Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητά μας

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει την προσωπικότητά μας
FILE - In this Nov. 30, 2007 file photo, backdrop by cooling towers of a power plant and chemical factory, miners shovel coal at a mine in Xiahuayuan county, north China's Hebei province. President Barack Obama's proposal to curb U.S. greenhouse gas emissions might improve the chances of completing a global climate treaty but is unlikely to defuse demands by China, India and others for Americans to do more. China, the biggest emitter, has promised to curb its output but with its economy slowing, and communist leaders under pressure to generate jobs, has resisted binding limits. (AP Photo/Oded Balilty, File) AP

Η θερμοκρασία φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση και η μεταβολή της μπορεί σταδιακά να αλλάξει την προσωπικότητα πολλών ανθρώπων υποστηρίζει κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη

Καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή και το θερμόμετρο του πλανήτη ανεβαίνει, είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην προσωπικότητα των ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να γίνουν πιο ζεστοί και ανοιχτοί στις κοινωνικές επαφές. Αυτό εκτιμά μια νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία βασίζεται στη διαπίστωση ότι ο χαρακτήρας των ανθρώπων και ενός λαού γενικότερα επηρεάζεται από το κλίμα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολλές πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας διαφέρουν από χώρα σε χώρα ή ακόμη και από περιοχή σε περιοχή μέσα στην ίδια χώρα, ανάλογα με το κλίμα που επικρατεί σε κάθε μία. Η θερμοκρασία φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κοινωνικό ψυχολόγο Λέι Γουάνγκ της Σχολής Ψυχολογικών και Γνωστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς “Nature Human Behaviour”, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 5.500 ανθρώπους σε 59 κινεζικές πόλεις, καθώς και για περίπου 1,66 εκατομμύρια στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν στοιχεία της προσωπικότητας που είχαν προκύψει από ερωτηματολόγια, με τις μέσες θερμοκρασίες στα μέρη όπου μεγάλωσε κάθε άνθρωπος. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν μεγαλώσει σε περιοχές με πιο ήπιο κλίμα και με ενδιάμεσες μέσες θερμοκρασίες (γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου), ήσαν γενικά πιο φιλικοί, ευσυνείδητοι, συναισθηματικά σταθεροί, εξωστρεφείς και ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, σε σχέση με όσους είχαν μεγαλώσει σε πιο ακραία κλίματα, όπως τα πολύ πιο ψυχρά. Αυτό ισχύει εξίσου σε δύο τελείως διαφορετικές χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, καθώς επίσης ανεξαρτήτως φύλου (άνδρες-γυναίκες), ηλικίας (νέοι-γέροι) και εισοδήματος (πλούσιοι-φτωχοί).

Αν και ασφαλώς το κλίμα δεν είναι ο μοναδικός παράγων που εξηγεί τις ψυχολογικές διαφορές μεταξύ των γεωγραφικά διαφορετικών περιοχών (υπεισέρχονται επίσης πολιτισμικοί, ιστορικοί κ.α. παράγοντες), οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ήπιες και κάπως πιο ζεστές θερμοκρασίες ενθαρρύνουν τις κοινωνικές σχέσεις και την πραγματοποίηση ενός μεγαλύτερου εύρους ατομικών και συλλογικών δραστηριοτήτων από τους ανθρώπους, πράγμα που έχει θετικό αντίκτυπο στην προσωπικότητά τους.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζεται στον κόσμο, μπορεί να παρατηρήσουμε σχετικές αλλαγές στην ανθρώπινη προσωπικότητα. Φυσικά, τα ερωτήματα σχετικά με το μέγεθος και την έκταση αυτών των αλλαγών θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω στο μέλλον ανέφεραν οι ερευνητές.

(Φωτογραφία: AP Photo/Oded Balilty, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα