Startupers μετατρέπουν CO2 που συλλέγουν από τον ουρανό σε διαμάντια

Startupers μετατρέπουν CO2 που συλλέγουν από τον ουρανό σε διαμάντια
shutterstock

Μπορούν τα διαμάντια να "σώσουν" τον πλανήτη από την ατμοσφαιρική ρύπανση; Κάθε καράτι υπολογίζεται ότι απομακρύνει 20 τόνους αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα.

Ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες φαίνεται να στρέφονται προς την αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ειδικά μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ και την αναγωγή ου ζητήματος αυτού ως πρωτεύον στην ατζέντα του.

Η νέα πρόκληση στην οποία εστιάζουν σήμερα αφορά στην άμεση απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Η ιδέα της συλλογής CO2 από τον ουρανό και η παγίδευση του σε πολύτιμα προϊόντα πριν η υπερθέρμανση του πλανήτη ενταθεί περεταίρω είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική στρατηγική μάρκετινγκ, ειδικά για μια βιομηχανία που πουλά πολύτιμα αντικείμενα που, όπως λέει, διαρκούν “για πάντα”.

Το παγκόσμιο εμπόριο διαμαντιών, είναι λοιπόν αυτό που έρχεται να ρίξει “προστατευτικό δίχτυ” πάνω από τον πλανήτη και να βοηθήσει στην απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα;

Αποτελούμενη από εταιρείες πολύτιμων λίθων αξίας περίπου 76 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η βιομηχανία των διαμαντιών έχει ξεπεράσει μια πολυτάραχη ιστορία 150 χρόνων που συνοδεύεται από αναρίθμητες καταγγελίες για περιβαλλοντικές καταστροφές και ανθρώπινη εκμετάλλευση.

Σήμερα, δύο εταιρείες πωλούν διαμάντια κατασκευασμένα σε εργαστήριο από CO2 που κάποτε κυκλοφορούσε στην ατμόσφαιρα.

Το ύψος των πωλήσεων από μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να είναι εντυπωσιακό, αναφέρει το Scientific American. Όπως εξήγησε πρόσφατα σε δημοσιογράφο του περιοδικού Vogue ο Ryan Shearman, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας με έδρα τη Νέα Υόρκη, “κάθε καράτι ενός διαμαντιού αφαιρεί 20 τόνους CO2”. ΑΠερισσότερο, δηλαδή, από ό, τι παράγει ο μέσος άνθρωπος σε ένα χρόνο.

Ο Shearman μάλιστα προχώρησε την παραπάνω σκέψη, λέγοντας ότι “με την αγορά ενός διαμαντιού 2 καρατίωνουσιαστικά αντισταθμίζετε 2 ½ χρόνια της ζωής σας”.

Μπορεί η Φύση να χρειάζεται ένα δισεκατομμύριο χρόνια για να φτιάξει διαμάντια, τα οποία σχηματίζονται σε βράχους, ο ίδιος, εξήγησε σε άλλη συνέντευξή του στο E&E News, πως έχει αναπτύξει μια διαδικασία – για την οποία εκκρεμεί και δίπλωμα ευρεσιτεχνίας – που μπορεί να φτιάξει μια παρτίδα διαμαντιών σε ένα εργαστήριο μέσα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες.

Σε αντίθεση με άλλα διαμάντια που κατασκευάστηκαν σε εργαστήριο, η διαδικασία ξεκινά με το CO2 που απομακρύνεται από τον αέρα. Το αέριο υφίσταται χημική αντίδραση όπου υπόκειται σε υψηλή πίεση και εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Όλα αυτά δημιουργούνται χρησιμοποιώντας ηλιακή, αιολική ή υδραυλική ενέργεια.

Η Aether πουλάει τα διαμάντια της από τις αρχές του έτους σε τιμές που κυμαίνονται από 7.000 δολάρια για ένα δαχτυλίδι έως περίπου 40.000 δολάρια για σκουλαρίκια.

Η Aether έχει μάλιστα ήδη και ανταγωνιστή, μια βρετανική εταιρεία με το όνομα Skydiamond που ιδρύθηκε από τον Ντέιλ Βινς, επιχειρηματία και, όπως αυτοαποκαλείται, περιβαλλοντολόγο, ο οποίος είπε ότι πέρασε πέντε χρόνια ερευνώντας πώς να φτιάξει αυτό που αποκαλεί τα πρώτα “διαμάντια μηδενικού αποτυπώματος” στον κόσμο.

Όπως αναφέρει, έχει στη διάθεσή του πολλές φωτογραφίες από την παραδοσιακή βιομηχανία διαμαντιών, με ιστορικό παιδικής εργασίας και χαμηλών μισθών στις γυναίκες, ενώ επισημαίνει πως τα ορυχεία διαμαντιών έχουν σημαδέψει τη Γη και έχουν καταστρέψει την άγρια ζωή. Υποστηρίζει ότι η έλλειψη κανονισμών έχει προωθήσει εμφύλιους πολέμους στην Αφρική, τις ξακουστές ιστορίες για τα “ματωμένα διαμάντια”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα