Πόσα μποφόρ αντέχουν οι τέντες του σπιτιού σου;
Διαβάζεται σε 4'Δεν είναι καιρός για περιττά έξοδα. Ας δούμε λοιπόν, πόσα μποφόρ αντέχουν οι διαφορετικοί τύποι τεντών που υπάρχουν στην Ελλάδα και ποια ‘έκδοση’ είναι η πιο ανθεκτική.
- 27 Νοεμβρίου 2023 13:14
H κακοκαιρία Bettina έπληξε τη χώρα μας το Σάββατο 25/11 και έμεινε κοντά μας έως το απόγευμα της Κυριακής 26/11.
Μας έφερε θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας.
Δέντρα έπεσαν, ο απόπλους απαγορεύτηκε από τα λιμάνια και οι τέντες των διαμερισμάτων ‘δοκιμάστηκαν’.
Κάποιες ‘παραδόθηκαν’ στα μποφόρ που έφτασαν έως τα 7.
Μια βόλτα στους δρόμους της πόλης θα σας πείσει πως είναι πολλοί εκείνοι που δεν ανεβάζουν τις τέντες, τις ημέρες που έχει πολύ αέρα. Άλλοι τις έχουν μονίμως κατεβασμένες. Είτε έχει ήλιο, είτε βρέξει, είτε χιονίσει.
Επειδή δεν είναι καιροί για περιττά έξοδα, το NEWS 24/7 επικοινώνησε με τον κύριο Βασίλη Μακρή, εκπρόσωπο του Σωματείου Τεντοποιών Βορείου Ελλάδος για να μας μιλήσει για την αντοχή του προϊόντος που προορίζεται για σκίαση.
Κατ’ αρχάς μας είπε πως «τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε εμπίπτουν στις απαιτήσεις της σήμανσης CE ή αλλιώς Δήλωση Επιδόσεων».
Αυτό βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σημαίνει πως τα προϊόντα έχουν ελεγχθεί από τον κατασκευαστή και θεωρούνται ότι πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος.
«Η τέντα προορίζεται για την σκίαση του χώρου. Δεν πρέπει να είναι κατεβασμένη στο χαλάζι, το χιόνι, την έντονη βροχόπτωση και αέρα ανώτερο της κατηγορίας που αναφέρεται στη σήμανση CE» λέει ο κύριος Μακρής.
«Το διεθνές πρότυπο, οι προδιαγραφές που υπάρχουν για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις τέντες με αντηρίδες, αναφέρουν πως αντέχουν έως και τα 5 μποφόρ».
Όπου αντηρίδες, η λέξη σημαίνει ‘στήριγμα’. Σε έκδοση τέντας, είναι ο σταθερός βραχίονας πάνω στον οποίον είναι περασμένο το πανί της τέντας. Ο χειρισμός μπορεί να γίνεται χειροκίνητα ή ηλεκτροκίνητα.
Τελευταία διατίθενται και τέντες με αντηρίδες που κλείνουν αυτόματα, όταν ο αέρας φτάνει στα 3 μποφόρ.
Ποια είναι η αντοχή των τεντών με βραχίονες
Πέραν των τεντών με πτυσσόμενους βραχίονες, υπάρχουν κι αυτές που τοποθετούνται σε σταθερή βάση: δηλαδή, αυτές με βραχίονες.
Όπως λέει ο κύριος Μακρής «δεν υπάρχουν διεθνή πρότυπα για αυτήν την περίπτωση. Πρόκειται για ελληνική πατέντα και ως εκ τούτου δεν έχουν γίνει μετρήσεις -δεν έχουν ανεμοποιηθεί. Το βέβαιο είναι ότι είναι πιο ανθεκτικές από αυτές με τις αντηρίδες».
Ποια είναι η αντοχή της κάθετης τέντας
Οι κάθετες τέντες λέγονται τέντες ριντό. Η πιο διαδεδομένη έκδοση είναι η διάφανη αντιανεμική ζελατίνα που επιτρέπει την προστασία, όπως διατηρούμε την οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Αυτή αντέχει έως τα 6 μποφόρ.
Τι κάνουμε αν σκιστούν οι ραφές της τέντας
Εάν τυχόν αποφασίζουμε να μη σηκώσουμε τις τέντες, μολονότι γνωρίζουμε πως θα έχει πολλά μποφόρ (πέραν των 5), είναι σημαντικό να τις ασφαλίζουμε τεντωμένες (να μην είναι εκτός ασφάλειας), ώστε να μην χτυπούν πάνω στους βραχίονες ή στα κάγκελα.
Κάτι που μπορεί να προκαλέσει φθορές και ατυχήματα.
Εάν σκιστούν οι ραφές (στο σημείο όπου περνάει ο σταθερός βραχίονας, στο κάτω άκρο της τέντας) είναι εφικτή η επιδιόρθωση.
Στις τέντες με αντηρίδες, αφαιρείται το ύφασμα και η επισκευή γίνεται στο εργαστήριο.
Στις τέντες με τους βραχίονες, γίνεται επί τόπου.
Αν σκιστεί σε άλλο σημείο η τέντα, επίσης υπάρχει η περίπτωση επιδιόρθωσης -εάν η καταστροφή δεν είναι ολική.
Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε
Όταν έχει πολύ αέρα, οι ειδικοί συνιστούν να αφαιρούμε τη μανιβέλα από τον ειδικό κρίκο του μηχανισμό της τέντας, καθώς μπορεί να παρασυρθεί και να προκαλέσει ζημιές και ατυχήματα.
Συστήνεται να μην μαζεύουμε τις τέντες, εάν είναι βρεγμένες (για την αποφυγή δημιουργίας μούχλας) και να μην τις ανεβοκατεβάζουμε διαρκώς, αν είναι βρώμικες (η συσσωρευμένη σκόνη προκαλεί φθορές με την τριβή).
Εν τω μεταξύ, η λειτουργία σε συνθήκες παγετού μπορεί να τις καταστρέψει.
Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι τονίζουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σκληρά καθαριστικά. Αρκεί το χλιαρό νερό με λίγο καθαριστικό πιάτων.
Σε συνθήκες έντονης κακοκαιρίας, οι τέντες με αντηρίδες πρέπει να είναι περασμένα στις ασφάλειες που διαθέτουν. Οι τέντες με βραχίονες πρέπει να μαζεύονται πλήρως.