Ξεχάστε ό,τι ξέρατε: Τουλάχιστον 11 είδη ψαριών μπορούν να περπατήσουν στην ξηρά
Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι υπάρχουν τουλάχιστον αρκετά, σε σχέση με τα προηγούμενη δεδομένα, είδη ψαριών, που δεν περιορίζονται στο κολύμπι αλλά περπατούν κιόλας.
- 14 Σεπτεμβρίου 2020 19:59
Ανατροπή των όσων θεωρούμε ως δεδομένα φέρνει έρευνα ομάδας επιστημόνων, καθώς τουλάχιστον 11 είδη ψαριών εκτιμάται ότι έχουν την ικανότητα να περπατούν στο έδαφος.
Τα ευρήματα βασίζονται σε αξονικές τομογραφίες και σε έναν νέο εξελικτικό χάρτη της οικογένειας των κυπρινοειδών, η οποία περιλαμβάνει τα μόνα είδη ζωντανών ψαριών που έχουν “πιαστεί” στην πράξη να περπατάνε: ένα σπάνιο, τυφλό ψάρι σπηλαίου γνωστό ως Cryptotora thamicola ή αγγελόψαρο των σπηλαίων. Ο εντοπισμός των κυπρινοειδών που έχουν δυνατότητες πεζοπορίας μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να διαπιστώσουν πώς μπορεί να προέκυψαν τα πρώτα σπονδυλωτά με πόδια.
Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντα, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Νιου Τζέρσεϊ, το κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και το Πανεπιστήμιο Maejo στην Ταϊλάνδη ανέλυσαν τη δομή των οστών σχεδόν 30 ειδών κυπρινοειδών, περιγράφοντας για πρώτη φορά τρεις κατηγορίες πυελικών σχημάτων. Βάσει του σχήματος του οστού που συνδέει την σπονδυλική στήλη με το πυελικό πτερύγιο, η ομάδα διαπίστωσε ότι 10 άλλα είδη κυπρινοειδών διαθέτουν την ασυνήθιστα ισχυρή πυελική ζώνη του ψαριού.
“Τα ψάρια δεν έχουν συνήθως σύνδεση μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και του πυελικού πτερυγίου”, δήλωσε ο βιολόγος Zachary Randall, διευθυντής του εργαστηρίου απεικόνισης του Μουσείου της Φλόριντα και ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης. «Αλλά πριν, η ιδέα ήταν ότι τα αγγελόψαρα σπηλαίου ήταν εντελώς μοναδικά. Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό σε αυτή την έρευνα είναι ότι δείχνει με μεγάλη λεπτομέρεια ότι οι στιβαρές πυελικές ζώνες είναι πιο συχνές από ό,τι νομίζαμε στην οικογένεια των κυπρινοειδών”.
Όμως δεν είναι τόσο ταλαντούχα όλα τα είδη κυπρίνων: Αν και υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ασία, τα αγγελόψαρα σπηλαίου είναι τα μόνα των οποίων οι δυνατότητες πεζοπορίας έχουν παρατηρηθεί και μελετηθεί. Η κίνηση σαν σαλαμάνδρα που τροφοδοτείται από μεγεθυμένες νευρώσεις ενισχυμένες με μυς, περιγράφηκε για πρώτη φορά το 2016.
Ο Randall δήλωσε ότι το περπάτημα των αγγελόψαρων των σπηλαίων είναι μια βασική προσαρμογή για την επιβίωση στα ποτάμια των σπηλαίων που έχουν γρήγορη ροή. Μπορεί να πιαστούν σε βραχώδεις εκτάσεις και να κινηθούν, ακόμα και πάνω σε καταρράκτες, όταν το επίπεδο του νερού αυξομειώνεται κατά την περίοδο της ξηρασίας. Η αυξημένη κινητικότητα του αγγελόψαρου σπηλαίου θα μπορούσε να το βοηθήσει να αποκτήσει πρόσβαση σε περιοχές με καλά οξυγονωμένα ρεύματα με λίγους ή καθόλου κατοίκους. Ωστόσο, λίγα είναι γνωστά για το είδος, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώει.
«Αυτά τα κυπρινοειδή έχουν συγκλίνει σε μια δομική απαίτηση για να υποστηρίξουν το χερσαίο περπάτημα που δεν φαίνεται σε άλλα ψάρια”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Callie Crawford και συνέχισε: “«Οι σχέσεις μεταξύ αυτών των ψαριών υποδηλώνουν ότι η ικανότητα προσαρμογής σε ταχέως ρέοντα ποτάμια μπορεί να είναι αυτή που μεταδόθηκε γενετικά”, παρά ένα σύνολο συγκεκριμένων φυσικών χαρακτηριστικών.
«Παρόλο που το αγγελόψαρο σπηλαίου περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1988, αυτή είναι η πρώτη φορά που συμπεριλήφθηκε στο οικογενειακό δέντρο των κυπρινοειδών,» είπε ο Randall. «Χρησιμοποιώντας ανάλυση DNA, καταφέραμε να εξετάσουμε εκατοντάδες γονίδια για να εντοπίσουμε πώς εξελίχθηκαν τα πυελικά σχήματα σε αυτά τα ψάρια με την πάροδο του χρόνου. Τώρα, έχουμε ένα πολύ πιο ακριβές δέντρο που προσθέτει ένα πλαίσιο για τη μελέτη του αριθμού των ειδών που μπορούν να περπατήσουν και τον βαθμό στον οποίο μπορούν”.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr