Καύσωνας: Ο πιο θερμός μήνας της ιστορίας έφυγε αλλά ήταν μόνο η αρχή – Διεθνής ανησυχία για τις υψηλές θερμοκρασίες
Ο Ιούλιος του 2023 θα μείνει στην ιστορία ως ο θερμότερος που έχει καταγραφεί παγκοσμίως, ωστόσο οι υψηλότερες θερμοκρασίες φαίνεται πως βρίσκονται μπροστά μας.
- 31 Ιουλίου 2023 21:10
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο έσπασε ο μήνας που έφυγε, καταγράφοντας τις πιο θερμές ημέρες που έχει ζήσει ο πλανήτης με τη μέση θερμοκρασία να μένει στην ιστορία ως η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως.
Τα αλλεπάλληλα ρεκόρ υψηλότερης ημερήσιας παγκόσμιας θερμοκρασίας έφεραν τον Ιούλιο του 2023 σε μία ιστορική αλλά και άκρως ανησυχητική θέση, καθώς ο μήνας που έφυγε αναμένεται να είναι ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τον με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ και την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
Το Copernicus, το οποίο αποτελεί το κομμάτι του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ που εξυπηρετεί την παρατήρηση της γης, εστιάζει σε έξι θεματικές: ατμόσφαιρα, θάλασσα, γη, κλιματική αλλαγή, ασφάλεια και διαχείριση έκτακτης ανάγκης.
Παρέχει ελεύθερα προσβάσιμα επιχειρησιακά δεδομένα και υπηρεσίες, δίνοντας στους χρήστες αξιόπιστες και ενημερωμένες πληροφορίες για τον πλανήτη μας και το περιβάλλον του.
Το Copernicus συντονίζεται και διαχειρίζεται η Επιτροπή και υλοποιείται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Εκμετάλλευση Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων Καιρού (ECMWF), φορείς της ΕΕ και η Mercator Ocean International, μεταξύ άλλων.
Οι πρώτες τρεις εβδομάδες του Ιουλίου συνέθεσαν τη θερμότερη περίοδο που έχει καταγραφεί σε αντίστοιχο διάστημα, ενώ θεωρείται “δεδομένο”, βάσει όσων εκτιμούν οι ειδικοί, ότι ο Ιούλιος θα μείνει στην ιστορία ως ο θερμότερος παγκοσμίως.
Αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με τους καύσωνες σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης και συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
“Οι θερμοκρασίες ρεκόρ αποτελούν μέρος της τάσης των δραστικών αυξήσεων στις παγκόσμιες θερμοκρασίες”, δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. “Οι ανθρωπογενείς εκπομπές είναι τελικά ο κύριος μοχλός αυτών των αυξανόμενων θερμοκρασιών”, πρόσθεσε.
Τα αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο, έχουν θερμική επίδραση στον κόσμο λόγω της ικανότητάς τους να παγιδεύουν θερμότητα. Η αυξανόμενη ποσότητα αυτών στην ατμόσφαιρα λόγω της χρήσης ορυκτών καυσίμων, όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, προκαλεί τη θέρμανση του πλανήτη, σημειώνει το Euractiv.
Ο κόσμος πρέπει να μειώσει γρήγορα τη χρήση ορυκτών καυσίμων για να αποτρέψει τη δραστική κλιματική αλλαγή, η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερους καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασίες και πλημμύρες και θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους η κλιματική κρίση είναι ήδη αισθητή, κάτι που θα απαιτήσει μέτρα προσαρμογής, όπως η προετοιμασία των πόλεων για καύσωνες και πλημμύρες.
Η πρόγευση για το μέλλον
Στη διάρκεια αυτού του “καυτού” μήνα εκτυλίχθηκαν πυρκαγιές, πλημμύρες και καύσωνες σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, ειδικότερα η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν πληγεί σοβαρά από τις πυρκαγιές, “με ελληνικά νησιά όπως η Κέρκυρα και η Ρόδος να έχουν προχωρήσει σε εκκενώσεις”, προσθέτει το Euractiv.
Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. “Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν πολλά εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο είναι δυστυχώς η σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και μια πρόγευση του μέλλοντος”, δήλωσε ο Πέτρι Ταάλας, ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
“Η ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Η δράση για το κλίμα δεν είναι πολυτέλεια αλλά επιβάλλεται”, πρόσθεσε.
Ομοίως, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Virginijus Sinkevičius απάντησε στις θερμοκρασίες ρεκόρ, λέγοντας ότι “η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την κλιματική κρίση. Αλλά είναι δυνατό να το αντιμετωπίσουμε εάν δώσουμε προτεραιότητα στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ με συνέπεια σε κάθε χώρα στην Ευρώπη και στον κόσμο”, έγραψε στο twitter.
Ιούλιος 2023: Μόνο η αρχή
Φέτος, η 6η Ιουλίου έγινε η πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί, πράγμα που σημαίνει ότι η ημερήσια μέση παγκόσμια μέση θερμοκρασία του αέρα ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2016.
Παράλληλα, την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ξεπέρασε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, επίπεδο στο οποίο στοχεύουν οι χώρες να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.
Σύμφωνα με προβλέψεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, υπάρχει 98% πιθανότητα ότι τουλάχιστον ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί και 66% πιθανότητα να υπερβεί προσωρινά τους 1,5°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα τουλάχιστον ένα από τα πέντε αυτά χρόνια.
Το έτος 2023 έχει επίσης πυροδοτήσει ανησυχίες για τις επιπτώσεις του καύσωνα στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή και να διακόψουν τα μεταναστευτικά πρότυπα, καθώς και να επηρεάσουν τα καιρικά μοτίβα και τις παράκτιες κοινότητες.
Από τον Μάιο και μετά, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα για την εποχή του χρόνου.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις