Κλιματική κρίση: Γιατί ανησυχεί ο πρωτοχρονιάτικος “καύσωνας” στην Ευρώπη

Κλιματική κρίση: Γιατί ανησυχεί ο πρωτοχρονιάτικος “καύσωνας” στην Ευρώπη
Βοσνία. AP

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε τουλάχιστον 8 χώρες στην Ευρώπη την Πρωτοχρονιά με τους επιστήμονες να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα.

Οι πρωτόγνορα υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με την “ψυχρή εισβολή” στις ΗΠΑ, οδήγησαν τους κλιματολόγους να κάνουν λόγο για ένα “ακραίο γεγονός”, που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τουλάχιστον οκτώ χώρες στην Ευρώπηκατέγραψαν την πιο ζεστή μέρα του Ιανουαρίου που έχει καταγραφεί ποτέ”.

Τα “καλοκαιρινά Χριστούγεννα” στην Ευρώπη

Οι “ακραίες θερμοκρασίες“, όπως χαρακτηρίστηκαν, εμφανίστηκαν σε Πολωνία, Δανία, Ολλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία και Τσεχική Δημοκρατία

Στο Korbielów της Πολωνίας, τα θερμόμετρα κατέγραψαν 19 βαθμούς Κελσίου, μια θερμοκρασία που παρατηρείται πιο συχνά τον Μάιο και είναι 18 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον ετήσιο μέσο όρο, που είναι στον 1 βαθμό για τον Ιανουάριο. Στη Γαλλία, οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σχεδόν στους 25 βαθμούς Κελσίου στα νοτιοδυτικά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ενώ τα κανονικά πολυσύχναστα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά κέντρα ερήμωσαν λόγω έλλειψης χιονιού.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία στη Γερμανία, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου, ανακοίνωσε ότι μια τέτοια ήπια αλλαγή του έτους δεν είχε παρατηρηθεί στη χώρα από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1881.

AP Photo/Alessandro Trovati

Υψηλές θερμοκρασίες και στην Ελλάδα

Αρκετά υψηλές ήταν οι θερμοκρασίες και στην Ελλάδα. Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ,

Η Ευρώπη την Πρωτοχρονιά είδε θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές που ήταν ρεκόρ. Όχι με τόσο μεγάλη διάρκεια όπως στη χώρα μας, που είχαμε εμμονή υψηλών θερμοκρασιών τον Δεκέμβριο, με μικρά διαλλείματα κακοκαιριών κυρίως στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Αυτό βλέπουμε ότι θα συνεχιστεί μέχρι τις 9-10 του μήνα και στη συνέχεια θα περάσουμε σε πιο φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες. Αυτή τη στιγμή έχουμε ελάχιστο χιόνι, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2004 που έχουμε αξιόπιστες δορυφορικές μετρήσεις”.

Ο ίδιος εξήγησε πως “Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η διάρκεια που ανεβάζει τους μέσους όρους παρά τα μεμονωμένα επεισόδια ψυχρών περιόδων ή θερμών περιόδων που έχουν συμβεί ξανά στο παρελθόν. Επίσης μας ανησυχεί ότι πλέον παγιώνεται μία κατάσταση, έχουμε πολλούς μήνες αυτές τις σημαντικές αποκλίσεις προς τα πάνω, υπάρχουν και κρύοι μήνες, όπως ο Μάρτιος του 2022 που ήταν από τους πολύ κρύους μήνες”.

Ανήμερα των Χριστουγέννων στην παραλία Φλοίσβου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Η “ψυχρή εισβολή” στις ΗΠΑ

Αντίστοιχα ακραίες θερμοκρασίες αλλά “προς τα κάτω” βίωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

“Στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε μια τεράστια ψυχρή εισβολή, η περιοχή έχει ψυχρές εισβολές συχνά, και ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Αυτό που είναι πρωτόγνωρο είναι η ένταση που είχαμε και το πόσο νότια κατέβηκαν αυτές οι αέριες μάζες, επηρεάζοντας μέχρι και περιοχές όπως η Φλόριντα. Εκεί βέβαια με θετικές θερμοκρασίες αλλά πολύ χαμηλές. Στα βόρεια έπεσε η θερμοκρασία πολύ γρήγορα κι αυτό ήταν που προκάλεσε σοκ στους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα, δεν είχε ευτυχώς πολύ μεγάλη διάρκεια, αλλά προκάλεσε δεκάδες θύματα”, επεσήμανε ο κ. Λαγουβάρδος.

Κίνδυνος για “ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι με πολύ δυνατές πυρκαγιές”

Ο γενικός γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός, εξήγησε από την πλευρά του ότι “Αν και δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, το κόστος της κλιματικής αλλαγής επιβαρύνει τις οικονομίες των χωρών και μάλιστα πρόκειται για ένα σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ“.

“Η τεράστια κλιματική ανισορροπία έχει και μεγάλο κόστος. Ειδικά για τη Ευρώπη, μπορεί το κόστος αυτό να είναι πολύ μεγάλο σε χώρες όπως η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες στα Βαλκάνια.

Δηλαδή, ήδη τα οικοσυστήματα τα δικά μας στη Μεσόγειο, έχουν χάσει ένα μέρος του χειμώνα. Κάτι που είναι σημαντικό για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων. Ήδη οι βροχές έχουν λείψει στην κεντρική και την ανατολική Μεσόγειο πολύ, δεν έχουμε βέβαια χιόνια και φοβάμαι ότι τόσο η αγροτική παραγωγή θα επηρεαστεί, κάτι που θα έχει πολύ μεγάλο κόστος για τις χώρες μας, αλλά και ο πιο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αν τυχόν συνεχιστεί η λειψυδρία στους προσεχείς μήνες, θα φτάσουμε σε ένα πολύ ξηρό καλοκαίρι, με πολύ ξηρό έδαφος, όπου οι πυρκαγιές θα είναι πολύ πιο δυνατές, εφόσον υπάρχουν και καύσωνες, τους οποίους έχουμε σχεδόν κάθε καλοκαίρι”, προειδηοποίησε.

“Υψηλές θερμοκρασίες έχουμε πλέον κάθε χρόνο λόγω της αποσταθεροποίησης του κλίματος και γίνεται ένας φαύλος κύκλος τον οποίο ελπίζω ότι δεν θα δούμε, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει”, δήλωσε ο κ. Ζερεφός, τονίζοντας ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχίζεται και ότι ήδη βρισκόμαστε σε επίπεδα πάνω από αυτά που υπολογίζαμε πριν από πέντε χρόνια.

“Επίσης, το χειρότερο είναι ότι ο υδροφόρος ορίζοντας σε πολλές περιοχές της Μεσογείου έχει κατέβει επικίνδυνα, όχι μόνο από την υπερεκμετάλλευση, αλλά και από την ανακατανομή των βροχοπτώσεων και του χιονιού που έχει μειωθεί επίσης”, ανέφερε ο κ. Ζερεφός, καταλήγοντας στο “ότι λόγω αυτής της κατάστασης θα πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά των πυρκαγιών αυτό το καλοκαίρι”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα