Νάξος: Τα τρακτέρ αλωνίζουν παραλίες σε περιοχές Natura

Διαβάζεται σε 4'
Νάξος: Τα τρακτέρ αλωνίζουν παραλίες σε περιοχές Natura
Δημοφιλής παραλία στη Νάξο Getty Images/iStockphoto

Mε βαριά μηχανικά μέσα και χωρίς καμία επιστημονική επίβλεψη γίνεται στη Νάξο ο “καθαρισμός” παραλιών που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

Έτριβαν τα μάτια τους οι λουόμενοι που έκαναν το μπάνιο της την περασμένη Τρίτη (Τρίτη του Πάσχα) στην (μαγευτική) παραλία της Πλάκας στη Νάξου.

Ολοκαίνουργιο τρακτέρ έχοντας στο πίσω μέρος ειδικό μηχάνημα σάρωνε την αμμουδιά σε απόσταση αναπνοής από το νερό χωρίς κάποια επίβλεψη ειδικού και ενώ είναι γνωστό ότι η Πλάκα, όπως και οι περισσότερες παραλίες του νησιού, αποτελούν περιοχές Natura 2000 που προστατεύονται από το νόμο.

Το τρακτέρ επί το έργον στην Πλάκα

“Ήταν φοβερό. Με κόντρα ήλιο περίπου στις 6 το απόγευμα αυτό του τρακτέρ, χωρίς άλλα διακριτικά, πήγαινε πάνω-κάτω στην παραλία. Όταν το αντιλήφθηκα, ήμουν μακριά και δεν μπορούσα να τραβήξω, όμως ευτυχώς το έκαναν άλλοι. Αυτό το όργανο, σαν τζουγκράνα, που είχε στο πίσω μέρος του το τρακτέρ, δεν άφηνε τίποτα όρθιο. Και όλα αυτά ούτε 4-5 μέτρα από το νερό” λέει στο NEWS 24/7 αυτόπτης μάρτυρας.

Και το αποτέλεσμα της "δουλειάς"

Ποιο είναι το πρόβλημα; Πρώτον, ο καθαρισμός, σε περιοχές Natura 2000 με μηχανοκίνητα μέσα απαγορεύεται από το νόμο. Δεύτερον, από την 1η Μαϊου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η διαδικασία αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας και η Πλάκα είναι περιοχή ωοτοκίας τους. Καθαρισμός στην παραλία αυτό το διάστημα μπορεί να γίνει μόνο χειρωνακτικά.

Αυτό όμως που προβληματίζει περισσότερο τους κατοίκους είναι ότι αυτού του είδους οι εργασίες γίνονται και σε άλλες παραλίες του νησιού χωρίς να ξέρει κανείς για ποιου ή ποιων το λογαριασμό εργάζονται τα θηριώδη τρακτέρ.

Ακόμα και στο μικρό παραλιάκι στο Βίντσι, σε απόσταση αναπνοής από το σήμα-κατατεθέν της Νάξου, την Πορτάρα, δούλεψε το τρακτέρ. Η περιοχή, όπως μπορεί ο καθένας να καταλάβει, είναι αυστηρώς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. “Τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν θέλουν την άμμο και έτσι η άμμος απομακρύνεται” όπως μάς τόνισε πηγή με γνώση των γεγονότων και της περιοχής.

Το ίδιο έγινε, στα τέλη Απριλίου μάλιστα, στην παραλία της Αγίας Άννας από το Δήμο του Αγίου Αρσενίου. Ακόμα και τα φύκια, φύλλα ουσιαστικά, θεωρούνται βρωμιά και απομακρύνονται με την πρώτη ευκαιρία. Έλα όμως που (και) τα φύκια προστατεύουν τις παραλίες από τις διαβρώσεις…

Και όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μόλις λίγους μήνες μετά την παράνομη αμμοληψία που διενεργήθηκε στο Πυργάκι της Νάξου τον περασμένο Φεβρουάριο. Θυμίζουμε ότι και το Πυργάκι συγκαταλέγεται στις περιοχές Natura και κάθε επέμβαση με σκαφτικά ή άλλου είδους μηχανήματα απαγορεύεται.

Ουδείς διευκρίνισε ποιος ήταν ο εντολές της συγκεκριμένης εργασίας και γιατί έπρεπε να απομακρυνθεί άμμος από περιοχή Natura 2000.

Ο προβληματισμός των κατοίκων ενόψει της θερινής σεζόν (που φυσικά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη) είναι μεγάλος. Με δεδομένο ότι παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πέρυσι (που εκκίνησαν το κίνημα της πετσέτας) και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθέτησε (νόμος περί απάτητων παραλιών), υπάρχει ο φόβος ότι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις παραλίες του νησιού (ιδιαίτερα στις πολύ τουριστικές) θα είναι πάλι ασύδοτοι.

Τι κάνει ο Δήμος της Νάξου για όλα αυτά; Το cycladesopen, με αναλυτικό ρεπορτάζ, μάς ενημέρωσε ότι από τις 14 πινακίδες που θα σηματοδοτούν τις παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Νatura έχει τοποθετηθεί μόλις η μία (!). Οι άλλες, όπως τόνισαν πηγές του Δήμου στο site, θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στα υπόλοιπα 13 σημεία.

Οψόμεθα, αλλά βρισκόμαστε στα μέσα του Μαϊου και οι πρώτοι τουρίστες έχουν σπεύσει ήδη στο νησί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα