Λαμία: Θανατηφόρα ασθένεια “θερίζει” υπεραιωνόβια πλατάνια στον Σπερχειό

Λαμία: Θανατηφόρα ασθένεια “θερίζει” υπεραιωνόβια πλατάνια στον Σπερχειό
Τα πλατάνια στον Σπερχειό πάσχουν από μεταχρωματικό έλκος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μία θανατηφόρα ασθένεια έχει πλήξει τα πλατάνια του Σπερχειού με τις τοπικές αρχές να εκπέμπουν SOS για τη διάσωσή τους.

Υπεραιωνόβια πλατάνια κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού, πλήττονται το τελευταίο χρονικό διάστημα από μεταχρωματικό έλκος. Πρόκειται για μία καταστροφική ασθένεια που οδηγεί στον θάνατο όσα πλατάνια “νοσούν”.

Το φαινόμενο έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού ακόμη και τα μέτρα ελέγχου που έχουν ληφθεί, αποδεικνύονται ανίσχυρα.

Πλέον το μεταχρωματικό έλκος εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές.

Από το 2020 έχουν ληφθεί περιοριστικά μέτρα στο πλατανοδάσος στο Καστρί της Φθιώτιδας, με το Δασαρχείο Σπερχειάδας να επιτηρεί την συγκεκριμένη έκταση, περίπου 1.000 στρεμμάτων.

Ουσιαστικά, το πλατανόδασος έχει μπει “σε καραντίνα”, καθώς απαγορεύεται η υλοτομία, η αποκλάδωση, όπως επίσης απαγορεύεται και η εκτέλεση διαφόρων εργασιών είτε με μηχανήματα, είτε χειρωνακτικά. Ωστόσο, η ασθένεια έχει προχωρήσει, πλήττοντας και άλλα πλατάνια τόσο δυτικά προς την Δυτική Φθιώτιδα όσο και ανατολικά προς τις εκβολές του Σπερχειού.

Κινδυνεύει το οικοσύστημα της περιοχής

“Τα μηνύματα που παίρνουμε μάς έχουν προβληματίσει ιδιαίτερα” σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Δασών της Φθιώτιδας, Ανδρέας Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας τις απαγορεύσεις που ισχύουν για την συγκεκριμένη περιοχή.

Όμως ο ίδιος διαπίστωσε πως “οι προσβολές είναι πλέον αρκετές έξω από την συγκεκριμένη περιοχή και συνεχώς λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα. Ήδη περιμένουμε την έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος για μία συνολική αντιμετώπιση της ασθένειας όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα”.

Σύμφωνα με τους δασικούς υπαλλήλους που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την σωτηρία των δέντρων από την ασθένεια, «η κατάσταση είναι κρίσιμη».

Στο πλατανοδάσος Μεξιατών, δυτικά τη Λαμίας, που αποτελεί μνημείο της φύσης, η εικόνα προκαλεί θλίψη καθώς τα πρώτα δείγματα δημιουργούν την αίσθηση ότι σε λίγο θα μετατραπεί σε «νεκροταφείο πλατάνων» ενώ το οικοσύστημα κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού κινδυνεύει να αλλάξει.

Σημειώνεται ότι στην Φθιώτιδα η ασθένεια έχει εμφανιστεί και στην περιοχή της Αταλάντης ενώ από την ασθένεια πέθαναν και τα πλατάνια στο χωριό Κομποτάδες, όπου έγινε η σύσκεψη των οπλαρχηγών του 1821 πριν από την μάχη της Αλαμάνας και τα οποία είχαν χαρακτηριστεί «ιστορικά».

Τι είναι το μεταχρωματικό έλκος

Η ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» προκαλείται από τον θανατηφόρο μύκητα Ceratocystis platani που «θερίζει» τα πλατάνια. Αρχικά τα απογυμνώνει και στην συνέχεια τα σαπίζει. Εμφανίστηκε πριν από περίπου 20 χρόνια και παρά τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες δεν μπορούν να την τιθασεύσουν.

Μεταδίδεται από τα εργαλεία και τα μηχανήματα που έρχονται σε επαφή με τα πλατάνια και όπως αυτά μετακινούνται για εργασίες σε διάφορες περιοχές, μεταφέρουν και τον μύκητα ενώ παράλληλα μεταφέρεται και από το υπόγειο ριζικό σύστημα από δέντρο σε δέντρο.

«Ακόμη και σε ειδικές περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις, λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα και μάλιστα, προς τούτο, δίνουν τα Δασαρχεία σχετική άδεια, καθώς πρέπει να ακολουθήσει σχολαστικό πλύσιμο και απολύμανση με μυκητοκτόνα όλων των εργαλείων και μηχανημάτων» τόνισε ο δασολόγος Ανδρέας Παπανδρέου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων πριν από ενάμιση χρόνο βρέθηκε στην περιοχή, όπου διαπίστωσε την ύπαρξη και την έκταση της ασθένειας κατά μήκος του Σπερχειού στην Φθιώτιδα. Μάλιστα οι επιστήμονες στην έκθεσή τους είχαν σημειώσει πως «παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές πήραν μέτρα, είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αποτρέψουν την επέκταση».

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί και την πρώτη αφορμή για την λήψη των μέτρων στην περιοχή Καστρί.

Οι τοπικές αρχές έχουν εκφράσει φόβους για παράνομη υλοτομία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα