Το τοξικό νέφος στο Πακιστάν είναι τόσο πολύ που φαίνεται από το διάστημα
Διαβάζεται σε 5'Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τα επίπεδα ρεκόρ πυκνής, τοξικής αιθαλομίχλης που έχουν σκεπάσει το ανατολικό Πακιστάν και τη βόρεια Ινδία από τον περασμένο μήνα.
- 11 Νοεμβρίου 2024 16:14
Ένα τεράστιο σύννεφο γκρίζου νέφους καλύπτει την επαρχία Παντζάμπ του Πακιστάν και εκτείνεται ανατολικά στην Ινδία, πάνω από την πρωτεύουσα Νέο Δελχί και πέρα από αυτήν, δείχνουν δορυφορικές εικόνες από το NASA Worldview.
Η ρύπανση έχει αναγκάσει τις αρχές του Πακιστάν να προχωρήσουν στο κλείσιμο των σχολείων και των δημόσιων χώρων, καθώς το τοξικό νέφος απειλεί την υγεία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Εικόνες από τις πακιστανικές πόλεις Λαχόρη και Μουλτάν αυτό το Σαββατοκύριακο δείχνουν τη σκοτεινή ομίχλη να καταπίνει δρόμους και να εμποδίζει τη θέα των κτιρίων.
Η ρύπανση στην περιοχή αυξάνεται κάθε χειμώνα, όταν μια κίτρινη ομίχλη από τις καύσεις γεωργικών αποβλήτων και τις εκπομπές εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, δημιουργεί ένα απόκοσμο σκηνικό και καλύπτει τον ουρανό. Η ποιότητα του αέρα επιδεινώνεται το χειμώνα επειδή ο ψυχρότερος και ξηρότερος αέρας παγιδεύει τη ρύπανση, αντί να την απομακρύνει, όπως κάνει ο θερμός αέρας όταν ανεβαίνει.
Αν και οι μεγάλες πόλεις της Νότιας Ασίας υποφέρουν κάθε χρόνο από το δηλητηριώδες νέφος, οι αξιωματούχοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Πακιστάν, της Λαχόρης, χαρακτήρισαν τη φετινή περίοδο “πρωτοφανή“.
Ο δείκτης ποιότητας του αέρα σε τμήματα του Παντζάμπ, της πολυπληθέστερης επαρχίας του Πακιστάν με 127 εκατομμύρια κατοίκους, ξεπέρασε το 1.000 πολλές φορές την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την IQAir, η οποία παρακολουθεί την παγκόσμια ποιότητα του αέρα. Σημειώνεται πως μία ένδειξη πάνω από 300 θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία.
Στην πόλη Μουλτάν του Παντζάμπ τη Δευτέρα, η μέτρηση για τον μικρότερο και πιο επικίνδυνο ρύπο, τα PM2,5, ήταν πάνω από 110 φορές υψηλότερη από τα ασφαλή επίπεδα που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Όταν εισπνέονται, τα PM2.5 ταξιδεύουν βαθιά στον πνευμονικό ιστό και από εκεί μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδιο προέρχονται από πηγές όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, οι καταιγίδες σκόνης και οι πυρκαγιές, και έχει συνδεθεί με άσθμα, καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, καρκίνο και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, καθώς και με γνωστικές διαταραχές στα παιδιά.
Τα νοσοκομεία και οι κλινικές στο Πακιστάν έχουν κατακλυστεί από ασθενείς που υποφέρουν από τις επιπτώσεις της ρύπανσης, με τους αξιωματούχους υγείας του Παντζάμπ να δηλώνουν ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί για αναπνευστικές παθήσεις σε περιοχές που πλήττονται από το νέφος, σύμφωνα με το Associated Press.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος του Πακιστάν δήλωσε την Κυριακή ότι υπήρξε “μια άνευ προηγουμένου αύξηση του αριθμού των ασθενών με πνευμονικές και αναπνευστικές παθήσεις, αλλεργίες, ερεθισμό των ματιών και του λαιμού” στις περιοχές Faisalabad, Multan και Gujranwala, όπου τα μέσα επίπεδα ποιότητας του αέρα ήταν “ανησυχητικά επικίνδυνα”.
Τα σχολεία και τα κυβερνητικά γραφεία είχαν ήδη διαταχθεί να κλείσουν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, μεταξύ άλλων και στην πρωτεύουσα της επαρχίας Λαχόρη. Την Παρασκευή, οι αρχές του Παντζάμπ έκλεισαν όλα τα πάρκα, τις παιδικές χαρές, τα μουσεία, τους ζωολογικούς κήπους και τους ιστορικούς χώρους σε 18 περιφέρειες για 10 ημέρες.
Οι νέοι περιορισμοί τη Δευτέρα επέκτειναν την απαγόρευση σε όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των υπαίθριων αθλητικών εκδηλώσεων, των εκθέσεων, των φεστιβάλ και των υπαίθριων γευμάτων σε εστιατόρια, σε τέσσερις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λαχόρης. Οι αγορές, τα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα θα πρέπει να κλείσουν έως τις 8 μ.μ. (τοπική ώρα), με εξαίρεση τα φαρμακεία, τα πρατήρια καυσίμων και τα καταστήματα βασικών τροφίμων και ιατρικών ειδών, σύμφωνα με την EPA.
Οι νέοι περιορισμοί έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσουν τους ανθρώπους στα σπίτια τους και να αποφύγουν περιττές μετακινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία τους, δήλωσε στο AP ο Sajid Bashir, εκπρόσωπος της EPA.
Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως αναφέρει το CNN. Η ατμοσφαιρική ρύπανση από ορυκτά καύσιμα σκοτώνει 5,1 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ τον Νοέμβριο του 2023. Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από τις συνδυασμένες επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής και οικιακής ρύπανσης.
Η κλιματική κρίση θα επιδεινώσει τη ρύπανση, καθώς η ακραία ζέστη γίνεται πιο σοβαρή και συχνή, λένε οι επιστήμονες. Η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα καιρικά φαινόμενα, οδηγώντας σε αλλαγές στον άνεμο και τις βροχοπτώσεις, οι οποίες επηρεάζουν επίσης τη διασπορά των ρύπων.