Παγκόσμια απεργία για το κλίμα: “Είμαστε το μέλλον” φώναξαν εκατομμύρια νέοι

Παγκόσμια απεργία για το κλίμα: “Είμαστε το μέλλον” φώναξαν εκατομμύρια νέοι
Κάνσας - Παγκόσμια απεργία για το κλίμα AP

Εκατομμύρια νέοι σε όλο τον κόσμο πλημμύρισαν τους δρόμους των πόλεων ζητώντας δράση για το κλίμα. Χιλιάδες Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν επικρίνοντας τις πολιτικές του προέδρου Μπολσονάρου.

Από το Σίδνεϊ έως το Σαν Φρανσίσκο, από την Μπανγκόκ, την Καμπάλα, την Μπραζίλια, το Βερολίνο, μέχρι και σε μικρές πόλεις της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, νέοι άνθρωποι της ίδιας γενιάς, είτε σε μικρές ομάδες, είτε σε μεγάλα πλήθη, κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας τα ίδια συνθήματα, ενωμένοι με τον ίδιο θυμό για την αδράνεια των ενηλίκων που κρατούν την εξουσία.

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια συνολικά, σύμφωνα με τους διοργανωτές – συμμετείχαν την Παρασκευή στις κινητοποιήσεις για το κλίμα με την 16χρονη Σουηδέζα ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ να διαβεβαιώνει από την Νέα Υόρκη ότι αυτό ήταν «μόνο η αρχή».

Γκρέτα Τούνμπεργκ AP

Σε περισσότερες από 160 χώρες, μαθητές, φοιτητές άφησαν τα σχολεία τους, τα πανεπιστήμιά τους και πλημμύρισαν τους δρόμους μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη την υφήλιο με πλακάτ, συνθήματα με την ίδια πρόθεση: Να ζητήσουν από τους γηραιότερους να αναλάβουν επειγόντως δράση για να αποτρέψουν μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Μετά την Ασία και την Ευρώπη ήρθε η σειρά των νέων Αμερικανών που κατέβηκαν στους δρόμους στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη, στο Σικάγο και στη Δυτική Ακτή για να καλέσουν τους ηγέτες να αντιμετωπίσουν επιτέλους την «κλιματική έκτακτη ανάγκη».

«Για μένα δεν είναι επιλογή, είναι κάτι αναγκαίο» δήλωσε ο Σιέρα Μελόι ένας 17χρονος μαθητής λυκείου από το Μπρούκλιν φορώντας ένα μπλουζάκι με τη φράση: «η επιστήμη δεν μια αριστερή θεωρία συνομωσίας».

«Όταν η Γκρέτα ξεκίνησε, ήταν μόνη της, τόσο γενναία, και δείτε που φτάσαμε, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν! Αυτό δείχνει πραγματικά ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», είπε με ενθουσιασμό η 12χρονη Έλα Μπάκμαν, κρατώντας πλακάτ που έφτιαξε μόνη της για να διαδηλώσει μαζί με τους φίλους της για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Στη Λατινική Αμερική, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βραζιλία, αποδοκιμάζοντας τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. «Η πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρου είναι η πολιτική της καταστροφής του περιβάλλοντος και της επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης… για αυτό το λόγο συμμετέχουμε στην απεργία», δήλωσε η Μαρσέλα Πιμεντέλ Μιράντα, διοργανώτρια της οργάνωσης της Νεολαίας για το Κλίμα στην Μπραζίλια, που βοηθά στην διοργάνωση των διαδηλώσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν στην Μπογκοτά και στην Πόλη του Μεξικού.

Οι διαδηλώσεις του κινήματος Fridays for Future ξεκίνησαν στην Αυστραλία με τη συμμετοχή περισσότερων από 300.000 διαδηλωτών. Πλήθος νέων κατέβηκε στους δρόμους στην Σεούλ, την Μανίλα, το Τόκιο, την Μουμπάι. Αρκετές χιλιάδες παιδιά στο Μπανγκλαντές διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Ντάκα για την «κλιματική έκτακτη ανάγκη».

Τα παιδιά στο νησί του Σολομώντα διαδήλωσαν στις ακτές φορώντας παραδοσιακές φούστες από χόρτα και κρατώντας ξύλινες ασπίδες.

Στην Ταϊλάνδη περισσότεροι από 200 νέοι άνθρωποι εισέβαλαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και έπεσαν στο πάτωμα προσποιούμενοι τους νεκρούς, ζητώντας από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ο πλανήτης γίνεται πιο καυτός από όσο το φανταστικό αγόρι μου», έγραφε ένα πόστερ μιας εφήβου στην Ταϊλάνδη. «Είμαστε το μέλλον και μας αξίζει κάτι καλύτερο», είπε από την Μπανγκόκ η 12χρονη Λίλι Σατιντανασάρ, που φέρει το παρατσούκλι η Γκρέτα Τούνμπεργκ της Ταϊλάνδης.

Λονδίνο - Παγκόσμια απεργία για το κλίμα AP

Συγκεντρώσεις έγιναν και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, με την συμμετοχή να είναι όμως πιο περιορισμένη.

