν σύντομα να επιλυθούν, με έναν επερχόμενο δορυφόρο της NASA που ονομάζεται αποστολή Plankton, Aerosol, Cloud, Ocean Ecosystem (PACE) «Το PACE είναι υπερφασματικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορεί να δει πολλές διαφορετικές αποχρώσεις και θα μας βοηθήσει να ξεχωρίσουμε ποιοι τύποι φυτοπλαγκτού υπάρχουν. Θα μας βοηθήσει επίσης να εντοπίσουμε γρήγορα και να προβλέψουμε τις επιβλαβείς ανθοφορίες φυκιών». Μεταβαίνοντας στο PACE για να κατανοήσουμε την οικολογία των ωκεανών, «θα είναι σαν να αλλάζετε ένα κινητό τηλέφωνο σε ένα πιο πρόσφατο έξυπνο τηλέφωνο».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα