Κλιματική αλλαγή: Μέχρι το 2027 θα ζήσουμε την πιο ζεστή περίοδο που έχει καταγραφεί στον πλανήτη
Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα επόμενα πέντε έτη, προειδοποιούν οι επιστήμονες.
- 17 Μαΐου 2023 15:38
Η περίοδος 2023-2027 θα είναι σχεδόν σίγουρα η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, εξαιτίας της συνδυασμένης επίδρασης των αερίων, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο, που ανεβάζουν τη θερμοκρασία, προειδοποίησε σήμερα, Τετάρτη (17/5), ο ΟΗΕ.
Επιπλέον οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τον πιο φιλόδοξο στόχο των συμφωνιών του Παρισιού για το κλίμα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ, WMO).
“Υπάρχει πιθανότητα 98% τουλάχιστον, ένα από τα πέντε επόμενα χρόνια και αυτή περίοδος των πέντε ετών στο σύνολό της να είναι τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ», υπογράμμισε ο ΠΜΟ.
Ο οργανισμός υπολογίζει στο 66% την πιθανότητα η μέση ετήσια θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη να αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου τα προβιομηχανικά επίπεδα στη διάρκεια τουλάχιστον ενός από τα πέντε επόμενα έτη.
Η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 έχει στόχο να περιορίσει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη σαφώς κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα από το 1850 ως το 1900 και, ει δυνατόν, στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα ίδια επίπεδα.
Θερμοκρασίες ρεκόρ
Τα δεδομένα που δόθηκαν σήμερα, Τετάρτη (17/5), στη δημοσιότητα “δεν σημαίνουν πως θα υπερβούμε μόνιμα το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού, το οποίο αφορά μια μακροπρόθεσμη άνοδο της θερμοκρασίας για πολλά χρόνια”, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΜ, ο Πέτερι Τααλάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
“Πάντως ο ΠΜΟ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ανακοινώνοντας πως θα ξεπεραστεί προσωρινά το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και αυτό θα συμβαίνει όλο και συχνότερα”, υπογράμμισε.
“Ένα επεισόδιο Ελ Νίνιο αναμένεται ότι θα αναπτυχθεί μέσα στους ερχόμενους μήνες. Σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, θα κάνει να ανέβουν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες σε επίπεδα στα οποία δεν έχουν φτάσει ποτέ”, τόνισε ο ειδικός για το κλίμα.
Όπως επισημαίνεται, είναι πιθανό να υπάρξουν λιγότερες βροχοπτώσεις φέτος στον Αμαζόνιο, την Κεντρική Αμερική, την Αυστραλία και την Ινδονησία. Ιδιαίτερα για τον Αμαζόνιο, οι επιστήμονες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι ένας φαύλος κύκλος θέρμανσης και αποψίλωσης των δασών θα μπορούσε να μετατρέψει την περιοχή από τροπικό δάσος σε σαβάνα.
Για να μην αφήσει καμιά ψευδαίσθηση σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Φινλανδός επέμεινε στην ανάγκη να προετοιμαστούμε, επειδή “ο αντίκτυπος στην υγεία, την επισιτιστική ασφάλεια, τη διαχείριση των υδάτων και το περιβάλλον θα είναι σημαντικός”.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο
Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο που συνδέεται εν γένει με αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και σφοδρές βροχές σε άλλα.
Για τελευταία φορά συνέβη το 2018-2019 και έδωσε τη θέση του σε ένα ιδιαίτερα μακροχρόνιο επεισόδιο σχεδόν τριών ετών, το Λα Νίνια, που προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα και πτώση των θερμοκρασιών.
Στις αρχές Μαΐου, ο ΠΜΟ εκτιμούσε πως υπήρχαν 60% πιθανότητες να αναπτυχθεί ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο μέχρι το τέλος Ιουλίου και 80% πιθανότητες για ένα τέτοιο φαινόμενο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Ο γενικός κανόνας είναι πως το Ελ Νίνιο ανεβάζει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες τη χρονιά που ακολουθεί την εμφάνισή του, δηλαδή το 2024 σ’ αυτό τον κύκλο.
Παρά το γεγονός ότι το Λα Νίνια μετριάζει το αποτέλεσμα αυτό, τα οκτώ τελευταία χρονια ήταν τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ και το 2016 κατέχει το ρεκόρ.
“Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, απομακρύνοντάς μας όλο και περισσότερο από το κλίμα που έχουμε συνηθίσει”, δήλωσε ο Λίον Έρμανσον, ειδικός επιστήμονας της βρετανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, της Met Office.
“Η εμπιστοσύνη στις προβλέψεις για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία είναι υψηλή, επειδή από τις προβλέψεις φαίνεται εκ των υστέρων πως όλες οι μετρήσεις είναι πολύ αξιόπιστες”, υπογραμμίζει ο ΠΜΟ.
Το 2023, οι θερμοκρασίες στον πλανήτη αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερες από το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020 σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση την Αλάσκα, τη Νότια Αφρική, τη νότια Ασία και ορισμένα τμήματα της Αυστραλίας, σύμφωνα με τον ΠΜΟ. Ορισμένα τμήματα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού θα είναι πιθανόν πιο ψυχρά από το μέσο όρο.
Σημειώνεται ότι τον προσεχή Νοέμβριο, οι κυβερνήσεις αναμένεται να συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28, όπου θα αξιολογήσουν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.
Η αξιολόγηση αυτή είναι πιθανό να δείξει ότι ο κόσμος απέχει πολύ από την πορεία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 43% αυτή τη δεκαετία, που απαιτείται για να έχει καλές πιθανότητες να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5C.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις