Το διαβολικό τεθωρακισμένο σκαθάρι που είναι σχεδόν άτρωτο
Το μυστικό του εντόμου που μπορεί να εμπνεύσει τους μηχανικούς. Το πατάει ακόμα και αυτοκίνητο και δεν παθαίνει απολύτως τίποτα.
- 23 Οκτωβρίου 2020 08:02
Τα σχεδιαστικά μυστικά ενός σχεδόν άφθαρτου εντόμου ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες. Το εν λόγω έντομο, με την ευφάνταστη ονομασία διαβολικό τεθωρακισμένο σκαθάρι (Phloeodes diabolicus) μπορεί να πατηθεί από αυτοκίνητο και να μην πάθει απολύτως τίποτα.
Η ικανότητά του να αντέχει σε τεράστιες πιέσεις που θα μπορούσαν να συντρίψουν οποιοδήποτε άλλο σκαθάρι μπορεί να εμπνεύσει τους μηχανικούς να αντιγράψουν τα “μυστικά” του.
Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν μερικούς από τους μικρότερους οργανισμούς σε δομές που είναι εξαιρετικά ισχυρές. Ένα από αυτά είναι το συγκεκριμένο έντομο, που βρίσκεται κυρίως στη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής κάτω από το φλοιό σκληρών ξύλων και των κωνοφόρων δέντρων.
Το σκαθάρι αντέχει στα τσιμπήματα των αρπακτικών και σε δυνάμεις έως και 39.000 φορές το βάρος του, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature. Για να γίνει κατανοητό, ένα άτομο 82 κιλών θα πρέπει να αντέξει πάνω από 3,1 εκατομμύρια κιλά βάρους για να επιτύχει το ίδιο κατόρθωμα.
“Είναι ένα επίγειο σκαθάρι, οπότε δεν είναι ελαφρύ και γρήγορο, αλλά μοιάζει περισσότερο με ένα μικρό τανκ”, δήλωσε ο κύριος ερευνητής και συγγραφέας της έρευνας, David Kisailus, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Irvine. “Αυτή είναι η προσαρμογή του: Δεν μπορεί να πετάξει μακριά, οπότε απλώς παραμένει και αφήνει την ειδικά σχεδιασμένη πανοπλία του να δεχτεί την επίθεση έως ότου ο εχθρός εγκαταλείψει”.
Φασματοσκοπική εξέταση αποκάλυψε ότι το μυστικό του έγκειται στην αρχιτεκτονική των ελύτρων του. Το σκαθάρι έχει χάσει την ικανότητά του να πετά και τα έλυτρα λειτουργούν περισσότερο πλέον ως ασπίδα. Τα πτερύγιά του αποτελούνται από μια συνδυασμό χιτίνης και πρωτεΐνης, με περίπου 10% περισσότερη πρωτεΐνη σε σύγκριση με ένα ελαφρύτερο σκαθάρι.
Τα δύο έλυτρα ενώνονται σαν κομμάτια ενός παζλ. Αυτό το συνδεόμενο σημείο θεωρητικά έπρεπε να κούμπωνε στο λεπτότερο μέρος, στο συγκεκριμένο σκαθάρι όμως όχι. Αυτό το σημείο, επίσης, έπρεπε να ήταν το αδύναμο σημείο του ωστόσο σε αυτό το έντομο ενώνονται με μία “ραφή” κατά μήκος της κοιλιάς του, δημιουργώντας έναν εξωσκελετό μεγάλης αντοχής.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr