Το WWF Hellas “μιμείται” τη φύση και δίνει ξανά ζωή στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Το WWF Hellas “μιμείται” τη φύση και δίνει ξανά ζωή στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου
Αναδάσωση του Εθνικού Δρυμού Σουνίου WWF

Το NEWS 24/7 συνόδευσε το WWF Ελλάς στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου όπου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την εξέλιξη της πρότυπης αναδάσωσης και να βοηθήσει να φυτευτούν τα τελευταία δέντρα της πρώτης φάσης.

Κάθε καλοκαίρι η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με καταστροφικές -και ενίοτε φονικές- πυρκαγιές που αφήνουν πίσω τους εικόνες καταστροφής και εμάς να εξοικειωνόμαστε όλο και περισσότερο με τις εκτεταμένες περιόδους καύσωνα και ξηρασίας που κάθε χρόνο γίνονται και χειρότερες.

Αν ένα θέαμα δεν πρόκειται όμως ποτέ να συνηθίσουν τα μάτια μας, αυτό είναι σίγουρα των καμμένων δασικών εκτάσεων που δυστυχώς υπάρχουν ακόμη γύρω μας.

Ανάμέσα τους και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, ο μικρότερος Εθνικός Δρυμός της χώρας, που αποτελεί μία πανέμορφη φυσική περιοχή κοντά στη πρωτεύουσα και συγκεντρώνει μεγάλο ιστορικό και γεωλογικό ενδιαφέρον, καθώς από την αρχαιότητα στα λατομεία της περιοχής εξορύσσονταν πλούσια μεταλλεύματα.

Ένας μυστικός παράδεισος για σπηλαιολόγους και αναρριχητές, που μέσα στην τελευταία δεκαετία είχε την ίδια “τύχη” με τις περιοχές που ήρθαν αντιμέτωπες με τον πύρινο εφιάλτη.

Το 2012 η πυρκαγιά έκαψε 55.000 στρέμματα κυρίως μικτού δάσους Χαλεπίου πεύκης, ενώ το 2021, για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια, η φωτιά έκαψε 8.500 στρέμματα μέσα στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να αναγεννηθεί φυσικά.

Πρότυπη αναδάσωση από το WWF Ελλάς στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου NEWS 24/7


Το NEWS 24/7 συνόδευσε το WWF Ελλάς στη δασική έκταση 200 στρεμμάτων πάνω από το χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου μία έκταση που τους τελευταίους δύο περίπου μήνες, μετατράπηκε σε πεδίο δράσης για εκατοντάδες εθελοντές που ένωσαν τις δυνάμεις τους με το WWF για έναν κοινό σκοπό: να σώσουν τη συγκεκριμένη έκταση από την ερημοποίηση και να συμβάλλουν ενεργά στην αποκατάσταση και δημιουργία ενός νέου δάσους ανθεκτικού στις πυρκαγιές που παράλληλα, θα βελτιώσει σημαντικά και τη βιοποικιλότητα του τοπικού οικοσυστήματος.

Πρότυπη αναδάσωση από το WWF Ελλάς στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου NEWS 24/7

Η συγκεκριμένη δράση αποκατάστασης που υλοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, καθώς και υποστηρικτών του WWF Ελλάς, χαρακτηρίζεται ως πρότυπη, για μια σειρά από λόγους που αφορούν τόσο τον σχεδιασμό και υλοποίηση της δράσης, με βάση επιστημονικά κριτήρια, όσο και την οργανωμένη εμπλοκή εκπαιδευμένων πολιτών- εθελοντών.

Ένας από τους λόγους αυτούς είναι και το ότι εφαρμόστηκε μια καινοτόμα προσέγγιση φύτευσης, με μίξη κωνοφόρων και πλατύφυλλων ειδών που προϋπήρχαν στην περιοχή (π.χ. βελανιδιές, χαρουπιές, κουτσουπιές). Η ποικιλία/ μίξη των διαφορετικών αυτών ειδών αναμένεται να οδηγήσει όχι μόνο σε βελτίωση της βιοποικιλότητας και την ανάδειξη των αισθητικών λειτουργιών του νέου δάσους, αλλά και να καταστήσει το δάσος ανθεκτικότερο στη φωτιά, περιορίζοντας τόσο την ένταση, όσο και τη μετάδοση της.

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Γεωργιάδης, υπεύθυνος δράσεων δασικής διαχείρισης στο WWF Ελλάς: “Η κλιματική κρίση οδηγεί σε συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης πυρκαγιές. Σε ένα περιβάλλον που οι δασικές εκτάσεις που χρήζουν τεχνητής αποκατάστασης αυξάνονται διαρκώς, κανένα φυτό δεν πρέπει να πηγαίνει ‘χαμένο’ και άρα οι μέθοδοι καθώς και οι εργασίες φύτευσης και συντήρησης θα πρέπει να είναι οι ιδανικές. Προσπαθούμε έτσι ώστε να σωθεί η έκταση από την ερημοποίηση και να συμβάλλουν ενεργά στην αποκατάσταση και δημιουργία ενός νέου δάσους ανθεκτικού στις πυρκαγιές που παράλληλα, θα βελτιώσει σημαντικά και τη βιοποικιλότητα του τοπικού οικοσυστήματος”.

Πρότυπη αναδάσωση από το WWF Ελλάς στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου NEWS 24/7

Σημαντικό ρόλο σε μία τέτοια δράση παίζει και η εκπαίδευση των εθελοντών που συνδράμουν προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία των φυτεύσεων.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα τη WWF Ελλάς ήταν μεγάλη. Συνολικά, το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022, περισσότεροι από 300 εθελοντές συμμετείχαν ανά ομάδες σε 6 δράσεις σποροσυλλογής και σε 11 δράσεις αναδάσωσης, δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό. Έμπειροι επιστήμονες από το προσωπικό του WWF φρόντιζαν να εκπαιδεύσουν τους εθελοντές, πριν από κάθε δράση, ενώ κατά τη διάρκεια των φυτεύσεων, ήταν πάντα δίπλα τους για να τους παρέχουν επιπλέον οδηγίες, αλλά και υποστήριξη, διασφαλίζοντας έτσι στο μέγιστο την επιβίωση των φυτών που φυτεύτηκαν στην αναδάσωση.

Ο ενθουσιασμός και το πάθος των εθελοντών ξεπέρασε τις προσδοκίες και μέσα σε δύο μήνες φυτεύτηκαν στην περιοχή συνολικά 1.500 φυτά. Την προσπάθεια των εθελοντών ολοκλήρωσαν επαγγελματίες δασολόγοι, με αποτέλεσμα στην περιοχή να έχουν φυτευτεί έως το τέλος Δεκεμβρίου συνολικά 15.000 φυτά.

Συγκεκριμένα, φυτεύτηκαν 14 διαφορετικά είδη δέντρων και θάμνων, εκ των οποίων 70% ήταν πλατύφυλλα (ήμερη βελανιδιά, χνοώδης δρυς, χαρουπιά, κουτσουπιά, μελικουκιά, δάφνη, κ.ά.) και 30% κωνοφόρα (χαλέπιος πεύκη και κυπαρίσσι). Η καινοτόμα αυτή προσέγγιση μίξης διαφορετικών ειδών αναμένεται να βελτιώσει τη βιοποικιλότητα στη συγκεκριμένη περιοχή και να συμβάλλει σημαντικά στην πυρανθεκτικότητα του νέου δάσους που θα προκύψει.

Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής, και ειδικότερα την αρχαιολογική αξία στην περιοχή αποκατάστασης, λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, για την προστασία των αρχαιολογικών ευρημάτων, προσαρμόζοντας κατάλληλα το σχέδιο φύτευσης. Όπως επισημαίνει η Μαρία Στάθη, υπεύθυνη αρχαιολόγος, “η περιοχή παρουσιάζει έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς παρατηρείται ανθρώπινη δραστηριότητα από τη νεολιθική εποχή αφού έχουμε ανακαλύψει κεραμικά του 6.000 πΧ. Κατόπιν η περιοχή ήταν το λατομείο της κλασικής αρχαιότητας με πλήθος εργαστηρίων, λατομείων, κατοικιών, τάφων κλπ. Γι’ αυτό και ήταν απαραίτητη μία ιδιαίτερη προσοχή σε σχέση με την σημαντική πολιτιστική αξία του τόπου”.

Πρότυπη αναδάσωση από το WWF Ελλάς στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου NEWS 24/7

Όπως αναφέρει το WWF, η πρώτη φάση του έργου που αφορούσε τις φυτεύσεις ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθούν δράσεις συντήρησης των φυτών πάντα με τη βοήθεια των εθελοντών, οι οποίοι θα κληθούν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των λάκκων, τη λίπανση, το βοτάνισμα και το πότισμα των φυτών.

Το έργο θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των φυτών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα