Super SOS σχέδιο για την ενέργεια
Με αφορμή το σχέδιο SOS του Υπουργείου Ενέργειας που περιλαμβάνει μερικά έκτακτα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας η Greenpeace, μέσω του NEWS 24/7, παρουσιάζει προτάσεις για ένα Super SOS σχέδιο.
- 05 Αυγούστου 2022 06:39
Σημείωση: Ακολουθεί κείμενο σαρκαστικού περιεχομένου
Με αφορμή το σχέδιο SOS του Υπουργείου Ενέργειας που περιλαμβάνει μερικά έκτακτα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, το πάμε ένα βήμα παραπέρα και συνεισφέρουμε με προτάσεις για ένα Super SOS σχέδιο.
- Βρίσκουμε το μέτρο για μείωση του οδοφωτισμού κατά 1 λάμπα ανά 10 κολώνες μη φιλόδοξο. Αντιπροτείνουμε την αφαίρεση 9 λαμπών ανά 10 κολώνες, αφού ο κόσμος έχει φακό στο κινητό του.
- Αντί να σβήνουμε μερικές ώρες μόνο τα φώτα καλλωπισμού και μνημείων, προτείνουμε με τη δύση του ήλιου να μην ανάβουν καν. Ο φωταγωγημένος Παρθενώνας υπάρχει διαθέσιμος σε φωτογραφίες στο Google.
- Το “πάγωμα” της απολιγνιτοποίησης μπορεί να αποφευχθεί άνετα αν ακυρώσουμε εντελώς την απολιγνιτοποίηση. Καταντάει κουραστικό και μη αποδοτικό να πηγαίνουμε από αναβολή σε αναβολή.
Το αγαπημένο μας μέτρο για το οποίο δεν έχουμε κανένα αρνητικό σχόλιο είναι οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος!
Στο ίδιο πνεύμα συνιστούμε τα παρακάτω:
- Απαγόρευση κατοχής φούρνου ή στην περίπτωση που υπάρχει ήδη, χρήση μόνο 1 φορά τη βδομάδα.
- Αγορά καινούργιων ρούχων αντί χρήσης του πλυντηρίου.
- Ολική διακοπή ρεύματος σε ανθρώπους που δέχονται να ζήσουν χωρίς ηλεκτρισμό. Μετακίνησή τους σε σπηλιά με κρατικά έξοδα.
- Παντεσπάνι αντί για ψωμί.
Σαρκασμός τέλος:
Η ανάγκη μείωσης της εξάρτησής μας από το αέριο, και όχι μόνο αυτού που προέρχεται από τη Ρωσία, είναι δεδομένη. Πέρα από τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ένα αποδοτικό και πιο σωστό μέτρο εκκίνησης.
Ωστόσο, πριν καταφύγουμε σε μέτρα παλαιάς κοπής που απλώς συνδέουν την εξοικονόμηση με τη στέρηση, καλό είναι να γίνουν τα βασικά. Οι καταναλωτές ήδη σηκώνουν το βάρος της ενεργειακής κρίσης μέσω των λογαριασμών ρεύματος, του πληθωρισμού και των ακριβών καυσίμων. Αντί λοιπόν ως κράτος να τους αφήσουμε χωρίς ρεύμα, ας τους δώσουμε ένα σπίτι που να μην χρειάζεται τόση ενέργεια ή το δικό τους φωτοβολταϊκό ή ας τους στηρίξουμε στη δημιουργία και λειτουργία μιας ενεργειακής κοινότητας ή ας επιλέξουμε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας έναντι του αερίου.
Η πραγματική λίστα με τις προτάσεις μας είναι μακριά. Και διαθέσιμη στους αρμόδιους φορείς, αφού φροντίζουμε να τους κοινοποιούμε κάθε μελέτη ή λύση που δημοσιεύουμε. Η ιστορία θα δείξει ποιον δρόμο θα πάρουμε ως χώρα.
ΥΓ: Ψάξου μόνος σου αν χάνεις κι εσύ την εμπιστοσύνη σου.
** Η Σάντυ Φαμελιάρη είναι υπεύθυνη προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή, ελληνικό γραφείο Greenpeace