Η συμβολή των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Διαβάζεται σε 6'
Η συμβολή των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών

Είναι ιδιαίτερης σημασίας η στήριξη και η αναγνώριση των εθελοντών που με περιορισμένα μέσα και πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους, επιχειρούν με πάθος στην πρώτη γραμμή.

Tο Πρόγραμμα Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας υλοποιείται ήδη από το 2022 και έχει στόχο την κατάρτιση, την ενδυνάμωση και την έμπρακτη ενίσχυση του έργου των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Εθνική Τράπεζα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας ‘21», ενώ υλοποιείται από το WWF Ελλάς, το ΜΚΣ Δεσμός και το HIGGS. Ο 1ος Κύκλος του Προγράμματος (2022-2024) ολοκληρώθηκε με επιτυχία, ενώ ο 2ος Κύκλος (2024-2026) ξεκινά άμεσα.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Χρηματιστήριο της Εθνικής Τράπεζας για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 1ου Κύκλου και την ανακοίνωση της έναρξης του 2ου Κύκλου, υπήρξε αφορμή για μια ανοικτή συνάντηση και έναν εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των φορέων υλοποίησης, των υποστηρικτών και εκπροσώπων των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας αλλά και εκπροσώπων του τύπου.

Κατά τη διάρκεια του 1ου κύκλου ενισχύθηκαν συνολικά 1.936 εθελοντές, από 50 ομάδες δασοπυρόσβεσης από όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, έλαβαν εξειδικευμένη κατάρτιση 574 εθελοντές, από 118 ομάδες σε όλη την επικράτεια. Είναι αξιοσημείωτο, ότι κατά την περσινή αντιπυρική περίοδο, 47 ομάδες συνέβαλαν καθοριστικά και στήριξαν την κατάσβεση πυρκαγιών στη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων πυρκαγιών στον Έβρο, στη Ρόδο και στην Αττική.

Ο 2ος Κύκλος του Προγράμματος έχει διαμορφωθεί με στόχο την παροχή ακόμη πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού, την εμβάθυνση της κατάρτισης σε πιο σύνθετα αντικείμενα δασικών πυρκαγιών, αλλά και τις παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο για την άμεση και πλήρη ενεργοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Η Έμιλυ Κέρν, Γενική Διευθύντρια του ΜΚΣ Δεσμός, δήλωσε: «Είμαστε πραγματικά περήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή την πολυμερή συνεργασία και βρισκόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που απαρτίζουν τις Εθελοντικές Ομάδες Δασοπυροπροστασίας, οι οποίοι προσφέρουν χρόνο, πόρους και πάθος για την προστασία των τόπων τους, των κοινοτήτων τους και των δασών μας.».

Συμπληρώνοντας, ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς, έδωσε έμφαση στη συνέχεια του προγράμματος: «Ο 2ος Κύκλος του Προγράμματος έχει διαμορφωθεί με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας, μέσω παροχής εξειδικευμένου εξοπλισμού και στοχευμένης κατάρτισης σε ειδικότερα αντικείμενα δασικών πυρκαγιών, αλλά και την πλήρη και άμεση ενεργοποίηση της σχετικής νομοθεσίας, μέσα από τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.».

Για τη σημαντικότητα των σεμιναρίων για την επιτυχία του προγράμματος μίλησε η Αλεξάνδρα Εμιρζά, Deputy Director του HIGGS «Στο HIGGS είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμμετοχή μας στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Υποστηρίξαμε τη διοργάνωση σεμιναρίων που αφορούσαν σε νέες τεχνικές δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Το κλειδί στη διοργάνωση των σεμιναρίων είναι η αποτελεσματική επικοινωνία, προκειμένου να προσέλθουν και να κινητοποιηθούν οι συγκεκριμένες ομάδες. Υπήρχαν ήδη σχέσεις με πολλές εθελοντικές ομάδες, οι οποίες ενισχύθηκαν και ενδυναμώθηκαν σε εθνικό επίπεδο.Όλη αυτή η προσπάθεια είναι απολύτως συνυφασμένη με την αποστολή του HIGGS που είναι η δημιουργία μιας πιο οργανωμένης και αποτελεσματικής Κοινωνίας των Πολιτών.».

Μία ακόμη διάσταση της πρωτοβουλίας που αναδεικνύεται είναι η σημασία αλλά και ο θετικός αντίκτυπος της συνένωσης δυνάμεων που μοιράζονται όμως ένα κοινό όραμα: την προστασία των δασών μας. Το όραμα και η δέσμευση των δωρητών στην πράξη, εκφράστηκε και κατά την εκδήλωση παρουσίασης του νέου κύκλου του Προγράμματος.

Ο Ερνέστος Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων της Εθνικής Τράπεζας, επισήμανε: «Με την κλιματική κρίση να δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις, και την κοινωνία μας να βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών, απαιτούνται στοχευμένες δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, και σε συνέπεια με την αδιάκοπη δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας για ενεργό συνεισφορά σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, στηρίζουμε και τον 2ο Κύκλο του Προγράμματος, για την προστασία των δασών μας και την αποφυγή επιπτώσεων για τις κοινωνίες που δραστηριοποιούνται και ζουν γύρω από τα δάση μας.

Με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης, αναγνωρίζουμε την προσπάθεια και την προσφορά των ανθρώπων των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας, και στοχεύουμε με τον νέο Κύκλο του Προγράμματος στην ενίσχυσή τους με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο.».

Στο ίδιο πνεύμα, η Βάλια Φράγκου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, δήλωσε: «Η αφοσίωση και η ανιδιοτέλεια των εθελοντών δασοπυροσβεστών αποτελούν ακλόνητο στήριγμα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, συμβάλλοντας στην ασφάλεια τόσο του φυσικού περιβάλλοντος όσο και των συμπολιτών μας.Η ενημέρωση, η εκπαίδευση και η ενίσχυση των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας, καθώς και η εφαρμογή κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, που περιλαμβάνει ο νέος Κύκλος του Προγράμματος, είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του φυσικού μας πλούτου.Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου έχει στον πυρήνα της αποστολής του τη δημιουργία αναπτυξιακών συνεργειών. Η σύμπραξη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταδεικνύει στην πράξη πως μέσω των συνεργασιών επιτυγχάνεται η μεγιστοποίηση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.».

Μια άλλη διάσταση ανέδειξε η Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση : «Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες το έργο των εθελοντικών οργανώσεων δασοπυροπροστασίας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν σημαντικό κρίκο της αλυσίδας πολιτικής προστασίας και αντιπυρικής θωράκισης της χώρας μας. Είναι καθήκον όλων μας – Πολιτείας, Κοινωνίας των Πολιτών, ιδιωτικής πρωτοβουλίας – να συμπράττουμε προκειμένου να διασφαλίζονται τρεις βασικές συνθήκες για τους εθελοντές που με αυταπάρνηση μάχονται στην πρώτη γραμμή των δασικών πυρκαγιών: η προσωπική τους ασφάλεια, η επιχειρησιακή τους επάρκεια και η θεσμική θωράκιση του ρόλου τους. Και αυτές ακριβώς είναι οι στοχεύσεις του Προγράμματος Υποστήριξης Εθελοντικών Ομάδων Δασοπυροπροστασίας.».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα