Koυρτίνες αξίας 50 δισ. δολαρίων μπορούν να σώσουν 97.000.000 κατοίκους της Γης
Διαβάζεται σε 3'Το λιώσιμο του «παγετώνα της Αποκάλυψης» (Thwaites) μπορεί να αυξήσει κατά 3 μέτρα την στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως, με τους ειδικούς να προτείνουν κουρτίνες ως τη σωτηρία μας.
- 07 Μαρτίου 2024 13:33
H κλιματική κρίση απειλεί να εξαφανίσει παράκτιες κοινότητες και να πλήξει με καταστροφικές πλημμύρες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη.
Εκτιμάται πως θα επηρεαστούν 97.000.000 κάτοικοι της Γης, καθώς οι εξελίξεις θα απειλήσουν τα σπίτια και τα μέσα διαβίωσης τους.
Αυτό θα συμβεί εάν η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 60 εκατοστά, παγκοσμίως. Κάτι που θα γίνει εάν καταρρεύσει ο παγετώνας Thwaites (γνωστός ως «παγετώνας της Αποκάλυψης») που βρίσκεται στην Ανταρκτική. Μέχρι σήμερα εμποδίζει τα θερμαινόμενα θαλάσσια νερά να φτάσουν σε άλλους παγετώνες.
Εάν καταρρεύσει, θα προκαλέσει καταρράκτη τήξης που μπορεί να ανεβάσει την στάθμη της θάλασσας κατά 3 επιπλέον μέτρα.
Ήδη το κομμάτι του που έχει λιώσει, έχει συμβάλλει στο 4% της παγκόσμιας ανόδου της στάθμης. Από το 2000 έχει χάσει περισσότερους από 1.000.000.000 τόνους πάγου. Προφανώς και δεν είναι ο μόνος παγετώνας που λιώνει. Είναι όμως, εκείνος που δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια, αν η ανθρωπότητα θέλει να τον σώσει και παράλληλα να σωθεί η ίδια.
Τα δεδομένα δείχνουν πως το περίβλημα του Thwaites λιώνει με πρωτοφανείς ρυθμούς, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το πότε θα καταρρεύσει παραμένει προς συζήτηση μεταξύ των ειδικών.
Για αυτό και ερευνητές γεωμηχανικής από το Πανεπιστήμιο της Λαπωνίας πρότειναν τη λύση εγκατάστασης κουρτινών μήκους 100 χιλιομέτρων γύρω από τον Thwaites. Η αξία τους εκτιμάται στα 50.000.000.000 δολάρια.
Είναι πολλά τα λεφτά, αλλά αν σκεφτείτε τι διακυβεύεται μάλλον θα βρεθούν εύκολα οι χρηματοδοτήσεις.
ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες ένας από τους κύριους παράγοντες της τήξης των παγετώνων είναι η ροή του ζεστού, αλμυρού θαλασσινού νερού βαθιά μέσα στον ωκεανό. Αυτά τα θερμά ρεύματα περιτυλίγονται στον Thwaites και λιώνουν τον παχύ πάγο που εμποδίζει την κατάρρευση της άκρης του.
Καθώς οι ωκεανοί ζεσταίνονται, λόγω της κλιματικής κρίσης, αυτά τα εισερχόμενα ρεύματα πρόκειται να διαβρώσουν όλο και περισσότερο τον συγκεκριμένο παγετώνα και άρα θα τον φτάσουν σε πιο οριακό σημείο, ως προς την πλήρη κατάρρευση.
Ο John Moore, ένας παγετωνολόγος και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Λαπωνίας και οι συνεργάτες του προσπαθούν να καταλάβουν αν μπορούν να ‘δέσουν’ τις κουρτίνες στον πυθμένα, για να επιβραδύνουν το λιώσιμο.
Θεωρητικά μπορούν να εμποδίσουν τη ροή θερμών ρευμάτων προς τον Thwaites, ώστε να σταματήσουν το λιώσιμο και να δώσουν χρόνο στον παγετώνα να ξαναπήξει.
ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΑΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Moore προτείνει αυτήν τη λύση. Για πρώτη φορά την είχε θέσει το 2018, αλλά πλέον την εξέλιξε στο βαθμό που θεωρείται ασφαλής επιλογή. Επίσης, οι κουρτίνες που έχει εμπνευστεί μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα, αν χρειαστεί.
Στην παρούσα φάση, η ιδέα του δοκιμάζεται σε διαστάσεις μήκους 91 εκατοστών από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σε δεξαμενές.
Εάν αποδειχθεί η λειτουργικότητα τους, θα δοκιμαστούν στο River Cam (κύριος ποταμός που διαρρέει το Κέιμπριτζ), με την εγκατάσταση τους στο κάτω μέρος του ποταμού ή τραβώντας τες πίσω από μια βάρκα.
Βάσει πλάνου, η κλίμακα θα αυξάνεται σιγά σιγά έως ότου αποδειχθεί πως η τεχνολογία είναι αρκετά σταθερή για να εγκατασταθεί στην Ανταρκτική.
Εφόσον όλα πάνε καλά, σε δυο χρόνια θα δοκιμαστούν οι κουρτίνες σε μήκος 10 μέτρων, σε νορβηγικό φιόρδ.