Κλιματική αλλαγή: Πώς κάνει τους ωκεανούς να αλλάζουν χρώμα
Οι αλλαγές έχουν εντοπιστεί σε ποσοστό πάνω από το 56% της έκτασης των ωκεανών του κόσμου. Ο ρόλος της παραγωγής φυτοπλαγκτόν.
- 13 Ιουλίου 2023 14:20
Σε ένα αρκετό ενδιαφέρον συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του περιβάλλοντος, καταλήγοντας ότι το χρώμα των ωκεανών της Γης αλλάζει, πιθανότατα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με έρευνα, το συνηθισμένο βαθύ γαλάζιο χρώμα της θάλασσας έχει φτάσει να γίνεται μέχρι και πράσινο, με τις περιοχές στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, κοντά στον ισημερινό, να επηρεάζονται ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον Guardian.
“Ο λόγος που εξετάζουμε την αλλαγή αυτή, δεν είναι επειδή μας ενδιαφέρει το χρώμα καθαυτό, αλλά επειδή το χρώμα αντανακλά τις αλλαγές της κατάστασης του οικοσυστήματος”, δήλωσε ο BB Cael, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Southampton και συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature.
“Έχουμε αλλαγές στο χρώμα που εμφανίζονται σημαντικά σχεδόν σε όλους τους ωκεανούς των τροπικών ή υποτροπικών ζωνών“, είπε ο Cael. Συμπλήρωσε ότι “αυτές οι αλλαγές δεν είναι υπερβολικές και τεράστιες για να καταστρέψουν το οικοσύστημα, μπορεί να είναι ανεπαίσθητες. Αλλά αυτό μας δίνει μια πρόσθετη απόδειξη ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα πιθανότατα επηρεάζει μεγάλα τμήματα της παγκόσμιας βιόσφαιρας, με τρόπο που δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε”.
Οι αλλαγές έχουν εντοπιστεί σε ποσοστό πάνω από το 56% της έκτασης των ωκεανών του κόσμου – μια έκταση μεγαλύτερη από όλη την ηπειρωτική γη του πλανήτη μας.
Η ομάδα του Cael εξέτασε έναν μεγάλο όγκο δεδομένων από τουλάχιστον 20 χρόνια παρατηρήσεων από τον δορυφόρο Modis-Aqua της NASA, αναζητώντας μοτίβα αλλαγής στην απόχρωση του ωκεανού, μέσω ενός πληρέστερου χρωματικού φάσματος, συμπεριλαμβανομένων του κόκκινου και του μπλε.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές η κλιματική αλλαγή και ειδικότερα η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί μια άνευ προηγουμένου παραγωγή φυτοπλαγκτόν φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνεια των λιμνών, θαλασσών, ποταμών και ωκεανών. Υπό κανονικές συνθήκες το φυτοπλαγκτόν έχει ευεργετικές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή αλλά και τον πλανήτη γενικότερα.
Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές τα τελευταία 20 χρόνια έχει υπάρξει διπλασιασμός του φυτοπλαγκτόν στους ωκεανούς κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια φαιοπράσινη απόχρωση σε αυτούς. Παράλληλα καθώς οι πολύ αυξημένες ποσότητες του φυτοπλαγκτόν αποσυντίθονται απορροφούν σημαντικές ποσότητες οξυγόνου από το νερό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ολοένα και περισσότερες “νεκρές ζώνες” στους ωκεανούς. Με τον όρο “νεκρή ζώνη” οι ειδικοί ονομάζουν μια θαλάσσια περιοχή που οι οι θαλάσσιοι οργανισμοί που βρίσκονται εντός της ζώνης πεθαίνουν από υποξία και στη συνέχεια η περιοχή αυτή “ερημοποιείται” αφού δεν μπορεί να συντηρήσει την ζωή.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα τους υποδηλώνουν δομικές γεωατμοσφαιρικές μεταβολές στον πλανήτη που οφείλονται αποκλειστικά στην ανθρώπινη δραστηριότητα ενισχύοντας έτσι την θεωρία ότι έχουμε περάσει από το Ολόκαινο, την εποχή που άρχισε με το τέλος της τελευταίας εποχής παγετώνων πριν από περίπου 12.000 χρόνια, και έχουμε εισέλθει στο αποκαλούμενο “Ανθρωπόκαινο” μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από την άμεση, δραστική και σε μεγάλη έκταση επίδραση του ανθρώπου στον πλανήτη.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις