Πώς προσπαθεί να σωθεί από τους καύσωνες η πιο ζεστή πολιτεία των ΗΠΑ

Πώς προσπαθεί να σωθεί από τους καύσωνες η πιο ζεστή πολιτεία των ΗΠΑ
To στιγμιότυπο είναι από το Μπουργκός της Ισπανίας, σε ημέρα καύσωνα. Η λύση που βλέπετε, είναι αυτή που προωθείται στην Αριζόνα των ΗΠΑ. AP Photo/Alvaro Barrientos

Η σκιά των δέντρων μπορεί να 'ρίξει' τη θερμοκρασία του αέρα κατά 4.4 βαθμούς Κελσίου. Για αυτό και η εκ των πιο ζεστών πολιτειών των ΗΠΑ, η Αριζόνα αποφάσισε να βάλει δέντρα παντού. Ποιο είναι το πρόβλημα που υπάρχει.

Η Αριζόνα των ΗΠΑ είναι εκ των πολιτειών που αντιμετωπίζουν ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα ακραίων κυμάτων καύσωνα. Που στοιχίζουν ζωές και προκαλούν ανησυχητική ζήτηση ενέργειας. Το Vox επισκέφτηκε γειτονιές της πρωτεύουσας της πολιτείας (Φοίνιξ), με αφορμή την απόφαση των κυβερνώντων να επενδύσουν στον πιο απλό και αποτελεσματικό τρόπο που υπάρχει, ώστε να μετριαστεί η ζέστη: τα δέντρα.

Το μέσο βρέθηκε στον τόπο του ρεπορτάζ, ημέρα που το θερμόμετρο έδειχνε 44 βαθμούς Κελσίου. Όχι σε όλη την πόλη -κάποιες περιοχές ήταν πιο δροσερές, για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Για την ιστορία, πέρυσι η συγκεκριμένη πόλη είχε 37+ βαθμούς Κελσίου, για περισσότερες από 144 ημέρες. Όπως εξήγησαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, η κλιματική αλλαγή είναι ένας παράγοντας που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας. Ένας άλλος είναι η αστική ανάπτυξη.

Η Κοινότητα της Central City South -νότια του εμπορικού κέντρου, στο κέντρο της πόλης και κοντά στην έρημο Sonoran- είναι από τις πιο ζεστές περιοχές. Στα 12 χιλιόμετρα βόρεια υπάρχει μια εκ των πιο δροσερών. Πώς γίνεται αυτό;

Πρώτα θα δούμε κάποιες άλλες λεπτομέρειες.

To ατελείωτο μπετό ‘ψήνει’ και τον αέρα

Ο μέσος όρος εισοδήματος τετραμελούς οικογένειας στη γειτονιά Central City South, είναι στα 19.000 δολάρια. Αυτοκίνητο έχει το 23 με 28% του πληθυσμού -και ως εκ τούτου οι περισσότεροι εξαρτώνται από τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, στην πόλη. Γιατί;

Υπάρχει αυτοκινητόδρομος (δυτικά), σιδηροδρομική γραμμή (βόρεια) και αεροδρόμιο (ανατολικά), οπότε στην ουσία η γειτονιά περιστοιχίζεται από πολύ μπετό. Επιπροσθέτως, πολλοί δρόμοι δεν έχουν πεζοδρόμια, ενώ δεν υπάρχει σκιά σε πολλά μέρη, αφού δεν υπάρχουν πολλά δέντρα.

Η πόλη είναι σαν να σχεδιάστηκε για να ‘αιχμαλωτίζει’ τη ζέστη” εξηγεί η δημοσιογράφος, “οι δρόμοι είναι φαρδύς, τα κτίρια είναι επίπεδα, δίπλα στους δρόμους και έτσι δεν δημιουργούν σκιά. Επίσης, υπάρχουν πολλά ανοιχτά πάρκινγκ (οι θέσεις είναι τέσσερις, για κάθε αυτοκίνητο του Φοίνιξ). Έτσι, ο ήλιος ‘χτυπάει’ σε όλο αυτό το οδόστρωμα. Δεν ‘ψήνει’ μόνο όποιον τυχαίνει να περνάει, αλλά μεταφέρει τη θερμότητα στον αέρα -μέρα και νύχτα”.

Τι μπορεί να γίνει για να μετριαστεί η ζέστη, στις ‘καυτές’ πόλεις

Οι στέγες που επιτρέπουν την αντανάκλαση του ήλιου (που δεν είναι σκούρου χρώματος) μπορούν να βοηθήσουν κάπως -όπως αποδεικνύει θερμική εικόνα. Οι δρόμοι με χρώμα που δεν είναι σκούρο επίσης βοηθούν.

Παρ’ όλα αυτά, η σύγκριση όσων υπάρχουν στις πιο θερμές γειτονιές, με όσα γίνονται στις πιο δροσερές δείχνει ξεκάθαρα ότι η μεγάλη διαφορά δεν είναι οι μαύρες ή οι λευκές επιφάνειες, αλλά οι πράσινες. Δηλαδή, τα δέντρα.

Τα δέντρα είναι η μεταβλητή που συνδέει το χάρτη με τη ζέστη στις διάφορες περιοχές, με το χάρτη της φτώχειας. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η δροσερή συνέπεια των ανοιχτόχρωμων οροφών και οδοστρωμάτων είναι μικρότερη από εκείνη των δέντρων. Που επίσης, αποδεδειγμένα είναι εκ των καλύτερων τρόπων για να ‘νικηθεί’ η ζέστη στους αστικούς ιστούς”.

Πώς βοηθούν τα δέντρα στη ζέστη

Τα δέντρα μπορούν να μειώσουν τις θερμοκρασίες στις γειτονιές, με τρεις τρόπους:

  1. Η σκιά τους εμποδίζει την ηλιακή ακτινοβολία να ‘πέσει’ σε πλακόστρωτες επιφάνειες -όπως το σκυρόδεμα και η άσφαλτος-, που απορροφούν ενέργεια και την απελευθερώνουν ξανά στον αέρα, ως θερμότητα.
  2. Τα φύλλα τους τραβούν τη θερμότητα από την άμεση περιοχή, για να εξατμίσουν το νερό που αντλείται από το έδαφος.
  3. Όταν είμαστε κάτω από ένα δέντρο, αυτό προστατεύει το σώμα σας απευθείας από τις ακτίνες του ήλιου.

“Αν πάρουμε μια περιοχή που είναι γεμάτη με χώρους πάρκινγκ και κτίρια και καλύψουμε τουλάχιστον το 1/4 του χώρου με δέντρα, μπορούμε να ‘ρίξουμε’ τη θερμοκρασία του αέρα κατά 4.4 βαθμούς Κελσίου -όπως ανέφερε έρευνα που έκανε το Arizona State University.

Όσοι έχουν συνηθίσει τα καλοκαίρια με υγρασία, είναι δύσκολο να καταλάβουν πόση ανακούφιση προσφέρει η σκιά, σε συνθήκη ξηρής ζέστης”. H φωτογραφία που ακολουθεί, βοηθάει στην κατανόηση.

Θερμική εικόνα βοηθά να καταλάβουμε πόσο βοηθά η σκιά των δέντρων. Vox

 

Για τους λόγους που διαβάσατε, η πόλη του Φοίνιξ δέσμευσε πόρους για να φυτευτούν περισσότερα δέντρα. Ζητούμενο είναι να έχουν καλυφθεί με ‘θόλους’ από φύλλα -στο μίνιμουμ επίπεδο- όλες οι γειτονιές, έως το 2030 -στο πλαίσιο συμφωνίας με την American Forests, έναν εθνικό οργανισμό δέντρων.

“Υπάρχει ωστόσο, ένα πρόβλημα: έξω από τα πάρκα και κατά μήκους των μεγάλων δρόμων, τα αστικά δάση εξαρτώνται όχι από δημόσιoυς πόρους, αλλά από ιδιωτικούς. Αν γεμίσει ένας δρόμος που δεν έχει κάτι άλλο από μπετό, με δέντρα θα πρέπει οι κάτοικοι να φροντίζουν αυτά που είναι μπροστά από το σπίτι τους -αφού δεν είναι κάτι που υποχρεούται να κάνει η πόλη, στις κατοικήσιμες περιοχές.

Υπάρχουν εταιρίες που μπορούν να παρέχουν δωρεάν δέντρα στη δυτική ή την ανατολική πλευρά του κάθε σπιτιού (κάτι που θα μειώσει το λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 30% -από τη μικρότερη χρήση του κλιματιστικού). Αλλά την ίδια ώρα, θα προκύψει έξοδο με τη συντήρηση των δέντρων (μεταξύ άλλων, θα αυξηθεί ο λογαριασμός του νερού, ενώ θα χρειαστεί και κλάδεμα και ό,τι άλλο έχει ανάγκη το δέντρο, για να ‘ζήσει’).

Σε γειτονιές που ανήκουν στις φτωχές της πόλης (και όπου οι περισσότεροι είναι στο ενοίκιο), δεν είναι αυτή προτεραιότητα. Θα βοηθούσε πρόγραμμα που θα αναλάμβανε την ύδρευση, αλλά δεν υπάρχει”. Προς το παρόν, στην πιο ζεστή περιοχή του Φοίνιξ, δεν υπάρχουν σκίαστρα στις στάσεις των λεωφορείων. Ή πεζοδρόμια”.

Οπότε μολονότι πρόκειται για κάτι απλό, μπορεί να γίνει πολύ σύνθετο, όταν δεν υπάρχουν πολλά εκ των βασικών υποδομών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα