Λέκκας για Χαλκιδική: Φαινόμενα που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή – Να ελεγχθούν οι κατασκευές στις τουριστικές περιοχές
Ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 για τη φονική κακοκαιρία που σάρωσε τη Βόρεια Ελλάδα για τα χαρακτηριστικά των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και την ανάγκη ελέγχων όλων των κατασκευών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές.
- 12 Ιουλίου 2019 07:11
“Η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 200 χλμ και γι αυτό είδαμε αυτές τις εικόνες”, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7 στους 88,6 ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας, σχολιάζοντας όσα δραματικά συνέβησαν στη Χαλκιδική, όπου η φονική κακοκαιρία της Τετάρτης στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα, είπε “εικόνες από αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα συνθέτουν ένα τοπίο φαινομένων που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγη και πρέπει να διαμορφωθεί παράλληλα και στα θέματα της πολιτικής προστασίας”.
Ο καθηγητής σημείωσε ακόμη: “Δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά και όλος ο κόσμος που θα πρέπει να δούμε σε όλη τη διάσταση και όλα τα φαινόμενα. Να διαχωρίσουμε τα 3 στάδια, τα προκαταστροφικά θέματα, τα συνκαταστροφικά και τα μετακαταστροφικά θέματα, ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο”.
Κατά τον ίδιο, το κόστος για την αντιμετώπισή της τα επόμενα χρόνια θα είναι γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ και θα πρέπει να διαμορφωθούν όλες οι δράσεις, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.
Κατά τον κύριο Λέκκα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Χαλκιδική είχαν χαρακτηριστικά αιφνίδιας προσβολής, έντονης ραγδαιότητας και υψηλών ταχυτήτων στους ανέμους και ήταν μικρής χρονικής διάρκειας.
Τα φαινόμενα αυτά σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα εντάσσονται στις διαφοροποιήσεις που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και συνιστούν έναν αυτοτροφοδοτούμενο, επιταχυνόμενο κύκλο φαινομένων με όλο και μεγαλύτερες επιπτώσεις.
Αυξημένη τρωτότητα λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας
“Οι μεγάλες βλάβες κυρίως αντιστοιχούν σε δευτερεύουσες κατασκευές προς εξυπηρέτηση εποχικών αναγκών στις τουριστικές περιοχές και σε γραμμές ζωής (lifelines). Σε αυτές τις περιπτώσεις η τρωτότητα είναι αυξημένη λόγω έλλειψης κανονισμών και προχειρότητας σε επίπεδο κατασκευής. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχει έλεγχος στο σύνολο των κατασκευών αυτών και ειδικά σε τουριστικές περιοχές”, λέει ο καθηγητής.
Μάλιστα, σημειώνει τη σημασία της έγκαιρης προειδοποίησης από την ΕΜΥ, τονίζοντας πάντως πως “είναι αμφίβολο αν η μαζικότερη διάδοσή της θα επέφερε αποτελέσματα, δεδομένου ότι ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος και εξοικειωμένος με τέτοιου είδους ενημέρωση”.
Ως εκ τούτου, προτείνει να υπάρχει προπαρασκευή του πληθυσμού σε τέτοιες μεθόδους ενημέρωσης, αναδιαμόρφωση και επικαιροποίηση των σχεδίων Πολιτικής Προστασίας με βάση την ταχέως εξελισσόμενη επιστημονική γνώση, και δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε ήδη νέους τύπους κινδύνων, η ένταση και η έκταση των φαινομένων διαφοροποιείται συνεχώς, αλλά και συνοδούς και συμπλεκόμενους κινδύνους, οι οποίοι δημιουργούν ένα εξαιρετικά σύνθετο περιβάλλον αντιμετώπισης.