Στην Καμπάλα, πρωτεύουσα της Ουγκάντας, η οποία συνορεύει με τη Λίμνη Βικτόρια, τη μεγαλύτερη στην Αφρική, που πλήττεται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αρκετές εκατοντάδες διαδήλωσαν στις πορείες Fridays for Future, όπως η 12χρονη Σίσι Μουκάσα. «Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν προτού δράσετε;» είπε.

Στην Κένυα περίπου 500 ακτιβιστές έκαναν πορεία ζητώντας από την κυβέρνηση να ακυρώσει ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο της για μια μονάδα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

Στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν, ιδιαίτερα στην Γερμανία, όπου τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους αξιώνοντας από τους κυβερνώντες να αναλάβουν δράση για τη διάσωση του πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών των κινητοποιήσεων. «Κάντε έρωτα, όχι διοξείδιο του άνθρακα» έγραφαν πλακάτ στο Βερολίνο και τη Βιέννη.

«Δεν υπάρχει Πλανήτης Β», έγραφε ένα πανό μιας νεαρής γυναίκας στο Λονδίνο.

Στη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υπέρ του περιβάλλοντος, ενώ πηδούσαν και φώναζαν «Όποιος δεν πηδάει υποστηρίζει τον άνθρακα».

Το κίνημα εξαπλώθηκε και στην Αρκτική, μια περιοχή που θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη.

Στην πόλη Λονγκιαρμπίεν της Νορβηγίας, περίπου χίλια μίλια από τον Βόρειο Πόλο, περίπου 80 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Έχει ζέστη εδώ».

Εκατοντάδες εργαζόμενοι της Google, της Amazon και άλλων τεχνολογικών εταιρειών, επέκριναν την βιομηχανία για κωλυσιεργία στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και συμμετείχαν σε πορείες στο Σαν Φρανσίσκο και το Σιάτλ.

Εκατοντάδες εταιρείες έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις, επιτρέποντας στους εργαζόμενούς τους να συμμετέχουν στην παγκόσμια απεργία για το κλίμα.

Ανάμεσά τους, ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδρυτής της Amazon ανακοίνωσε πως θα ρίξει όλο το βάρος της εταιρείας του σε μια εκστρατεία που έχει στόχο να συμβάλει στην εκπλήρωση, δέκα χρόνια νωρίτερα μάλιστα, των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Λονδίνο - Παγκόσμια απεργία για το κλίμα AP

Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν επικρίνοντας τις πολιτικές Μπολσονάρου

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι ζήτησαν χθες Παρασκευή από την κυβέρνηση της χώρας τους να δράσει για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, βάζοντας στο στόχαστρο τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου τον οποίο κατηγορούν ότι επιτρέπει σε τεράστιες πυρκαγιές να καταστρέφουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, επιδεινώνοντας την περιβαλλοντική κρίση.

Από τον Αύγουστο η Βραζιλία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στον Αμαζόνιο, τις μεγαλύτερες από το 2010. Περιβαλλοντολόγοι καταγγέλλουν ότι οι πολιτικές του Μπολσονάρου ευθύνονται για το αυξημένο ποσοστό αποψίλωσης του Αμαζονίου.

«Πολιτική της κυβέρνησης Μπολσονάρου είναι η πολιτική της περιβαλλοντικής καταστροφής και της επιδείνωνσης της κλιματικής κρισης (…) γι΄αυτό τον λόγο απεργούμε», δήλωσε η Μαρσέλα Πιμεντέλ Μιράντα διοργανώτρια των διαδηλώσεων.

Στο Twitter οι Βραζιλιάνοι χρησιμοποιούσαν τα hashtags #EleNao (όχι αυτός) και #ForaSalles (έξω ο Σάλες), καλώντας τον Μπολσονάρου να αποπέμψει τον υπουργό Περιβάλλοντος Ρικάρντο Σάλες.

Ο Σάλες δήλωσε σε συνέντευξή του την Πέμπτη ότι το μεγαλύτερο μέρος του Αμαζονίου παραμένει άθικτο, κάτι που αποδεικνύει πως η Βραζιλία κάνει μια «εξαιρετική δουλειά» στην προστασία του περιβάλλοντος.

Την Παρασκευή εξάλλου ο Μπολσονάρου έδωσε άδεια στον στρατό της χώρας να συνεχίσει για ακόμη ένα μήνα να συμμετέχει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο.

Ωστόσο ο Σάλες παραδέχθηκε την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγή που οφείλεται στην ανθρώπινη παρέμβαση και επεσήμανε ότι οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να ανησυχούν για το μέλλον. «Έχω παιδιά και ανησυχώ κι εγώ για το μέλλον», τόνισε.

«Θα πάω στη Νέα Υόρκη για να δείξω στον κόσμο ότι οι πολιτικές του Μπολσονάρου δεν εκπροσωπούν τη Βραζιλία, υπάρχουν και άλλες απόψεις», υπογράμμισε από την πλευρά της η 25χρονη γερουσιαστής Ταμπάτα Αμαράλ, η οποία θα μεταβεί στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα και την Εβδομάδα για το Κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, όπου πολιτικοί ηγέτες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και επιχειρηματίες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν το θέμα.

