ΟΦΥΠΕΚΑ: Συνεχίζεται η καταγραφή των απειλούμενων ειδών

ΟΦΥΠΕΚΑ: Συνεχίζεται η καταγραφή των απειλούμενων ειδών
ΟΦΥΠΕΚΑ

Αναθεωρείται το Κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ειδών της χώρας μας. Θα αξιολογηθούν συνολικά 10.000 είδη ζώων και 7.000 είδη φυτών.

Στην τελευταία καταγραφή του ελληνικού Κόκκινου καταλόγου το 2009, είχαν εξεταστεί μόλις 1.013 είδη ζώων και 300 είδη φυτών. Ο μικρός αριθμός των ειδών υπό αξιολόγηση δεν μπορούσε να δώσει μια σαφή εικόνα για την πραγματική κατάσταση της εγχώριας χλωρίδας και πανίδας. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) πήρε την πρωτοβουλία να συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) για την αναθεώρηση του Κόκκινου βιβλίου των απειλούμενων ειδών της χώρας μας.

Στο συγκεκριμένο έργο, στο οποίο συμμετέχουν η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, θα αξιολογηθούν συνολικά 10.000 είδη ζώων και 7.000 είδη φυτών σε όλη τη χώρα. Πριν τη διαδικασία καταγραφής, είχε προηγηθεί η εκπαίδευση των περίπου 141 ερευνητών -ειδικοί ζωολόγοι και βοτανικοί επιστήμονες- από τα μέλη της IUCN πάνω στα κριτήρια αξιολόγησης.

«Θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη εμπειρία, καθώς πρόκειται για κριτήρια που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ό,τι γνώση αποκτάει κανείς είναι χρήσιμη, πόσο μάλλον όταν αφορά σε μια ευρέως χρησιμοποιούμενη και αποδεκτή διαδικασία, όπως είναι τα κριτήρια της IUCN», περιγράφει την εμπειρία της η ερευνήτρια Παρασκευή-Δανάη Ανδρουλιδάκη, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πολιτικές προστασίας

Γενικότερα, σκοπός της επικαιροποίησης του Κόκκινου καταλόγου βάσει των διεθνών κριτηρίων της IUCN είναι να αποτυπωθεί η σημερινή κατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας και να εντοπιστεί ο αριθμός των απειλούμενων ειδών ώστε σε δεύτερο βαθμό να αναπτυχθούν πολιτικές προστασίας των ειδών. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε βιοποικιλότητα. Χαρακτηριστικά, παρότι η χώρα μας κατέχει σε έκταση μόλις το 6% της μεσογειακής περιοχής, διαθέτει περισσότερα από 7.000 είδη και υποείδη φυτών, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 26% των φυτών της μεσογειακής χλωρίδας.

Η πολύτιμη αυτή βιοποικιλότητα απειλείται με συρρίκνωση κυρίως από την υπερεκμετάλλευση της φύσης, την καταστροφή των δασών αλλά και των παράκτιων περιοχών. «Είναι εξαιρετικά σημαντική η καταγραφή διότι υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα με αρκετά ενδημικά είδη, για τα οποία αγνοούμε τον βαθμό κινδύνου στον οποίο μπορεί να βρίσκονται. Οφείλουμε σαν χώρα να τα γνωρίζουμε και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας αυτών αλλά και των ενδιαιτημάτων τους», σημειώνει η ερευνήτρια Ζωή Θάνου, Υποψήφια Διδάκτωρ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα