WWF: Πώς ο τελευταίος πληθυσμός φυσητήρων στην Ανατολική Μεσόγειο απειλείται από τη ναυτιλιακή κίνηση

WWF: Πώς ο τελευταίος πληθυσμός φυσητήρων στην Ανατολική Μεσόγειο απειλείται από τη ναυτιλιακή κίνηση
istock

Όταν δύο κόσμοι συγκρούονται. Ένα κείμενο με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φαλαινών

Πώς συνδέεται η Ελληνική τάφρος, τα μεγάλα κητώδη και η ολοένα και αυξανόμενη ναυτιλιακή κίνηση; Ποια η σχέση ναυτιλίας και του τελευταίου πληθυσμού φυσητήρων στην Ανατολική Μεσόγειο; Πώς η ναυτιλιακή δραστηριότητα επηρεάζει τη βιωσιμότητα αυτού του πληθυσμού και τί μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε;

Οι συγκρούσεις με πλοία, αποτελούν σήμερα μια από τις κυριότερες ανθρωπογενείς αιτίες θνησιμότητας διαφορετικών πληθυσμών φαλαινών ανά τον κόσμο, αρκετοί εκ των οποίων απειλούνται υπό εξαφάνιση εξαιτίας της φαλαινοθηρίας που συνέβαινε για αιώνες και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων. Μεταξύ αυτών των ειδών είναι και οι φυσητήρες, που πλέον στη χώρα μας και συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο αριθμούν λιγότερα από 200 άτομα.

Μπορεί ο φυσητήρας (Physeter macrocephalus), όπως ο θρυλικός Moby Dick, να μην ανήκει στην οικογένεια των φαλαινών, γιατί αντί για φαλαίνια (μπαλένες) έχει δόντια, το όνομά του όμως και το επιβλητικό του μέγεθος, δεν μπορεί παρά να παραπέμψει στους πιο εμβληματικούς γίγαντες των θαλασσών μας. Το γεγονός πως σαν είδος έχει το χαμηλότερο ρυθμό αναπαραγωγής με τα θηλυκά να ωριμάζουν όταν φτάσουν τα 10 χρόνια, και την κύησή τους να διαρκεί 16 μήνες, τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο. Παρόλο που το 1986 η φαλαινοθηρία φυσητήρων, η οποία απείλησε αυτούς τους γίγαντες με εξαφάνιση, μειώθηκε σημαντικά, πολλές άλλες νέες απειλές σχετιζόμενες με τον άνθρωπο εντάθηκαν από τότε, όπως οι συγκρούσεις με μεγάλα πλοία, η ηχητική ρύπανση, η χημική ρύπανση, ο τραυματισμός από αλιευτικά εργαλεία κ.λ.π.

Πως η ναυτιλιακή κίνηση επηρεάζει τη θαλάσσια βιοποικιλότητα;

Η ολοένα και αυξανόμενη θαλάσσια κυκλοφορία μεγάλων πλοίων τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τις φάλαινες, τους φυσητήρες, και τα δελφίνια των θαλασσών παγκοσμίως. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν πως η ναυτιλιακή δραστηριότητα έχει αυξηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες κατά 300%. Η αυξητική αυτή τάση, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αρνητικών συνεπειών γι’ αυτούς τους πληθυσμούς (αύξηση του ρίσκου τραυματισμού και θανάτωσης) μιας και αρκετές από τις περιοχές υψηλής διέλευσης πλοίων αποτελούν ταυτόχρονα και κρίσιμους βιοτόπους για τα κητώδη.

A juvenile sperm whale waits at the surface for its parents to come back from the depth. This particular whale was around 6 meters length and very curious. A fishline is hanging out of its mouth. Near Dominica. Vincent Kneefel / WWF

Όταν φάλαινες ή φυσητήρες και πλοία μοιράζονται τις ίδιες θάλασσες, η σύγκρουση αυτών των δύο κόσμων είναι αναπόφευκτη λόγω του μεγέθους, του αριθμού των πλοίων και της συχνότητας των δρομολογίων τους. Οι συγκρούσεις με πλοία, είναι μια από τις κυριότερες ανθρωπογενείς αιτίες θνησιμότητας αρκετών διαφορετικών πληθυσμών φαλαινών και κητωδών ανά τον κόσμο. Όταν τα πλοία διασχίζουν σημαντικές περιοχές για τους φυσητήρες με υψηλές ταχύτητες, οι πιθανότητες σύγκρουσης με αυτά τα απειλούμενα είδη είναι πολύ υψηλές, μιας και τα ζώα αυτά δεν προλαβαίνουν να τα αποφύγουν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή/και την άμεση ή σταδιακή θανάτωσή τους. Πως όμως θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο αυτό;

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου, και της χώρας μας ειδικότερα, αυτό το πρόβλημα έχει ιδιαίτερη σημασία εξαιτίας της μόνιμης παρουσίας ενός υποπληθυσμού φυσητήρων που πλέον αριθμεί λιγότερα από 200 άτομα. Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελληνική Τάφρος, το τόξο που εκτείνεται από τα Ιόνια νησιά μέχρι τη Ρόδο με βάθος που φτάνει τα 1000μ, αποτελεί την πιο κρίσιμη περιοχή για την επιβίωση αυτού του απειλούμενου υποπληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί διαδρομή συχνής διέλευσης πλοίων από όλο τον κόσμο, γεγονός που αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες σύγκρουσης με πλοία.

Έχει αποδειχθεί πως στοχευμένες ρυθμίσεις επί της διέλευσης των πλοίων όπως η αποφυγή περιοχών ή η μείωση ταχύτητας μπορούν να μειώσουν δραστικά τη θνησιμότητα των απειλούμενων ειδών. Η μετατόπιση μάλιστα, της κίνησης εκτός κάποιων περιοχών της Ελληνικής Τάφρου, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα θανάτωσης των φυσητήρων από συγκρούσεις κατά 70%.

Προσπάθειες για την προστασία των μοναδικών αυτών ειδών

Το WWF Ελλάς, σε συνεργασία με ερευνητικά ινστιτούτα και διεθνείς οργανισμούς, και ειδικότερα το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW), και την Ocean Care, εργάζεται για την παρακολούθηση των επιπτώσεων των συγκρούσεων, ενημερώνει σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για το ζήτημα και προωθεί την μετατόπιση της κίνησης των πλοίων και τη μείωση ταχύτητάς τους για την αποφυγή των ευαίσθητων περιοχών σε συνεργασία με την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα.

Ως αποτέλεσμα της συντονισμένης και επίμονης προσπάθειας, και σε συνεργασία με τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τις αρμόδιες αρχές, σήμερα αποστέλλονται μηνύματα NAVTEX σε πλοία που διέρχονται από την περιοχή της Ελληνικής Τάφρου ενημερώνοντας τους ναυτικούς για την παρουσία κητωδών και ειδοποιώντας τους να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου σύγκρουσης. Επιπλέον, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες όπως η Mediterranean Shipping Company και η Euronav, καθώς και σωματεία του κλάδου, όπως η Ένωση Ελλήνων και Γερμανών Εφοπλιστών, και το Ελληνικό και το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο, υποστηρίζουν την εφαρμογή των ρυθμίσεων.

Physeter catodon Sperm whale Adult with 1 - 2 day old calf in the Indian Ocean near Sri Lanka Project number: 9S0013 Hal Whitehead / WWF


Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, πλοία εξακολουθούν να διασχίζουν την περιοχή με μεγάλη ταχύτητα και περιστατικά εκβρασμών που οφείλονται στις συγκρούσεις εξακολουθούν να προκύπτουν, γεγονός που εντείνει την ανάγκη λήψης τεχνικών, και θεσμικών μέτρων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθεί η κινητοποίηση των εταιρειών και κυρίως των θεσμικών αρχών για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του πληθυσμού του μοναδικού αυτού είδους στην Ελληνική Τάφρο και τη Μεσόγειο διαχρονικά, μέσα από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικά της ναυτιλιακής κοινότητας και των αρμόδιων αρχών.

Σε μια τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το μέλλον της άγριας ζωής, οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και ο κλάδος της βιομηχανίας θα χρειαστεί να αναλάβουν ισχυρότερη δράση, προκειμένου να μειωθούν επειγόντως οι επιπτώσεις της ναυτιλίας για την προστασία της τόσο σημαντικής για όλους μας θαλάσσιας ζωής στη χώρα μας.

Η Αμαλία Αλμπερίνι είναι υπεύθυνη θαλάσσιων προγραμμάτων, WWF Ελλάς

Ανακάλυψε την απαράμιλλη γεύση του. Ένας πραγματικά αυθεντικός ιταλικός espresso. O espresso που θα επιλέξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα