Γίνεται να ιδιωτικοποιηθεί το νερό;

Διαβάζεται σε 2'
Γίνεται να ιδιωτικοποιηθεί το νερό;
Τι θα συμβεί με το νομοσχέδιο με το νερό; Getty Images/iStockphoto

Ο Γιώργος Αλεξάκης εξηγεί στον Σταύρο Διοσκουρίδη γιατί έχει φουντώσει πάλι η κουβέντα για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού.

Μια πρόταση νομοσχεδίου που έχει ήδη ξεσηκώσεις αντιδράσεις.

Είναι η κερκόπορτα για να ιδιωτικοποιηθεί το νερό ή μια απαραίτητη ρύθμιση για να εναρμονιστούμε με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωησης;

Ο Γιώργος Αλεξάκης, οικονομικός ρεπόρτερ του NEWS 24/7 μας εξηγεί τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Το να πει κανείς ότι το νερό θα ιδιωτικοποιηθεί είναι κάτι πολύ βαρύ και σίγουρα δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω και της κείμενης νομοθεσίας τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει δύο πολύ βασικά πράγματα:
Το ένα από αυτά είναι ότι πρέπει να υπάρχει τεκμηρίωση σε σχέση με τα τιμολόγια, δηλαδή να καλύπτεται το κόστος διανομής διάθεσης του ύδατος και από εκεί και πέρα να υπάρχει ένα πλαίσιο ενιαίων κανόνων που θα οδηγούν στην τιμολόγηση.
Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρχει σε κάθε κράτος μέλος μια αρχή, μία αρμόδια δομή που θα μπορεί να εποπτεύει όλες τις διαδικασίες, να είναι υπόλογη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όλη η αρμοδιότητα εποπτείας περνά μ΄ έναν θολό τρόπο στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που πλέον αναλαμβάνει και τα νερά και τα απόβλητα. Ωστόσο, εδώ υπάρχουν διάφορα ερωτήματα και κάποιοι συνειρμοί που οδηγούν σε αυτό που είπαμε στην αρχή σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση.

Επειδή στην ενέργεια δημιουργήθηκε ρυθμιστική αρχή, τα δίκτυα διαχωρίστηκαν από την παραγωγή και τη διάθεση και είχαμε πολλές ιδιωτικές εταιρείες, όλοι φοβούνται ότι όλα αυτά τα βήματα οδηγούν σε μια νέα διαδικασία που μπορεί σε βάθος χρόνου, και αν και εφόσον αλλάξουν οι σχετικές αρμοδιότητες, και τα νομικά κείμενα να οδηγηθούμε σε ιδιωτικοποιήσεις νερών.”

Explainer Podcasts

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify, Apple & Google podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Τρίτη & Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα