Ζιφιός: Τι είναι το σπάνιο κήτος που βρίσκεται τραυματισμένο στον Άλιμο

Ζιφιός: Τι είναι το σπάνιο κήτος που βρίσκεται τραυματισμένο στον Άλιμο
Ziphius cavirostris istockphoto

Ο ζιφιός είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες. Πού εντοπίζεται και με τι τρέφεται.

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ώρες σχετικά με το σπάνιο είδος κητώδους, που ακούει στο όνομα ζιφιός, το οποίο βρίσκεται τραυματισμένο στον Άλιμο.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη στα λιμανάκια της Βουλιαγμένης και το οδήγησαν στα ανοιχτά με αποτέλεσμα να βγει σήμερα στα ρηχά του Αλίμου.

Στις ελληνικές θάλασσες, συνήθως συναντάμε το συγκεκριμένο είδος σε περιοχές όπου “συχνάζουν” και οι φυσητήρες, όπως στην Ελληνική Τάφρο, η οποία καλύπτει την περιοχή από τη Βορειοδυτική Κέρκυρα ως την Ανατολική Ρόδο.

Στιγμιότυπο από την επιχείρηση διάσωσης της φάλαινας ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο ζιφιός είναι είδος κητώδους, το οποίο υπάγεται στις ραμφοφάλαινες (ζιφιείδες) και είναι η πιο διαδεδομένη από αυτές. Ο ζιφιός είναι το μοναδικό είδος στο γένος. Είναι μια από τις φάλαινες που ξωκοίλουν πιο συχνά στις ακτές, παρά το γεγονός ότι προτιμά τα βαθιά νερά, συνήθως βαθύτερα από 1.000 μέτρα.

Ζιφιός: Όσα γνωρίζουμε για το κήτος

Ο Γάλλος φυσιοδίφης Ζωρζ Κυβιέ στην πραγματεία του, τα Sur les Ossements fossiles (1823), περιέγραψε για πρώτη φορά το είδος με βάση ένα ατελές κρανίο από τις ακτές της Μεσογείου της Γαλλίας. Το είχε αποκτήσει ο M. Raymond Gorsse στο Μπους-ντυ-Ρον, κοντά στο Fos, το 1804 από έναν ντόπιο που το είχε βρει στην παραλία τον προηγούμενο χρόνο.

Ο Κυβιέ το ονόμασε Ziphius cavirostris, με το συγκεκριμένο όνομα να προέρχεται από το λατινικό cavus, που σημαίνει «κοίλο», σε σχέση με το βαθύ κοίλο (προγεννητική λεκάνη) στο κρανίο, ένα διαγνωστικό χαρακτηριστικό του είδους. Ο Κυβιέ πίστευε ότι αντιπροσωπεύει ένα εξαφανισμένο είδος.

Οι ζωολόγοι δεν συνειδητοποίησαν ότι είδος εξακολουθούσε να υπάρχει μέχρι το 1850, όταν ο Πωλ Ζερβαί συνέκρινε το δείγμα τύπου με ένα άλλο που είχε παραμείνει στο Αρεσκιέ, στο Ερώ, τον Μάιο του ίδιου έτους, και θεώρησε ότι τα δύο ήταν πανομοιότυπα.

Το σώμα του ζιφιού έχει σχήμα πούρου, παρόμοιο με εκείνο άλλων φαλαινών και μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί από πολλές από τους μεσοπλόδοντες στη θάλασσα. Φτάνει σε μήκος περίπου 5-7 m και ζυγίζει 2.500 kg. Δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά μεγέθους μεταξύ των φύλων.

Το ραχιαίο πτερύγιο του είναι καμπύλο, μικρό και βρίσκεται στα δύο τρίτα του μήκους του σώματος πίσω από το κεφάλι. Τα πτερύγιά του είναι εξίσου μικρά και στενά. Όπως και οι άλλες ραμφοφάλαινες, η ουρά είναι μεγάλη και δεν έχει τη μέση εγκοπή που βρέθηκε σε όλα τα άλλα κητοειδή.

Ζιφιός: Πού εντοπίζεται και με τι τρέφεται

Ο ζιφιός έχει μικρό ράμφος σε σύγκριση με άλλα είδη της οικογένειάς του, με μία ελαφρώς βολβοειδή διόγκωση, η οποία έχει λευκό συνήθως χρώμα, και μια λευκή λωρίδα τρέχει κατά μήκος της ράχης μέχρι πίσω στο ραχιαίο πτερύγιο. Το χρώμα του υπόλοιπου σώματος διαφέρει ανάλογα με το ζώο: μερικά είναι σκούρα γκρι. Άλλα είναι κοκκινωπά καφέ.

Ο ζιφιός ζει σε βαθιά, υπεράκτια νερά από τις τροπικές έως τις δροσερές, εύκρατες θάλασσες. Στον Βόρειο Ειρηνικό, εμφανίζεται τόσο βόρεια όσο οι Αλεούτιες και στον Βόρειο Ατλαντικό, τόσο βόρεια όσο και ο Καναδάς στα δυτικά έως τα Σέτλαντ στα ανατολικά. Στο νότιο ημισφαίριο, εμφανίζεται τόσο νότια όσο η Γη του Πυρός, η Νότια Αφρική, η νότια Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και οι νήσοι Τσάταμ. Συχνά απαντά επίσης σε πιο κλειστά υδάτινα σώματα όπως ο Κόλπος του Μεξικού και οι θάλασσες της Καραϊβικής και της Μεσογείου.

Υπολογίζεται ότι 80.000 κήτη του συγκεκριμένου είδους βρίσκονται στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό, σχεδόν 1.900 βρίσκονται ανοικτά της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών και περισσότεροι από 15.000 βρίσκονται κοντά στη Χαβάη.

Οι ζιφιοί τρέφονται με διάφορα είδη καλαμαριών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των οικογενειών Cranchiidae, Onychoteuthidae, Brachioteuthidae, Enoploteuthidae, Octopoteuthidae και Histioteuthidae. Επίσης τρέφονται με ψάρια βαθέων υδάτων. Να σημειωθεί ότι οι ζιφιοί ζουν για περίπου 40 χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα