“Θνησιγενή” κυβέρνηση μειοψηφίας 149 βουλευτών βλέπουν στη ΝΔ μετά τις Πρέσπες
Γαλάζια στελέχη εκτιμούν ότι με την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών χάθηκε ακόμη και η “ψευτοδεδηλωμένη” που πήρε ο Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω Ζουράρι- Κόκκαλη.
- 25 Ιανουαρίου 2019 19:14
Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να πέρασε με 153 ψήφους, ωστόσο στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι κατά την ψηφοφορία αυτή στην πραγματικότητα αναδείχθηκε πως δεν υπάρχει επί της ουσίας κυβερνητική πλειοψηφία.
“Χάθηκε ακόμη και η ψευτοδεδηλωμένη που πήρε ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα” έλεγαν γαλάζια στελέχη. Εκτιμούσαν ειδικότερα πως το γεγονός ότι δύο βουλευτές, ο Κώστας Ζουράρις και ο Βασίλης Κόκκαλης που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης πριν μία εβδομάδα, δεν ψήφισαν σήμερα τη συμφωνία των Πρεσπών καταδεικνύει ότι η χώρα έχει πλέον μια θνησιγενή κυβέρνηση μειοψηφίας 149 βουλευτών.
Ούτως ή άλλως εξαρχής η ΝΔ είχε κάνει λόγο για “κυβέρνηση- κουρελού” και κατήγγειλε ότι η συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκε από μία ετερόκλητη και περιστασιακή κοινοβουλευτική συμμαχία. Πλέον, παράλληλα με την κριτική ως προς την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών αυτής καθεαυτής (τις συνέπειες της οποιας ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεσμεύεται να αμβλύνει εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός, μη εγκαταλείποντας το όπλο του βέτο κατά τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ), η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να σφυροκοπά τον Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλοντας ότι δεν έχει ουσιαστικά πλειοψηφία. Και θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να αξιοποιήσει τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας, την οποία επέλεξε να μην “κάψει” τη δεδομένη στιγμή.
Ο βασικός λόγος βέβαια που τελικά ο κ.Μητσοτάκης απέρριψε τις εισηγήσεις για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ήταν η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι θα ψήφιζε υπέρ. Κάτι που θα θόλωνε το αφήγημα της ΝΔ περί συναινετικού και σκηνοθετημένου διαζυγίου του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον κ.Τσίπρα. Στην περίπτωση δε που ο χρόνος τον οποίο θα δώσει ο υπό παραίτηση Θανάσης Παπαχριστόπουλος στον κ.Καμμένο προκειμένου ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να βρει τρόπο να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα, αποδειχθεί ότι θα φέρει μία λύση με την ανοχή ή σε συνεννόηση με το ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιον ότι η ΝΔ θα καταγγείλει και πάλι “στημένο παιχνίδι” μεταξύ των δύο πρώην κυβερνητικών εταίρων.