Βραζιλία - Παγκόσμια απεργία για το κλίμα AP

Μικρές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο κέντρο του Καΐρου και σε άλλες πόλεις του Αιγύπτου αργά την Παρασκευή, σε πορείες ενάντια στον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και την κυβερνητική διαφθορά, έπειτα από ένα διαδικτυακό κάλεσμα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις γίνονται πολύ σπάνια τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο καθώς αφότου ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σίσι, το 2014, διεθνείς οργανώσεις και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν πως ο Αιγύπτιος πρόεδρος ηγείται μιας καταστολής των αντιφρονούντων που δεν έχει προηγούμενο στην Αίγυπτο.

Δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το μικρό και σκορπισμένο πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε χθες βράδυ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, αλλά πολλοί νέοι άνθρωποι παρέμειναν στους δρόμους στο κέντρο του Καΐρου φωνάζοντας «Σίσι φύγε», δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Η αστυνομία συνέλαβε κάποιους από τους διαδηλωτές, πρόσθεσαν οι μάρτυρες.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν στην διαδήλωση στην πλατεία Ταχρίρ, όπου το 2011 ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

Μικρές διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αλεξάνδρεια, στο Σουέζ και στην πόλη Ελ Μαχάλα ελ Κούμπρα, περίπου 110χλμ βόρεια του Καΐρου, σύμφωνα με κατοίκους και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Η κρατική τηλεόραση δεν μετέδωσε τις διαδηλώσεις. Ένας τηλεπαρουσιαστής ενός φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού είπε ότι μια μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας για να τραβήξει βίντεο και σέλφι, πριν αποχωρήσει από το σημείο. Ένα άλλο φιλοκυβερνητικό δίκτυο μετέδωσε ότι η κατάσταση γύρω από την πλατεία Ταχρίρ ήταν ήρεμη.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις έγιναν έπειτα από καλέσματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως από έναν επιχειρηματία και ηθοποιό τον Μοχάμεντ Αλί, που ζει εξόριστος στην Ισπανία. Σε σειρά βίντεο του που έχουν γίνει viral, ο Αλί κάλεσε σε διαδηλώσεις για την απομάκρυνση του Σίσι από τον εξουσία, κατηγορώντας τον Αιγύπτιο πρόεδρο και τον αιγυπτιακό στρατό για διαφθορά.

Ο Σίσι διεύψευσε τις κατηγορίες ως «ψέματα και συκοφαντίες».

Βραζιλία - Παγκόσμια απεργία για το κλίμα AP

Σύνοδος ΟΗΕ για το Κλίμα

«Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε!», τόνισε χθες Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθυνόμενος στους ηγέτες του κόσμου που θέλουν να μιλήσουν στη Σύνοδο για το Κλίμα που διοργανώνει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη ο οργανισμός.

«Είναι σαν εισιτήριο», εξήγησε ο Γκουτέρες στη διάρκεια γεύματος με περίπου 15 δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ. «Ρωτήσαμε τις χώρες: έχετε θετικές εξελίξεις να ανακοινώσετε; Αν ναι, στείλτε μας ένα σημείωμα μίας σελίδας».

64 χώρες και η ΕΕ θα εκπροσωπηθούν στη σύνοδο αυτή, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο ΟΗΕ.

Στόχος της συνόδου που θα διαρκέσει όλη την ημέρα της Δευτέρας, μία ημέρα πριν την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι όσο δυνατόν περισσότερες χώρες να ανακοινώσουν την ενίσχυση των σχεδίων τους για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

«Πολύ σημαντικός» αριθμός κρατών αναμένεται να ανακοινώσουν τον στόχο τους για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050, επεσήμανε ο Γκουτέρες. Αυτή τη στιγμή μόνο περίπου 20 χώρες έχουν αναλάβει τη δέσμευση αυτή.

«Δεν θα έχουν λυθεί όλα στο τέλος της συνόδου», παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας. «Στόχος μου είναι να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι πλέον παρατηρεί «μία καμπή» στην κινητοποίηση υπέρ του κλίματος, κυρίως χάρη στις διαδηλώσεις των νέων κάθε Παρασκευή.

Εξάλλου ο Γκουτέρες υπεραμύνθηκε της απόφασής του να περιλάβει την Κίνα στην σύνοδο, την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να ανοίγει εργοστάσια παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα. Θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών της, τον Ουάνγκ Γι.

Κάποιες χώρες δεν ζήτησαν να μιλήσουν στη σύνοδο, ανάμεσά τους η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, που θα εκπροσωπηθούν από κάποιο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών τους.

Όμως 60 ηγέτες κρατών θα πάρουν τον λόγο και θα έχουν δικαίωμα να μιλήσουν επί τρία λεπτά. Ανάμεσά τους ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο Κενυάτης πρόεδρος Ουχούρου Κενυάτα, ο Κολομβιανός Ιβάν Ντούκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα